Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kabinet: vast energiecontract moet weer worden aangeboden

Het kabinet wil dat mensen meer zekerheid krijgen over de energieprijzen op lange termijn. Minister Jetten stelt daarom dat energiebedrijven weer vaste, meerjarige contracten moeten gaan aanbieden aan Nederlanders.

Nu kunnen mensen eigenlijk alleen maar kiezen voor een modelcontract, waarbij de variabele energieprijzen twee keer per jaar, één keer per kwartaal of zelfs maandelijks worden aangepast. Dat maakt het voor huishoudens erg lastig om de energiekosten op jaarbasis in te schatten.

Boeteclausule omhoog

Het aanbieden van een meerjarig contract neemt relatief grote financiële risico’s met zich mee voor de energiemaatschappij. Deze moet namelijk stroom en gas voor langere periode inkopen.

Als iemand besluit over te stappen naar een nieuwe leverancier, omdat de energieprijzen dalen, blijft de oude energieleverancier zitten met de duur ingekochte energie. Die kunnen bij herhaling zelfs failliet gaan.

Er wordt daarom nu gewerkt aan een nieuwe, hogere boeteclausule waardoor het voor huishoudens minder aantrekkelijk wordt om vroegtijdig te switchen van energiebedrijf.

De boete bedraagt nu nog maximaal 250 euro voor gas én stroom. Als het contract binnen 1,5 afloopt, ligt de boete zelfs op slechts 100 euro. Dat heb je al snel terugverdiend bij een overstap naar lagere tarieven.

Slechts één vast contract

Momenteel is er maar één energieleverancier die een vast contract van een jaar aanbiedt. De meeste leveranciers, zoals Essent, Eneco en Vattenfall werken met variabele energietarieven, waarbij het tarief normaliter twee keer per jaar wordt gewijzigd.

Door de onzekere energiemarkt zie je echter dat er veel leveranciers zijn die iedere 3 maanden een prijscorrectie doorvoeren voor bestaande klanten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een deel van de klanten van Eneco en bij Vattenfall.

Er zijn ook nog energiebedrijven die werken met dynamische (dag) energietarieven. Bij dit soort contracten kan de stroomprijs per uur verschillen, en de gasprijs dagelijks. Het is onduidelijk of ook zij straks gedwongen worden om een vast contract aan te bieden.

Prijsplafond

Zoals al eerder bekend, komt er een prijsplafond voor stroom en gas. Het energietarief komt dan uit op maximaal de prijs van afgelopen januari, voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Die ligt op circa 40 eurocent per kilowattuur stroom en 1,70 euro per kuub gas.

De overheid neemt het verschil tussen dit tarief en het markttarief voor haar rekening. Energieleveranciers moeten dit gaan coördineren.

Het prijsplafond geldt hoogstwaarschijnlijk alleen tot aan een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh en 1.169 m3. Een huishouden betaalt dus wel de volle mep voor al het verbruik wat boven deze grenzen uitkomt.

Wij hebben berekend wat het prijsplafond in de praktijk voor huishoudens betekent.

1 november of 1 januari

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer het prijsplafond precies ingaat, maar in ieder geval per 1 januari 2023.

Wel gaat het kabinet met energieleveranciers afspreken dat het maandelijkse voorschotbedrag al per 1 november omlaag kan gaan voor huishoudens. Er wordt uitgezocht of dat bij iedere energieaanbieder mogelijk is. Volgens een Haagse bron ‘gaat het gewoon geregeld worden’.

Half jaar pauze voor noodlijdende burgers

Een andere maatregel die het kabinet wil nemen, is het ‘pauzeren’ van de energierekening als mensen deze niet meer kunnen betalen. Zo wordt voorkomen dat huishoudens worden afgesloten van stroom en gas.

Mensen die hun energiekosten niet meer kunnen ophoesten, krijgen een half jaar pauze. In die tijd kunnen ze bijvoorbeeld een betalingsregeling treffen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

14 reacties

 • AAgnes.

  Ben per 1Jully overgestapt van Energie direct…naar Innova…1jaar vast maar wel omhoog naar 250 euro…weet nie of het verstandig was…maar was al jaren klant en ze boden mij niks aan!! Dus afwachten volgend jaar.

  Reageren
 • AAnnie

  Ik heb een doorlopend contract.zit je daar goed mee
  Ik heb verwarming via vuilverbranding .weet niet hoe ze dat gaan rekenen

  Reageren
 • OOmet Abman

  Natuurlijk denken deze ministers in het voordeel van de energiemaatschappijen. Want deze ministers moeten na de komende verkiezingen ook weer aan het werk. En op deze manier hebben ze al hun nieuwe functie in het bestuur bij Essent of Vattenfall veilig gesteld

  Reageren
  • RRomy

   @Omet Abman

   “Helemaal mee eens”

   Reageren
 • RRoding

  Ik heb t/m 2024 een vast energiecontract. Komt dat vaste contract nu te vervallen?

  Reageren
  • MMark

   @Roding

   Nee

   Reageren
 • JJoop

  Is ook niet zo slim om naar Energie direct te gaan, zijn oplichters met hun veel te dure tarieven, bij een wijziging krijg je 1 dag van te voren bericht en daar zit je dan want overstappen duurt zo een maand en dan pakken ze je voor een goede!!

  Reageren
 • RRobert

  Dat klopt voor geen meter de prijs voor gas en electricteit was in January 1kuub gas 78 cent en 1 kilowatt stroom 21 CT en nu staat er een ander bedrag ja zo Kan ik het ook Dat is geen plafond verlaging maar verhoging

  Reageren
 • BBroekhof

  Ik gebruik geen gas. Alles elektrisch. Wordt hier ook rekening meegehouden?

  Reageren
  • JJannie

   @Broekhof
   Je heb gelijk ik heb dat ook en stads verwarming maar dan zeggen ze dat daar ook gas voor gebruik wordt je wordt straal gek van dat gedoe

   Reageren
  • EEls

   @Broekhofik krijg mijn jaarnota 3oktober mijn contrackt loop.af op 1januari 2023 bij eneco. Hoe zit dat woord ik weer verlengt

   Reageren
 • FFrank

  Een interessante vraag, ik zit in het zelfde schuitje. Het lijkt mij dat dit dan voor iedereen gaat gelden maar zeker weten doe ik het niet.

  Reageren
 • HHugo

  Eind juli heb Ik bij energie direct een vaste contract afgesloten voor 1 jaar en de maandtermijn ging van 175€ naar 370€ Is het niet verstandig om de afkoopsom te betalen nu het nog 100€ kost om in aanmerking te komen voor die regeling of valt een bestaande jr contact ook onder die regeling?

  Reageren
  • RRo

   @Hugo

   Is het genoemde verbruik in KWH netto dus zonnepanelen opwekking er al vanaf gehaald.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.