Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Is een vast energiecontract voor 3 jaar slim? (overzicht actuele tarieven)

Een groot deel van de Nederlanders geeft de voorkeur aan een vast energiecontract vanwege de zekerheid die het biedt, zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt.

Er zijn contracten voor drie jaar die langdurig zekerheid bieden, maar tegen welke prijs? Als de tarieven dalen, zit je vast aan hoge tarieven, terwijl nieuwe aanbiedingen goedkoper worden.

Kortom, wat is wijsheid? In dit artikel bespreek ik eerst wat de actuele tarieven en acties zijn bij driejarige vaste energiecontracten. Daarna ga ik in op de vraag of een driejarig contract op dit moment een verstandige beslissing is.

Overzicht tarieven (3 jaar vast)

Een overzicht van alle actuele tarieven in de driejarige energiecontracten die momenteel (17 juni) worden aangeboden:

EnergieleverancierStroomtarief (per kWh)Gastarief (per m³)
Energiedirect€ 0,253€ 1,251
Coolblue€ 0,262€ 1,280
Budget Energie€ 0,272€ 1,286
Essent€ 0,273€ 1,279
Vandebron€ 0,276€ 1,285
Mega€ 0,278€ 1,282
Innova Energie€ 0,287€ 1,259
Vattenfall€ 0,287€ 1,343
Powerpeers€ 0,291€ 1,353
Delta€ 0,298€ 1,277
Oxxio€ 0,330€ 1,259
Greenchoice€ 0,323€ 1,308
Eneco€ 0,334€ 1,263
Peildatum: 17 juni 2024 | tarieven zijn inclusief belastingen

Alle contracten met elkaar vergelijken en je termijnbedrag berekenen?

Check dan deze energievergelijker.

Wat is verstandig?

Veel huishoudens die op dit moment aan het kijken zijn voor een nieuwe energieleverancier vragen zich af of een driejarig energiecontract afsluiten op dit moment tactisch is.

In de regel is het zo dat een vast (driejarig) contract gunstig is in situaties waarin de tarieven in de toekomst hoger liggen dan nu. Of een driejarig contract nu slim is, hangt dus af van de verwachtingen en ontwikkelingen rondom de energieprijzen.

Verwachtingen korte termijn

Er is de laatste paar manden sprake van een stijgende trend in de gasprijs. Ik verwacht dan ook dat de energietarieven op korte termijn nog iets zullen stijgen.

De vraag naar vloeibaar gas uit Azië neemt toe, terwijl de Europese voorraden weer op peil moeten worden gebracht voor komende winter. Er lijkt dus een opwaartse prijsdruk te zijn.

Verwachtingen lange termijn

Op de langere termijn ziet het er over het algemeen gunstiger uit voor de consument. De prijzen zouden juist nog wel wat kunnen dalen ten opzichte van het huidige niveau. Ook andere experts zijn het hierin met mij eens.

Tegen 2026 en 2027 is er minder krapte op de gasmarkt door een substantiële toename van het aanbod vloeibaar gas door nieuwe projecten in Qatar en de VS. Dit zal naar verwachting leiden tot lagere marktprijzen.”

Hans van Cleef – energie-econoom

Ondanks de positieve vooruitzichten bestaat er wel degelijk een (klein) risico op stijgende energieprijzen in de toekomst.

In dit artikel lees je een volledige analyse van de kansen en risico’s rondom de energieprijzen.

Mijn advies

Gezien de huidige verwachtingen, heb ik hieronder een kort advies opgesteld:

Vind je prijs belangrijker dan zekerheid?

Kies dan een dynamisch contract of vast energiecontract voor 1 jaar. De tarieven en kortingen zijn hier beduidend scherper dan die in driejarige overeenkomsten

Heb je zonnepanelen?

Kies dan liever niet voor een driejarig contract. De contracten van een jaar hebben namelijk over het algemeen lagere terugleverkosten en betere (actie)voorwaarden dan de contracten voor drie jaar. Het is dan verstandiger om te kiezen voor een jaarcontract.

Je zou wel voor alleen gas een driejarig contract kunnen afsluiten als je zekerheid erg belangrijk vindt.

Vind je langdurige zekerheid over je maandlasten belangrijker dan de prijs/tarieven zelf?

Kies dan juist wel voor een driejarig energiecontract, omdat jou dit langdurig duidelijkheid geeft over de tarieven en kosten.

Is je huidige energiecontract goedkoper dan de tarieven die nieuw worden aangeboden?

Stap dan vooral niet over. Als je een vast contract hebt, zou ik ongeveer 2 maanden van te voren een vergelijking maken voor een nieuw contract.

Wat is het goedkoopste driejarige contract?

Om te bepalen wat het goedkoopste driejarige contract is, is het van belang om alle kostenposten en tarieven mee te nemen, namelijk:

 • Tarieven voor stroom (per kWh) en gas (per m3)
 • De vaste leveringskosten
 • Overstapkortingen

Nemen we al deze facetten mee in de berekening, dan blijkt op dit moment Energiedirect het goedkoopste driejarige energiecontract aan te bieden:

 • € 0,253 per kWh
 • € 1,251 per m3
 • Relatief lage vaste kosten

Bovendien kom je in aanmerking voor een eenmalige overstapkorting tot 150 euro.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

31 reacties

 • KKees

  Niemand heeft het over de gevolgen voor de energieprijzen als het fout gaat in Oekraine en of Israel

  Reageren
 • BBakker

  2 keer een vast contract gehad bij Delta en allebei de keren kon ik bijbetalen…..zogenaamd meer verbruik.
  In de tussentijd variabele contracten gehad en je raad het vast al……elke keer gemiddeld enkele honderden euro’s terug gekregen.
  Hoe dan?
  Dit riekt naar de misdaad.

  Reageren
 • SSammy

  Ik kon mijn contract bij energiedirect gewoon weer verlengen.
  Ik heb zonnepanelen, maar gewoon weer verlengd met 3 jaar.

  Reageren
 • KKoos

  Vandaag loopt mijn 2 jarig contract af, en start mijn 4 jarig contract. Afgelopen december afgesloten, zonder terugleververgoeding :). Met mijn 50 panelen gaat dit, zolang salderen nog blijft in ieder geval zo’n 100 euro per maand schelen.

  Reageren
 • CC. de Heer

  Toen de energie erg duur was, had ik profijt van mijn
  3-jarig vaste contract. Dat heeft mij veel geld gescheeld. Het geeft ook zekerheid over de tarieven.

  Reageren
 • MMarcel Compagner

  Ik sluit mij aan bij Goel, de komende zal het olie overschot toenemen. Eind volgend jaar breakeven, en dan mede door meer elektrische auto’s, energietransitie en minder gebruik van fossiele brandstoffen wereldwijd zullen de prijzen gaan dalen.
  Dat is mede de reden dat wij ons contract afgelopen augustus met ingang van 17 januari dit jaar met 3 jaar hebben verlengd .

  Misschien niet het voordeligste aanbod, maar zekerheid voor de komende 3 jaar en dan in 2027 hopelijk een goedkoper tarief.
  Moet er wel bij zeggen in 2021 hebben wij 12 zonnepanelen laten installeren, de gaskookplaat eruit en airco’s gemonteerd die kunnen verwarmen, en sinds 2 weken een phev auto om zoveel mogelijk stroom die anders overtollig is zelf te gebruiken.
  Dus voor ons was een 3 jarig contract om te weten waar wij aan toe zijn.

  Grt Marcel

  Reageren
 • HH snippe

  Mijn contract loopt af bij Essent, heb zonnepanelen 13 stuk waar kan ik het beste naar toe?
  Fam snippe

  Reageren
  • RRene

   De variabele tarieven zijn niet zo belangrijk. Het enige belangrijke zijn de vaste kosten.
   Net aanbieding gekregen met # 700 per jaar excl. Liander.

   Reageren
  • RRegina

   @H snippe
   Greenchoice

   Reageren
  • GGoel

   @H snippe

   Als je bij Nieuws bovenaan kijkt dan zie je precies de artikelen die jouw vraag beantwoord.

   Reageren
 • Kkees

  Gewoon 3 jaar vastzetten.
  Hoeft maar 1 bommetje net over de Grens te vallen en te betaalt je scheel.
  Dan maar 5 € per maand extra.
  Had het 3.5 jaar geleden ook, dacht zet hem 5 jaar vast, loopt volgens jaar augustus pas af. Het me duizenden €gescheeld en kachel op 23 a 24 hele winter.

  Reageren
 • KKoos Klaphark

  Over enkele maanden loopt mijn driejarige contract bij Vattenfall af.
  In woon alleen in een appartement ( bovenste verdieping, en omgeven door veel zon), verbruik weinig gas en electra ( al zeg ik het zekf).
  Mijn jaarverbruik is ongeveer 860 kwh ,en ongeveer 560 m3 gas.
  Daar ik langer klant ben bij Vattenfall, heb ik de maximale ” blijven loont ” korting.
  Zekerheid is voor mij belangrijk, dat ik niet over een jaar geconfronteerd wordt met duurdere prijzen dan wat ik zou betalen wanneer ik nu zou verlengen.
  Is het aan te raden om bij Vattenfall te blijven?
  Overigens heb ik geen zonnepanelen.

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   Ik zou je willen aanraden om eens te kijken in de energievergelijker en als je hulp nodig hebt te bellen met één van onze experts via: 010 – 32 20 011

   Reageren
 • EEwout

  Afgelopen november wilde ik een driejarig contract afsluiten, maar Eneco weigerde mij een meerjarig contract omdat ik zonnepanelen heb….Mag dat zomaar? Ewout.

  Reageren
  • RRolf

   @Ewout

   Ja Energie bedrijven mogen weigeren om je als klant een meerjarig of zelfs een enkel jarig contract aan te bieden.
   ze moeten wel het modaal contract altijd aanbieden.

   Reageren
  • JJos berendsen

   @Ewout

   Dat kan niet want ik heb een contract bij Eneco afgesloten, ingaande per 1 augustus en bezit ook zonnepanelen. Ik heb een dynamisch stroom contact en een vast gas contract van drie getekend.

   Reageren
 • GGoel

  Er komt vanaf ’25 tot tenminste ’30 een steeds groter aanbod van olie en gas, terwijl alternatieve energieopwekking een toenemende neerwaartse druk op de energieprijs gaat uitoefenen. Als het aanbod eenmaal de vraag gaat overstijgen zal een competitie ontstaan om nog de laatste dollars uit het aanbod te persen, terwijl de vraag alsnog blijft dalen. Natuurlijk zal hierdoor het aanbod gaan dalen; als eerste de schaalolie en gas, maar de neerwaartse trend zal dan onherroepelijk zijn.

  Ondertussen zijn nu solid-state batterijen met levensduur van tenminste 500.000 (!) cycli beschikbaar en komt snel andere goedkope opslag beschikbaar, zoals zoutwater batterijen welke een fractie van het huidige aanbod kost. Hiermee wordt ook het salderingsvraagstuk (en daarmee de terugleververgoeding) overbodig: die kunnen worden afgeschaft terwijl de negatieve effecten kunnen worden opgevangen met goedkope thuisopslag. Ook komen er snel andere energieopslag systemen van grotere schaal en voor de langere duur beschikbaar, waardoor nog minder vraag naar koolwaterstoffen nodig zal zijn.

  Het onvermijdelijk instorten van de olie- en gasprijs zal overigens onherroepelijk het einde van Poetin en de Russische staat zijn, evenals vele dictatoriale staten in het Midden-Oosten.

  “De grootvaders reden kameel, de vaders reden een Mercedes, de zonen zullen een landrover hebben en de kleinzonen zullen weer kameel rijden.”

  Reageren
  • PPatrick

   @Goel
   Komt er betaalbare opslag voor een paar 1000 kWh, zodat de opbrengst in het voorjaar/zomer gebruikt kan worden in de winter voor huishoudens met een warmtepomp? Bij het afschaffen van de salderingsregeling is verduurzaming middels een full-electric warmtepomp etc vooralsnog niet rendabel.

   Reageren
   • GGoel

    @Patrick

    Niet op thuisniveau (je praat dan over MWh opslag) maar wel op wijkniveau en grootschaliger.

    Vergeet daarnaast niet dat in juist in de winter meer windenergie wordt opgewekt, waarvan veel capaciteit wordt gebouwd. Ook die overschotten kunnen worden opgevangen door opslag waardoor steeds minder conventionele opwekking nodig is. Het is dus niet zo dat elke overschot kWh uit de zomer geheel tot het einde van de winter hoeft te worden gereserveerd.

    Reageren
    • GGoel

     Overigens wordt de opslagcapaciteit van ~100x vergroot ten opzichte van de nu gebruikelijke opslagcapaciteit in gegeven volume. Dat betekend dat een nu redelijk gebruikelijke thuisopslag van 20 kWh naar 2 MWh kan met dezelfde volume dimensie:
     “TDK Corporation successfully developed a material for CeraCharge, a next-generation solid-state battery with an energy density of 1,000 Wh/L, approximately 100 times greater than the energy density of TDK’s conventional solid-state battery.”

     Reageren
     • GGoel

      En voor degenen die geïnteresseerd zijn in die thuisbatterij met een half miljoen laadcycli:
      “BeGreen start met verkoop van nieuwe thuisbatterij EnWall met solid-state-technologie”

      Reageren
   • MMarco

    @Patrick.
    Een accu van een paar 1000kwh is onnodig.
    Een accu moet je laden icm een dynamisch contract. Opladen tijdens de goedkoopste uren en gebruiken tijdens de duurste uren.
    Of het rendabel is, zal mede afhangen van hoe iemand ermee omgaat, verbruik en tijd in kan/ wil steken. Al kan je een hoop automatiseren.
    Denk wel dat het een hele uitdaging zal zijn.
    Sla zelf nog even over, ruime opbrengst zonnepanelen, 175m3 gas en een vast contract tot feb 2027 zonder terugleverkosten
    Voor mij niet rendabel.
    Wellicht in de toekomst, eerst maar eens naar € 1000 per 10kwh, modulair opbouw en kijken wat er echt gebeurd in 2027 mbt saldering, terugleververgoeding en kosten.

    Reageren
  • KKeesvdm

   @Goel
   Ik ben benieuwd op welke termijn jij mij een goedkope accu van 2000 kw kunt leveren zodat ik mijn opgewekte zonenergie tijdens de zomer kan opslaan om zo in de koude maanden kan voorzien in kwh voor mijn warmtepomp?

   Reageren
   • GGoel

    @Keesvdm

    Ik lever geen accu’s dus ook geen goedkope.

    Maar het lijkt erop dat binnen enkele jaren dit soort opslag beschikbaar komt.

    En nogmaals: je hoeft bij lange na niet alles in de zomer voor de winter op te slaan want er zijn ook andere energiebronnen.

    En ook nogmaals: niet (alleen) opslag bij jou thuis maar ook op wijk niveau en regionaal en landelijk.

    Reageren
   • MMarco

    @Keesvdm
    Een accu van een 2000kwh is onnodig.
    Een accu moet je laden icm een dynamisch contract. Opladen tijdens de goedkoopste uren en gebruiken tijdens de duurste uren.
    Of het rendabel is, zal mede afhangen van hoe iemand ermee omgaat, verbruik en tijd in kan/ wil steken. Al kan je een hoop automatiseren.
    Denk wel dat het een hele uitdaging zal zijn, gezien de huidige prijzen.
    Sla zelf nog even over, ruime opbrengst zonnepanelen, 175m3 gas en een vast contract tot feb 2027 zonder terugleverkosten
    Voor mij niet rendabel.
    Wellicht in de toekomst, eerst maar eens naar € 1000 per 10kwh, modulair opbouw zodat uitbreiden simpel is, en kijken wat er echt gebeurd in 2027 mbt saldering, terugleververgoeding en kosten.

    Reageren
 • HHenk

  @Raymond

  Klap van molenwiek

  Reageren
 • WWim

  Helemaal mee eens. Laat die tussen die oostelijke strook vol met mijnenvelden houden, stop de oorlog en gebruik het bevroren kapitaal om de steden ten westen van dat mijnenveld op te knappen.

  Reageren
 • DDick K

  @WRM
  Waarom flauwekul ?
  Voor mij als leek interessant om nu eens eindelijk te lezen hoe de energiemarkt in elkaar steekt en hoe gasprijzen tot stand komen. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom deze informatie onjuist zou zijn.

  Verder beweer je dat de zelfreflectie ontbreekt.
  Licht dan eens heel duidelijk toe waarom dit het geval is en roeptoeter daarover niet alleen maar wat, zonder aan te geven wat je daarmee bedoelt.

  Reageren
 • WWes

  @WRM

  Helemaal gelijk!! ,Kort maar krachtig omschreven.

  Reageren
 • WWRM

  @Dick K Enige reflectie of protest tegen overheidsbeleid welke tot gevolg heeft dat velen in de koude zitten ontbreekt hier ten ene male

  Wellicht zou ook een reflectie op zijn plaats zijn dat zelfs bij een zich wijzigende coalitie in feite niets veranderd

  Niet de heffingen en niet de doelstelling

  Stemmen in deze vorm is zinloos

  In feite is het anderen poppen maar die hetzelfde toneelstuk opvoeren

  Reageren
 • WWRM

  @Henk Als je het ziet begin je het te begrijpen helaas is dat niet voor iedereen weggelegd

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.