Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Invoering energie plafond onzeker: is er een plan B?

Het is nog hoogst onzeker of het prijsplafond voor energie vanaf begin 2023 in zal gaan. Dat bevestigen verschillende betrokkenen aan Nieuwsuur.

Energieleveranciers zeggen dat er vanuit de overheid onduidelijkheid is over de vormgeving van de regeling. Daarnaast vrezen de leveranciers dat de interne systemen niet op tijd gereed zijn om het prijsplafond toe te passen op alle energiecontracten.

Lees ook: Dit wist je nog niet over het energie plafond (check het hier)

Vormgeving

Er worden al wekenlang gesprekken gevoerd over de exacte vormgeving en randvoorwaarden van het energie plafond.

Dit is de huidige stand van zaken:

 • Een maximumprijs van 40 eurocent per kilowattuur (kWh) stroom
 • Een maximumprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas

Waarbij de grenzen voor het stroom- en gasverbruik binnen het prijsplafond liggen op:

 • 2.900 kWh
 • 1.200 m3

Huishoudens die hier boven uitkomen, betalen het vaste, variabele of dynamische tarief in hun energiecontract.

Houd er verder rekening mee dat het energie plafond alleen geldt voor 2023.

Profiteren

Een saillant detail is dat de tarieven in dynamische contracten op één dag soms boven en soms onder het prijsplafond uitkomen, waar je als consument mogelijk van kan profiteren.

Het is dan ook niet verrassend dat de contracten van Frank Energie en Next Energy de laatste tijd veel worden aangevraagd in de energievergelijker.

Details ontbreken

Hoewel er inmiddels dus meer duidelijkheid is over het prijsplafond, zijn er nog steeds veel burgers die nog met vragen zitten. Hoe wordt het plafond bijvoorbeeld toegepast voor huishoudens met een dynamisch energiecontract, zonnepanelen, stadsverwarming of blokverwarming?

“Er worden op dit moment intensieve gesprekken gevoerd worden, maar de onderhandelingen zijn nog niet afgerond”, vertelt een woordvoerder van Energie Nederland.

Doordat belangrijke details nog steeds niet zijn uitgewerkt, leeft een groeiend aantal Nederlanders in onzekerheid over hun financiële situatie.

Plan B

Ondertussen lijkt ook bij energieleveranciers het vertrouwen in een snelle en soepele invoering te verdwijnen. De onzekerheid is zelfs zo groot dat bedrijven een plan B hebben klaarliggen.

Hoe zit dat plan eruit?

Volgens betrokkenen zou het betekenen dat de consument opnieuw een compensatie krijgt in de vorm van een vaste vergoeding, zoals de 190 euro in de laatste twee maanden van dit jaar.

190 euro

NOS meldt dat het waarschijnlijk opnieuw gaat over een bedrag van 190 euro per maand per stroomaansluiting, mocht het prijsplafond op een later moment pas worden ingevoerd.

Benieuwd hoe én wanneer je compensatie in november en december van jouw energieleverancier ontvangt?

Bekijk dan ons overzicht.

Kritiek

Tot slot is er onder verschillende economen felle kritiek op de steunmaatregelen, die de staat 23 miljard euro gaat kosten.

Het Rijk compenseert de energiebedrijven namelijk voor het verlies aan inkomsten voor het consumententarief dat zij op hun website rekenen. Verschillende economen waarschuwen echter dat dit kan zorgen voor een prijsopdrijvend effect, omdat leveranciers in feite zelf een vinger in de pap hebben als het aankomt om de hoogte van de subsidie die ze ontvangen.

Het gevolg is dat er veel minder prikkels zijn voor maatschappijen om met elkaar te concurreren en een scherp tarief neer te zetten voor de consument. Bovendien zou het de kans op woekerwinsten onder leveranciers vergroten. Ook in de Kamer ligt de kwestie gevoelig.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

54 reacties

 • MMiquel

  Zojuist de brief van minister gelezen.
  ———————
  Het lijkt erop dat het prijsplafond voor dynamische contracten per gemiddelde over een jaar berekent gaat worden.
  Hoe de bedrijven dit gaan implementeren valt dus nog te zien. Bijv. Verrekenen met jaarafrekening of toch per maand.

  Reageren
 • MMuts

  Durf me verwarming niet eens meer aan te zetten met deze fratsen. Probeer het ook zo lang mogelijk uit te stellen maar oud huurhuis wat tocht en kiert aan alle kanten werkt ook niet mee

  Reageren
 • KKas

  Doe plan B maar. Het plafond levert mij als gevolg van zonnepanelen en zuinig zijn met gas hooguit 2 tientjes op in de wintermaanden, de rest van het jaar dat niet eens! Dus 190 euro terug is een tien keer zo goed deal. Minstens!

  Reageren
 • KKees

  Tja als je gasloos moest bouwen
  Nieuwbouw dan kom je snel boven het plafond uit.
  Kunnen ze de ongebruikte m3 niet omzetten in elektra, dan is dit probleem ook opgelost.
  Maar dat is lastig
  Daarom komt de vergoeding goed uit

  Reageren
  • JJoop

   @Kees

   Zo raar en lastig is uw idee niet.

   Wat een goede optie is om het energieplafond vorm te geven in een energiebudget uitgedrukt in Mega Joule of kW.

   Het zou zelfs op meerdere vlakken een verbetering opleveren. Bijv voor gebruikers van blokverwarming, maar ook bij het vergelijk van de energiebehoefte van woningen etc. Dit laatste is dan vooral van belang bij het maken van keuzes bij huur en koop van woningen.

   Lastig is dit ook niet vorm te geven het is slechts een goed te automatiseren vertaalslag per energieproduct.

   Reageren
   • DDave

    @Joop , één ding is zeker . Die Rob Jetten is totaal ongeschikt als minister van energie etc . Die vent is om van te kotsen !! De mooie jongen uithangen in het buitenland !!

    Reageren
 • DDiamant

  Bij ons in flat heerst grote onzekerheid.Omdat we in een serviceflat wonen.Is het niet zeker dat wij die compensatie van 190.00 euro krijgen.

  Reageren
 • MMiquel

  Ik ben heel benieuwd wanneer er duidelijkheid komt over de dynamische contracten.
  Het zou mij niks verbazen dat er dan naar het maandelijks verbruik wordt gekeken bij de dynamische contracten. Vervolgens je verbruik x prijsplafond prijs en alles wat je als totaalprijs hebt daarboven wordt bekostigd door de staat (lees onszelf middels belastingen). Volgens mij kan dynamisch contract niet zonder slimme meter, dus makkelijk te bepalen. Anders gaat een groot gedeelte overstappen en dan worden de “grote maatschappijen” te boos.
  Maw… reken je niet te rijk alvast 🙂

  Reageren
  • MMartijn

   @Miquel

   Dat zou mij helemaal niks uitmaken, de grote energiemaatschappijen krijgen dan in elk geval geen onnodige subsidie. Zelf een berekening gemaakt en bijvoorbeeld Vattenfall krijgt per huishouden meer dan € 800,- subsidie straks in vergelijking met gemiddelde dynamische tarief van de afgelopen twaalf maanden.

   Reageren
 • FFrank

  Zorg er voor dat de zittende Partijen geen stemmen meer krijgen maak Inzicht en BBB groot zodat we die huigelaar rutte en jag en de on christelijke een schip onder un Heilige reet kunnen schoppen.en alle nuts voorzieningen weer nationaliseren en ziekenfonds ook weer terug niks markt werking meer Amen.

  Reageren
  • MMiep

   @Frank helemaal mee eens, mensen zullen tactisch moeten stemmen. Zou zelfs mooi zijn als omtzigt met caroline samen gaat en zie nog teveel die op baudet gaat waar je niks aan heb dan kan je beter voor wilders gaan. Dan kan je ze buitenspel zetten.

   Reageren
 • HHenk

  Heb een scootmobiel,omdat ik niet ver kan lopen.
  Iederen dag aan de stroom om op te laden .
  En dan betaal ik ook nog 19,- aan Cak voor het gebruik van de scootmobiel.
  Boodschappen,duur nou ja alles is duur .pffff

  Reageren
  • DDylan

   @Henk
   Ik kan de 19,= terugkrijgen van Menzis.
   Wellicht jij ook van je zorgverzekeraar?
   Hoop het.

   Reageren
   • MM

    @Dylandat geld alleen als je in aanvullend 3 zit

    Reageren
  • DDave

   @Henk . Wat ik dus begrijp is die scootmobiel GEEN eigendom maar Huur je die bij een bedrijf of krijg je het van de gemeente met een eigen bijdrage . Maar volgens mij kan je die kosten toch opgeven bij het invullen van jaarlijks je inkomstenbelasting ! Zowel je eigen bijdrage als het verbruik energiekosten ?

   Reageren
   • HHilda

    @Dave is helemaal correct! Ik voer zowel de kosten voor laden scootmobiel als voor energieverbruik van mijn zuurstofvoorzieng in bij de belastingdienst

    Reageren
 • RRuud Boyens

  Neem een koude douche (10 miljoen jonge gezonde mensen in NL) Doe een extra trouw aan, mensen zijn verwend en lui. Boodschappen kijk naar de zoete shit dat mensen kopen chips, frisdrank alcohol, cigaretten, pudding, cakeen 190 euro om de vet bij te komen??

  Reageren
  • CCorina

   @Ruud Boyens

   Ga eerst ff terug naar school ipv een ondoordachte reactie plaatsen

   Reageren
   • KKees

    @Corina
    Hij kan ook dyslexie hebben
    Niet te snel oordelen

    Reageren
   • DDave

    @Corina , je kan wel Denegrerend zijn naar die Ruud Boyens maar helemaal ongelijk heeft hij niet . Ik snap wat hij zegt . En de regeling om iedereen maar €190 per maand uit te betalen is een slechte zaak . Energieleveranciers hadden die €190 per maand gewoon moeten verrekenen met het maand bedrag . Nu heb je kans dat mensen het inderdaad gebruiken voor de verkeerde dingen in plaats het te gebruiken om hun energierekening te betalen , WAAR HET VOOR BEDOELD IS !! En niet voor wat die Ruud Boyens zegt !!

    Reageren
  • RRuud boyens

   @Ruud Boyens

   Neem een cursus Nederlands

   Reageren
  • WWil

   @Ruud Boyens
   Misschien een cursus Nederlands schrijven voor die 190.00 euro nemen ?

   Reageren
  • WWen

   @Ruud Boyens
   En nu maar eerst Nederlands leren schrijven.

   Reageren
  • JJanneke

   @Ruud Boyens
   Misschien Uw tijd aan leren Nederlands te schrijven besteden, ipv te kijken wat mensen in hun boodschappenmand of kar stoppen?!

   Reageren
 • SStuyv010

  @Klaas de Hop

  Inderdaad

  Reageren
 • RRas

  Geef het aan de mensen die het ook echt nodig hebben. En niet die gewoon een normaal maandbedrag hebben of het gewoon kunnen betalen

  Reageren
  • BBernold

   @Ras
   En waar leg je dan de grens voor wie het nodig heeft, en wie niet?

   Reageren
  • IIrene

   @Ras
   Dan moet de grens van het inkomen omhoog. Nu ligt die op 1320.00 Ik heb 1340.00 en euro aan inkomen te veel en krijg geen compensatie. En zo met mij heel veel mensen die een paar euro te veel verdienen

   Reageren
 • TTrudy

  Ja niet normaal die prijzen en dan nog die boodschappen doe daar ook eens wat aan is niet meer te betalen normaal elke dag een hapje warm is er niet meer bij om dat het niet te betalen is en dan het gas en stroom niet meer te betalen allemaal

  Reageren
  • SStuyv010

   @Trudy

   En dan moet je nagaan dat per 1 januari de prijzen van de boodschappen WEER 10% omhoog gaan.

   Reageren
   • RRob

    @Stuyv010

    Neem maar aan dat er straks een prijzen oorlog komt rond de supermarkt ketens!!

    Dat is nu al stilletjes aan begonnen.
    Let maar goed op de prijzen, en niet gelijk naar Jumbo lopen.
    Die belazerd de klanten.

    Je kan best elke dag een warme maaltijd eten, koop maar een bv portie kant en klare boerenkool in.
    Kan je best 2 dagen van eten.

    En elk nadeel heeft z’n voordeel er zullen dan aardig wat mensen afvallen.
    Minder snoepen en snaaien.

    Reageren
   • Aarie

    @Stuyv010

    Niet alleen de boodschappen.
    De belasting op energie gaat weer van 9 naar 21 % zoals voorheen.

    Reageren
  • GGeorge Best

   @Trudy De meeste mensen kopen zowieso shit bij de supermarkt kijk naar chips, cola, cake, wit brood, chocolade, pudding vla, bealcohol, sigaretten

   Reageren
  • MMargien Dijks

   @Trudy

   M.i. is er maar 1 oplossing . De energie weer nationaliseren.zullen we eerst ook meer moeten betalen omdat dit de regering ook mega veel gaat kosten.maar dan zijn we wel van die graaiers af. En regering dan ook nooit meer ergens marktwerking

   Reageren
 • TTrudy

  Ja niet normaal die prijzen en dan nog die boodschappen doe daa ook eens wat aan is niet meer te betalen normaal elke dag een hapje warm is er niet meer bij om dat het niet e betalen is

  Reageren
 • JJan

  Alleen mensen die in het rood komen te staan helpen met steun .mensen die het wel / of net wel kunnen betalen hoeven geen steun of je nu een grote of kleine woning hebt .dan maar minder luxe en vakanties.

  Reageren
  • CCarrepiet

   @Pip de zaal je woont niet in Groningen zeker heb je enig idee wat dat aan de hand is?

   Reageren
  • FFrans

   @Pip de zaal
   Eindelijk iemand die het ook weet wat moet in dit land.
   Bedankt.

   Reageren
  • MMiep

   @Jan
   Tja is ook kort door de bocht. Waarom staat iemand rood door het over de balk gooien of door onvoorziene omstandigheden. Rutte zal eens moeten stoppen ons zuurverdiende centen rond te strooien in de bodemloze putten, dan zal dit land er een stuk beter uitzien.

   Reageren
 • JJuarna

  De 190 euro is druppel op een gloeiende plaat voor de koude maanden. Uitgaande van het verbruik van vorig jaar ga je al snel naar de 500 a 600 euro minimaal. Dat is veel duurder dan de plafond regeling

  Reageren
 • JJohan

  Inderdaad een Nationaal Energiebedrijf is de oplossing. Voor een ieder hetzelfde tarief van stroom en gas. Alles helder voor iedereen.

  Helaas zal dit niet gebeuren. Vroeger had je enkele energiebedrijven in ons land. Afhankelijk waar je woonde was je bij energieleverancier X aangesloten.
  Helemaal goed….

  Maar ja de markt is vrij gegeven en nu zijn er tientallen energieleveranciers van groot tot klein. Allemaal met hun eigen energie tarieven. Als consument kan je veel geld besparen door je goed in te lezen met welke energieleverancier je in zee gaat. Gelukkig kan je in de meeste gevallen per maand opzeggen en overstappen naar een andere energieleverancier.

  Reageren
 • Kkarin Peters

  Helaas gaat het mis op ieder gegeven waar de regering over gaat.Ik betaal me zowiezo al bijna 6 jaar arm omdat ik al zo lang aan een zuurstofapp.leef.Zonder stik ik.Iedere klap die je kan verzinnen in deze rampjaren pak ik mee.Electricitijd betaal ik voor ruim 5 personen,terwijl ik verder extreem zuinig aan doe.Geen droger,afwasmach.de boiler gaat maar 1x per 5 dgn aan.De verwarming durf ik eigenlijk ook niet meer zo goed.Dat is best vervelend met afstervende longen en dus weinig kunnen bewegen.de verzekering vergoedt maar een schijntje.En om het helemaal leuk te maken heb ik blokverwarming.Maar met mijn riante inkomen van alleen AOW blijf ik toch maar zoveel mogenlijk een vrolijk mens,dat laat ik mij ondanks een regering die alleen maar niet te geloven dure schijnbewegingen kan maken niet afnemen.Ik hoop op een leefbare oplossing voor allen .

  Reageren
  • MM

   @karin Peters
   Hoeveel verbruikt zo’n zuurstofapparaat aan stroom per dag?

   Reageren
   • CCorrie lammers

    @M zo stroomapparaat verbruikt heel wat, ik heb er sinds donderdag 1 in huis voor mijn man,ik krijg elke maand een vergoeding daarvoor,ik zie het wel.

    Reageren
   • HHilda

    @M
    Kost omgerekend nu 5 euro per dag

    Reageren
  • MM

   @karin Peters
   Ik lees overigens zojuist dat u de stroomkostens af kunt trekken bij de belasting dus het valt allemaal wel mee denk ik zo

   Reageren
   • HH

    @M uw denigrerende betuttelende toon laat bij mij al de haren ten berge rijzen, laat staan wat het bij de schrijfster laat doen. U kent de persoonlijke situatie van mevrouw helemaal niet behalve de minieme uitleg hier. U had het gewoon bij advies kunnen laten, wel zo vriendelijk.

    Reageren
   • FFrances

    Volgens mij zijn die pas aftrekbaar als je boven een bepaald plafond komt. Zuur zo’n opmerking tegen een uitkeringsgerechtigde.

    Reageren
  • WWil Hilgers

   @karin Peters

   Je kan met een laag inkomen bij de gemeente bijzondere bijstand aanvragen voor deze extra rekening

   Reageren
 • WWillem

  Gewoon iedereen 200 euro korting geven op energie per maand voor 8 miljoen woningen in Nederland is goedkoper dan prijsplafond voor het rijk.

  Reageren
  • Mmark janssen

   @Willem voor wat? frisdrank, bier, sigaretten, cake, chocolade pudding, wit brood, rookwurst, ja en benzine voor de auto

   Reageren
   • EEllen

    @mark janssen
    Zijn dat de dingen die jij graag en veelvuldig koopt?

    Reageren
   • PPerry

    @mark janssen
    Dat geld moet niet contant worden gegeven.

    Reageren
 • AAnita

  Politiek regeert niet meer. GELD REGEERT. Nationaliseren is de oplossing

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.