Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kabinet wil energierekening huishoudens gaan overnemen

3 reacties

Het kabinet werkt aan een plan voor mensen die door de hoge energieprijzen in financiële problemen komen. Vrijdag wordt het plan officieel geïntroduceerd. Dat melden Haagse bronnen.

Het gaat volgens ingewijden om een soort noodfonds, waarbij de overheid de energierekening tijdelijk overneemt als een huishouden dreigt te worden afgesloten van het gas.

1 miljoen huishoudens in de problemen

Door de torenhoge stroom- en gasprijs kunnen naar schatting zo’n 1 miljoen huishoudens hun energierekening niet meer te kunnen betalen. Ongeveer 60 procent daarvan heeft nooit eerder te maken gehad met betalingsproblemen. Zij komen straks mogelijk in de schuldhulpverlening terecht. Een traject dat de overheid veel geld kost.

Met een speciale pot geld wil het kabinet zo voorkomen dat mensen in zo’n traject terecht komen.

Het fonds waar enkele honderden miljoenen in worden gestopt, wordt gespekt door de overheid en energiebedrijven. Al is de percentuele bijdrage van deze twee partijen nog niet bekend.

Alleen nieuwe contracten

De regeling geldt alleen voor mensen die een nieuw variabel contract hebben afgesloten of dit jaar moeten afsluiten, omdat het huidige energiecontract afloopt of omdat ze nog geen energieleverancier hebben.

Het merendeel van de Nederlanders, naar schatting zo’n 80 tot 90 procent, heeft eind dit jaar een variabel (model) contract.

Bekijk ook: heeft energie vergelijken nog zin?

Misbriuk

Volgens experts is de regeling wel gevoelig voor misbruik, omdat er niet goed gecontroleerd kan worden of iemand wel echt recht heeft op steun. Dat neemt het kabinet op de koop toe, laten bronnen weten. Snelheid zou belangrijker zijn dan zorgvuldigheid. Mogelijk wordt er wel met terugwerkende kracht onderzocht of iemand inderdaad recht had op het noodfonds.

2023

Volgend jaar wordt er meer uit de kast getrokken om de koopkracht van huishoudens te repareren. Zo gaat de heffingskorting (vermindering energiebelasting) omhoog en kunnen gezinnen met een kleine beurs gebruik maken van 1300 euro aan energietoeslag. Ook andere toeslagen worden verhoogd.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

3 reacties

 • EEelco

  Goed idee van Rutte en zijn kabinet. Hopelijk komt het geld goed terecht.

  Reageren
 • AAntje

  Helemaal met bovenstaande reactie eens,

  Reageren
 • WWillemien

  Dus eerst kijken ze waar de armoede zit. Die laten ze eerst in de winter kou lijden en als ze het overleefd hebben krijgen ze een “beloning”. De mensen die het net nog wel kunnen betalen krijgen “straf”…die krijgen dus niets. Voeren we nou oorlog in ons eigen land tegen onze eigen mensen? Die pot met geld komt elke burger toe. Daar hebben we met z’n allen voor gewerkt. Dus…geen verhoging van die gasprijzen voor de mensen. Er is genoeg voorraad ook in de kas. Ophouden met angst zaaien .

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.