Klimaatakkoord houdt geen rekening met groeiende vraag airco’s
In het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord wordt geen rekening gehouden met het groeiende aantal airco’s in Nederland. Door de gemiddeld hogere temperaturen stijgt de vraag naar airco’s sterk.
Ondertussen moet Nederland van het gas af voor de verwarming, maar wordt er vergeten dat de vraag naar koelte juist toeneemt. Dat stelt het Klimaatverbond Nederland.
Webshops zien de verkoop van de airco’s in de afgelopen jaren met 300 procent toenemen. Dat meldt de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek (NVKL). En de verwachting is dat de verkoop nog verder zal stijgen.
Uitstoot
Een airconditioning verbruikt veel stroom en draagt daardoor in grote mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen binnen de bebouwde omgeving. En nu het aantal airco’s snel toeneemt, gaat ook de uitstoot omhoog.
In het klimaatakkoord is er helemaal geen rekening gehouden met de (groeiende) behoefte aan koeling van woningen. Dat bevestigt ook wetenschappelijk onderzoeker, Nico Hoogervorst, van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel, moet dat bij de eerstvolgende berekening wel gebeuren.
Doelen
Volgens het klimaatakkoord moet Nederland in 2030 bijna 50 procent minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. De gebouwde omgeving moet hier ook aan bijdragen en wel met een besparing van 3,4 megaton. Die doelstelling wordt nu een stuk lastiger als we in grote getalen airco’s blijven kopen.
Bron: AD
JJ.H.
wat een waardeloos artikel ,ik verwarm mij huis al jaren met airco,s en gebuik geen gas en dat gaat prima . de cop factor licht op 5,2 dat wil zeggen voor 1 kw. stroom krijg ik 5,2 kw. warmte en ben veel voordelige uit.
ReagerenMMathijs Stortelers
Goed stuk. Wat ik mij afvraag is of door de verduurzaming van Nederland mensen voor alles niet weer een ander slecht alternatief gaan gebruiken. Want mensen nemen bv. nu wel eens een houtkachel. Dit kost net zo goed weer een stuk natuur. In hoeverre is het dan te meten wat nu daadwerkelijk de effectiviteit is van het bouwen van zonnepanelen, overgaan van gas op inductie.
Helemaal omdat de vleesindustrie veruit de grootste vervuiler is, denk ik überhaupt dat we de prioriteit nu bij het verkeerde hebben liggen. Maar dan is deze vraag alsnog relevant aangezien de overheid heffingen stelt op het verbruiken van veel gas.
Het punt is:
1. Kijken wij niet naar de verkeerde vervuilers (je begint tenslotte altijd zo groot mogelijk)
2. Is het zinvol om particulieren nu onder een vergrootglas te leggen, ipv de grootste vervuilers (vleesindustrie, afvalverwerking, auto’s (gebeurt steeds meer) en om dan is naar de airconditioningaanschaf te kijken?
Wat overigens opvalt is dat zelfs een Greenpeace heel bang is om te zeggen dat de vleesindustrie niet het grootste probleem is ( en dus ook de vleeseter, uiteraard) maar de ontbossing (die 9 van de 10 keer plaatsvindt omdat de vleesindustrie land nodig heeft om dieren te laten grazen of stallen te laten bouwen) maar de mens en de massaliteit naar behoefte aan vlees.
Reageren