Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kolenenergie duurder bij warme zomer

Koen Kuijper

0 reacties

Een hete, droge zomer kan wel eens zorgen voor een stijging van de kolenprijs. Een gebrek aan regen en wind zorgt er namelijk voor dat water- en windkrachtcentrales minder energie opwekken waardoor de vraag naar alternatieve energiebronnen, zoals gas en steenkool, zal toenemen.

Op dit moment zijn er nog genoeg voorraden in de Europese havens, maar als de temperaturen oplopen, zal de vraag naar steenkool snel stijgen. Dat kan ook voor Nederlandse huishoudens en bedrijven betekenen dat zij iets meer gaan betalen voor elektriciteit.

China en Rusland

Ook de temperatuur in China zal een belangrijke rol spelen bij de vraag naar kolen. Dit in verband met de airco’s in het land die voor een forse toename in de vraag kunnen zorgen.

Verder speelt ook gepland onderhoud van de Russische spoorwegen in juni en juli een rol. De aanvoer van kolen vanuit Rusland naar een aantal Baltische staten is daarmee grotendeels verhinderd. Een aantal Europese landen moeten hun kolen daarom uit de Verenigde Staten halen, wat veel duurder is en uiteindelijk resulteert in een prijsstijging van kolenenergie in Europa.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.