Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kolencentrales Nederland op volle kracht tegen gastekort

Het kabinet heeft besloten om de Nederlandse kolencentrales tot 2024 op vol vermogen te laten draaien. Daarmee wil de overheid voorkomen dat er een gastekort ontstaat en huishoudens in de kou komen te zitten.

Het plan is zojuist gepresenteerd door Rob Jetten, de minister voor Klimaat en Energie. Voor hem voelt het plan als een tegenvaller, omdat kolencentrales nu eenmaal niet bekend staan als de meest schone vorm van energie opwekken.

Reserves aanvullen

Het positieve nieuws is dat doordat de kolencentrales meer stroom opwekken, er minder gas gebruikt hoeft te worden. Dat gas kan benut worden om de reserves aan te vullen en in de winter worden gestookt voor de verwarming van huizen en gebouwen. In die periode zal de vraag naar gas veel groter zijn.

In Nederland staan nu drie actieve kolencentrales en één centrale die deels op kolen draait en deels op biomassa. Dat is een schijntje vergeleken met China, waar er meer dan 1.100 staan en er ook nog een hoop in aanbouw zijn.

Gronings gas als laatste redmiddel

Een andere optie voor het kabinet was om naar gas te boren in Groningen en zo de voorraad op peil te houden. Deze optie wordt echter als troef achter de hand gehouden indien Rusland de gaskraan richting Europa helemaal dichtdraait.

35 procent

Op dit moment draaien onze kolencentrales slechts op 35 procent van hun volle vermogen, met het doel om de CO2-uitstoot flink te reduceren. Nood breekt echter wet, want de centrales gaan dus dus bijna 3 keer zo veel energie opwekken, maar dus ook fors meer CO2-uitstoten.

Ook in Duitsland is afgelopen weekend besloten om de kolencentrales harder te laten draaien om zo de gasvoorraden te verhogen.

Klimaatdoelstellingen lijken verder weg

Doordat de kolencentrales op volle kracht gaan draaien, lijkt de klimaatdoelstelling verder weg dan ooit. In 2035 moeten we 55 procent minder CO2 uitstoten. Dat wordt een hele opgave volgens experts, want de centrales op 35 procent al goed zouden voor zo’n 7 procent van de totale uitstoot.

Gasprijs verder omhoog

Ondertussen blijft de gasprijs alleen maar stijgen nu de zorgen verder toenemen over Russische gasleveranties. De prijs bedraagt inmiddels bijna 125 euro per megawattuur, een stijging van 6 procent.

Desondanks zijn de energietarieven bij Eneco omlaag gegaan. Essent en Vattenfall voerden wel een flinke prijsstijging door, maar zij werken met langere variabele contracten. Bij Essent kan de stijging zelfs oplopen tot meer dan 1.200 euro op jaarbasis.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.