Komt er een prijsplafond voor energie? Dit zijn de 3 opties
Er wordt in het kabinet overlegd of het mogelijk is om een prijsplafond (prijscap) in te voeren op energie. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Vandaag (16 september) worden verschillende opties besproken.
Eerder waren de regering en energiebedrijven al bezig met een speciaal noodfonds waarin de energierekeningen van mensen die het zwaar hebben, overgenomen kunnen worden. Dit moet voorkomen dat mensen van stroom en gas worden afgesloten.
Een prijsplafond is een ander middel om de energiekosten van huishoudens drastisch te verlagen.
Welke 3 opties zijn er?
Er zijn momenteel drie opties die op tafel liggen:
1. Prijsplafond niveau januari
Het eerste idee is een prijsplafond waarbij de energietarieven worden vastgezet op de prijs van januari 2022.
Deze ‘cap’ geldt dan alleen voor stroom en gas tot aan het verbruik van een gemiddeld huishouden. Dat is circa 2500 kWh stroom en 1200 m3 gas. Daarbovenop betaal je dan wel de volle mep.
Update 19-09-2022: deze optie lijkt vooralsnog de meest waarschijnlijke. Energievergelijk.nl rekende uit wat dit betekent voor de maandelijkse energiekosten van huishoudens.
2. Algeheel prijsplafond per eenheid
Een tweede optie is om een algeheel prijsplafond voor stroom en gas door te voeren voor alle energieleveranciers. Een energiebedrijf mag dan niet boven een bepaalde kWh of m3 prijs uitkomen.
De regering zal dan het verlies aan inkomsten moeten vergoeden, bijvoorbeeld via heffingen op uitzonderlijke winsten.
3. Prijsplafond afhankelijk van energielabel
Deze optie lijkt het minst waarschijnlijk, maar omvat dat de maximale prijs die je voor stroom en gas betaalt, afhankelijk is van het energielabel in je woning.
Mensen met een ongunstig energielabel (D, E, F of G) worden dan veel meer ondersteund dan mensen met een gunstiger energielabel, zoals A++, A+ of A.
Niet op korte termijn
Volgens minister Jetten van Klimaat en Energie wordt er snel besloten over welke optie het meest uitvoerbaar is en welke het gaat worden.
Ingewijden melden echter dat de invoering van een prijsplafond niet op korte termijn zal komen, omdat de invoering ingewikkeld is.
De energieleverancier mag straks bijvoorbeeld slechts 0,40 euro per kWh en 1,50 euro per kuub in rekening brengen. Dat resulteert in een verlies in inkomsten die weer door de overheid moet worden gecompenseerd. Er moet precies gekeken worden om hoeveel klanten het gaat en wat per klant de inkoopprijs is geweest. Dat maakt het erg lastig in de administratieve zin.
Ook binnen de Europese commissie wordt nagedacht over de invoering van een prijsplafond.