Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kassa: heeft energie vergelijken nu zin?

0 reacties

Voor steeds meer Nederlanders wordt de energierekening onbetaalbaar. De energieprijzen liggen drie tot vier keer hoger dan een jaar geleden. Een huishouden met een gemiddeld verbruik betaalt voor een nieuw energiecontract meer dan 460 euro per maand.

In september is in het Tv-programma Kassa uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Waarin Koen Kuijper van deze site ook z´n zegje heeft gedaan.

Wat is wijsheid?

De grote vraag is: wat kan je zelf doen om je energiekosten te verlagen?

Heeft het bijvoorbeeld zin om over te stappen van energieleverancier? Of kun je beter blijven zitten?

Je komt er hieronder binnen 30 seconden achter:

Tevens nemen we graag vier situaties met je door:

1. Je hebt een vast contract

Heb je nu een vast energiecontract? Dan is het niet verstandig om over te stappen van energieleverancier. Energie vergelijken heeft dan weinig zin. Je profiteert voorlopig nog van leveringstarieven die aanzienlijk lager liggen dan de prijzen in een heel nieuw energiecontract.

Dien je vaste contract dus volledig uit en wacht even af met welk verlengaanbod jouw leverancier komt aanzetten.

2. Je hebt een variabel contract

Heb je nu een variabel energiecontract? Ook dan is het meestal verstandig om even te blijven zitten bij je huidige energieleverancier. Als je vanaf een vast contract terugvalt in een variabel contract ontvang je een verlengaanbod dat vaak een lager tarief kent dan een heel nieuw energiecontract.

Natuurlijk kan het vergelijken van energieprijzen in het geval van een variabel contract geen kwaad. Er kan namelijk behoorlijk wat verschil zitten in de variabele leveringstarieven.

Als je wilt overstappen? Kijk dan eerst of er voor jou een gunstig verschil zit in de totale kWh-prijs en kuub-prijs.

3. Je hebt nog geen energiecontract

Heb je nog geen energiecontract, maar heb je er wel een nodig, bijvoorbeeld omdat je net een huis hebt gekocht of voor het eerst gaat huren? Dan is het zeker slim om verschillende energiebedrijven met elkaar te vergelijken. Er zit nogal wat verschil in de variabele leveringsprijzen.

Er worden in feite 3 soorten energiecontracten aangeboden:

  1. Variabele contracten waarbij de energietarieven 2 keer per jaar (op 1 januari en op 1 juli) worden aangepast.
  2. Variabele overeenkomsten waarbij de de variabele leveringsprijs voor stroom en gas maandelijks wordt gecorrigeerd aan de hand van de marktomstandigheden en groothandelsprijzen.
  3. Dynamische contracten waarbij de gasprijs kan dan per dag verschillen en de stroomprijs zelfs per uur anders kan zijn.

Voorbeelden van energieleveranciers en het soort contract dat zij op dit moment (7 september 2022) aanbieden:

Variabel (halfjaarlijks)Variabel (maandelijks)Dynamisch
Essent
Eneco
Engie
Vattenfall
EnergieDirect
Budget Energie
NLE
Mega
Frank Energie
Next Energie
easyEnergy
ANWB Energie

Alleen bij Innova Energie kun je nog een vast contract aanvragen.

Let op: vanwege de hoge energieprijzen zijn er steeds meer leveranciers die (overwegen) om het tarief meer dan twee keer per jaar te wijzigen. Dit zagen we onlangs bij Vattenfall, die de tarieven per 1 oktober verhoogd met ruim 50 procent.

4. Je hebt veel zonnepanelen

Heb je veel zonnepanelen en wek je hiermee veel meer elektriciteit op dan dat je zelf verbruikt? Dan kan het goedkoper zijn om twee aparte energiebedrijven te kiezen: één voor je stroomcontract en één voor je gascontract.

Het is bij alle leveranciers mogelijk om een los stroomcontract af te sluiten. Voor gas ligt dat anders, niet alle bedrijven doen hieraan mee.

Maar waarom is het slim om dit los van elkaar te doen?

Dat heeft allemaal te maken met de terugleververgoeding die je als klant ontvangt voor overtollige zonnestroom. De hoogte van deze vergoeding kan namelijk aanzienlijk verschillen per leverancier.

Het kan dus lonen om puur voor elektriciteit een energie-aanbieder te vinden met een hoog teruglevertarief.

Enkele bedrijven die een hoge terugleververgoeding geven:

  • Innova energie: kale leveringstarief (daluren)
  • Energie van Ons: kale leveringstarief
  • DGB: kale leveringstarief
  • OM Nieuwe Energie € 0,324515 per kWh
  • Powerpeers: € 0,21 per kWh

Het kale leveringstarief is de prijs die je betaalt voor elektriciteit, zoals in je energiecontract staat. Dit tarief is zonder energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE) en vaste leveringskosten.

#IkRedHetNietMeer

De overheid heeft voor volgend jaar een pakket met koopkrachtmaatregelen aangekondigd om de energierekening van huishoudens te verlagen.

De vraag is of dit genoeg is. Veel mensen redden het nu al niet meer.

Heb je zelf zorgen over de torenhoge energiekosten?

Gebruik dan de hashtag #IkRedHetNietMeer op sociale media. Vertel iets over jouw zorgen en deel het via de hashtag #KassaTV.

Je kunt ook zelf meedoen door een video of verhaal in te sturen of te delen via sociale media of via email (kassa@bnnvara.nl).

  • Meer informatie over deze actie vind je hier terug.

Nog meer antwoorden op prangende kwesties rondom energie vind je terug in dit artikel.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.