Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kolencentrale Amsterdam gaat dicht in 2020

De Kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam sluit volgend jaar haar deuren. Terwijl eerder bekend werd gemaakt dat de centrale pas in 2024 dicht zou gaan. Maatregelen van het kabinet om de CO2-uitstoot te verminderen, gooien echter roet in het eten.

Nederland moet eind 2020 een kwart minder CO2 uitstoten als in 1990. Omdat dit steeds lastiger lijkt te worden, is het vroeger sluiten van de centrale daarom te verwachten. Het kabinet komt met een wetsvoorstel dat de sluiting officieel maakt. Dat heeft de ministerraad besloten op aandringen van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Gedwongen

Het sluiten van de centrale is eigenlijk geen vrijwillige keuze van het kabinet. De maatregel van 25 procent CO2-reductie in 2020 werd namelijk in 2015 afgedwongen bij de rechter door Urgenda.

De rechter besloot toen dat de staat moet meer moest doen om de klimaatdoelen te halen. Met het huidige beleid worden die doelen niet behaald. Maar zelfs met het sluiten van deze kolencentrale moet er nog meer gebeuren.

Gevolgen

Nuon, eigenaar van de centrale, heeft naar eigen zeggen geen problemen met de sluiting. De energieleverancier erkent wel dat het vervroegd sluiten van de centrale ernstige gevolgen heeft voor de werknemers van het bedrijf. De overheid moet een sociaal plan voor deze mensen financieren, evenals geld vrijmaken voor het ontmantelen van de centrale.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.