Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kerncentrale Zeeland moet weg

Koen Kuijper

0 reacties

Kerncentrale borsseleHet merendeel van Zeeuwse politieke partijen wil de kerncentrale in Borssele verkopen of afsluiten. De kerncentrale bestaat al sinds 1973 en heeft lange tijd veel winst gemaakt voor de provincie, maar dat is inmiddels wel anders. Door de steeds lagere stroomprijzen in Europa kan de centrale niet concurreren met andere energiecentrales, zoals duurzame waterkrachtcentrales in Noorwegen en Windmolens in Nederland en Duitsland. Daarom draait de kerncentrale forse verliezen. Ook de komende jaren zouden er veel bijkomende kosten komen. In 2033 zou de kerncentrale afgebroken gaan worden, maar dat jaar lijkt niet reëel. De provincie wenst dat de staat de centrale overneemt of dat deze verkocht wordt aan een geïnteresseerde partij.

Verkoop

Het kabinet is momenteel in overleg met de provincie om een goede oplossing te zoeken. Daarbij zijn meerdere ministeries betrokken: Infrastructuur en Milieu, Economische zaken en Financiën. Een verkoop van de centrale is eigenlijk geen optie, omdat er niemand in Nederland is die de centrale wil hebben. Een verkoop aan een bedrijf in het buitenland is ook niet mogelijk, want dat is in strijd met Nederlandse wetgeving.

Delta

Momenteel is de centrale voor een groot deel in handen van energieleverancier Delta. Het bedrijf heeft echter te maken met grote financiële problemen. De kerncentrale zou daar mogelijk mee te maken hebben, hoewel het energiebedrijf daar geen mededelingen over doet.

De provincie Zeeland wil Delta nu helpen met een garantstelling van 150 tot 200 miljoen euro. Daarmee kunnen veel banen behouden worden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.