Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kolen- en gascentrales binnenkort niet meer rendabel

Koen Kuijper

0 reacties

KolencentraleMet de steeds lagere stroomprijzen zullen kolen- en gascentrales in Europa op korte termijn niet langer rendabel zijn voor energieproducenten. Kolen- en gascentrales kunnen niet concurreren met gesubsidieerde hernieuwbare energie waarvan de stroomprijs inmiddels is gezakt naar een historische lage 20 cent per kilowattuur.

De Europese politiek moet zich daarom inzetten om een oplossing te bedenken om deze centrales Rendabel te houden, legt Peter Terium van RWE uit tegen de NOS, “anders gaat het licht uit”. RWE is een grote Duitse energieproducent en leverancier en heeft onder andere het Nederlandse Essent in handen.

“Conventionele energiecentrales blijven nodig”

We blijven de conventionele energiecentrales voorlopig nodig hebben, want het aandeel duurzame energie is nog veel te klein. Terium verklaart: “Kolen- en gascentrales heb je nodig om het koffiezetapparaat, de tv en de droger te laten werken, ook als er geen wind of zon is. Voor die zekerheid zal iets geschapen moeten worden. En er zal ook betaald moeten worden.”

Terium is zelf voorstander van een soort opslag op de energierekening voor stroom uit gas of kolencentrales. Zo’n opslag zal voorlopig nog niet worden ingevoerd, maar zodra het aandeel hernieuwbare energie verder toeneemt zal daar wel serieus over moeten worden nagedacht. Daarover is Terium op dit moment al in gesprek met de Nederlandse en Duitse overheid.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.