Kernenergie even duur als zonne- en windenergie
Kernenergie is ongeveer even duur als zonne- en windenergie, hoewel daar wel een aantal voorwaarden aan zitten. Dat blijkt uit een studie door de bureaus Berenschot en Kalavasta in opdracht van de netbeheerders en het ministerie van Economische Zaken.
Kernenergie zou qua kosten te vergelijken zijn met zonne- en windenergie, maar dan moet de stroom geleverd door kerncentrales wel voorrang krijgen op het elektriciteitsnet. Bovendien moet de overheid garant staan voor financiële risico’s. Gebeurt dat niet, dan is kernenergie een stuk duurder.
Nieuwe kerncentrale?
Vanuit de politiek is er behoefte om te onderzoeken in hoeverre kerncentrales kunnen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen en of deze de energietransitie goedkoper kunnen maken.
Dat laatste blijkt niet het geval te zijn, tenzij geregeld wordt dat kernenergie altijd voorrang krijgt op het net en dat de overheid garant staat. In dat scenario kan kernenergie een mooi alternatief zijn.
In alle andere scenario’s waarbij de overheid geen helpende hand biedt, zijn kerncentrales simpelweg te duur om te bouwen. Bovendien hebben ze verrijkt uranium of plutonium nodig, wat weer geld kost. Ook de kosten die komen kijken bij het afbreken van een kerncentrale zijn hoog.
Voor- en nadelen
Het grote voordeel van een nieuwe kerncentrale is dat deze altijd stroom kan leveren, in tegenstelling tot windmolens en zonnepanelen. Er is dus een grote leveringszekerheid.
Maar er zijn ook veel nadelen, bijvoorbeeld het kernafvalprobleem waar toekomstige generaties mee worden opgezadeld.
Bron: NOS
Iir. J.E. van Dorp
In het kernenergievrije “Europese CO2 sturing” scenario waarmee de toepassing van kernenergie wordt vergeleken gaan de onderzoekers ervanuit dat Nederland in de toekomst zeer goedkope CO2-vrije stroom kan inkopen uit het buitenland tegen een prijs van gemiddeld lager dan €40/MWh.
Dat is een van de redenen waarom de onderzoekers aannemen dat het duurder zal zijn om in Nederland kerncentrales te bouwen.
Als de prijs van geïmporteerde CO2-vrije stroom hoger blijkt te zijn dan de onderzoekers aannemen (bijvoorbeeld omdat onze buurlanden niet in staat zijn om op afroep zeer goedkope CO2-vrije stroom te exporteren naar Nederland wanneer er in Nederland weinig wind waait of weinig zon schijnt) dan blijkt het hebben van eigen, Nederlandse, kerncentrales juist zeer winstgevend.
Reageren