Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Klimaattop: harder inzetten op energietransitie

Koen Kuijper

0 reacties

EnergieakkoordVandaag, op 26 oktober, vindt de Nationale Klimaattop plaats in Rotterdam. Die is bedoeld om initiatieven, activiteiten en maatregelen ten behoeve van het klimaat te bespreken. Aanwezig zijn onder andere minister president Rutte, staatssecretaris Sharon Dijksma, Aboutaleb, diverse Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het belangrijkste onderwerp is het zoveel mogelijk reduceren van de CO2-uitstoot.

Vaart maken

40 Nederlandse bedrijven, verbonden aan de energiesector, willen dat er vaart wordt gemaakt met het in gang zetten en voltooien van de energietransitie, ofwel de omslag van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Tijdens de klimaattop ondertekenen 5 CEO’s een ingezonden brief voor de komende regering.

De bedrijven, waaronder Eneco, Siemens, Royal Dutch Shell en Van Oord pleiten er onder andere sterk voor om een nieuwe minister te introduceren voor economie, klimaat en energie. Daarnaast zien ze graag dat er een investeringsbank komt die moet zorgen voor de ontwikkeling van grote energieprojecten, bijvoorbeeld het bouwen van een groot windmolenpark op zee. Dit soort maatregelen zien ze als een belangrijke stap naar een nieuwe economie met een ondernemende en sturende overheid.

Klimaatwet

De Nederlandse ondernemingen geven bovendien aan voorstander te zijn van een klimaatwet waarin de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs worden vastgelegd. Die moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse uitstoot van CO2 met minimaal 95 procent omlaag gaat ten opzichte van 1990. Ook GroenLinks en Partij van de Arbeid steunen dit plan. Zij hadden al eerder een wetsvoorstel ingediend om af te dwingen dat er meer werkt wordt gemaakt van de klimaatdoelstellingen, bijvoorbeeld met het sluiten van de kolencentrales.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.