Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Klimaatakkoord bedreigd door bitcoins

Koen Kuijper

0 reacties

Het verhandelen in bitcoins en andere cryptovaluta kost dusdanig veel energie dat klimaatdoelstellingen mogelijk niet worden gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van professor John Truby aan de universiteit van Qatar.

Mijnen

Het ‘mijnen’ van bitcoins en verifiëren van bitcointransacties kost een zekere hoeveelheid rekenkracht. Deze moet worden geleverd door computers die op hun beurt stroom verbruiken. Stroom die in veel gevallen wordt opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen.

Maar omdat er heel veel mensen zijn die bitcoins mijnen, zorgt het blockchainnetwerk ervoor dat dit steeds lastiger wordt. Kortom, het kost steeds meer energie om één bitcoin te mijnen of een transactie te verifiëren.

Denemarken

Volgens Truby kost het maken van bitcoins op jaarbasis evenveel energie als heel Denemarken datzelfde jaar verbruikt.

Een andere studie toonde aan dat één bitcointransactie gelijkstaat aan het energieverbruik van een gezin in een hele maand.

Overheid moet ingrijpen

De professor wil dat overheden ingrijpen. Het kan volgens hem niet de bedoeling zijn dat digitale valuta’s ervoor gaan zorgen dat de aarde verder opwarmt.

Naar verwachting zal het energieverbruik van bitcoins steeds verder toenemen. Daar moet een einde aan komen. Het is belangrijk dat de klimaatdoelstellingen worden behaald en de aarde niet verder opwarmt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.