Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Investering van 10 miljard in circulaire economie

Zes Europese investeringsbanken gaan de komende vijf jaar minstens 10 miljard euro pompen in de transitie naar een duurzame en circulaire economie. Dat blijkt uit het Joint Initiative on Circular Economy (JICE). Dit gebeurt onder leiding van de Europese Investeringsbank (EIB).

Het geld wordt gebruikt om afval te verminderen, grondstoffen efficiënter te gebruiken en innovatie te stimuleren. In alle sectoren van de economie moeten we langzaam overstappen naar een circulaire strategie.

Wat is een circulaire economie?

In een circulaire economie hebben we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig, omdat vrijwel alle producten worden hergebruikt. Het gevolg hiervan is dat er ook vrijwel geen afval wordt geproduceerd.

De onderstaande infographic laat de transitie goed zien:

Hoe dikker de pijl, hoe groter de bijdrage

Voordelen voor economie én klimaat

“De strijd tegen de opwarming van de aarde en de ecologische crisissen is de meest dringende uitdaging van onze tijd”, zegt EIB-voorzitter Werner Hoyer.

Investeren in innovatie en manieren om slimmer om te gaan met grondstoffen en producten resulteert in grote voordelen voor de economie, maatschappij en het klimaat. Daarnaast zal het de afvalberg verminderen.

“Lever elektrische apparaten in”

Ook als consument kun je bijdragen aan de circulaire economie: “Lever je oude elektrische apparaten in voor hergebruik”. Een doorsnee huishouden heeft vaak enkele tot tientallen afgedankte of ongebruikte elektrische apparatuur in huis, zoals oude telefoons . Die blijven vaak liggen in huis of komen bij het reguliere afval terecht. Een deel wordt zelfs illegaal getransporteerd naar Afrika. Een slechte zaak.  

Jan Kamminga, voorzitter van NVMP, de organisatie van producenten en importeurs van elektrische apparaten, doet deze oproep aan alle consumenten. Als ieder huishouden een bananendoos aan oude elektrische apparatuur inlevert, zou dat al enorm helpen, vertelt hij.

In oktober start een landelijke campagne voor gescheiden inzameling van elektrische apparatuur.

Bron: duurzaamnieuws.nl en AD.nl

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.