Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Inkomensafhankelijke energiesubsidie compenseert €1500 op nota

Koen Kuijper

1 reactie

Energieleverancier Eneco pleit voor het invoeren van een inkomensafhankelijke energiesubsidie. De maatregel kan helpen om de hoge energierekening voor huishoudens te compenseren.

Als gevolg van de situatie in Oekraïne en verminderde gaslevering aan Europa is er een heuse energiecrisis ontstaan. De Nederlandse gasprijs is op dit moment de hoogste in Europa, blijkt uit analyse van deze site.

Niet genoeg

Om de pijn van de sterk stijgende energieprijzen wat te dempen heeft de overheid de heffingskorting voor energie verhoogd. Daarnaast is het btw -tarief voor energie per 1 juli tijdelijk verlaagd naar 9 procent. Daarnaast keren gemeenten een energietoeslag uit aan de minima.

De vraag is of dit alles genoeg is met de winter in het vooruitzicht.

Eneco denkt van niet. Het bedrijf verwacht dat het risico op schulden en afsluiten van energie blijft bestaan. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens waarbij het vaste energiecontract straks afloopt. Zij gaan over naar een peperduur variabel contract.

Huishoudens worden geconfronteerd met tarieven die drie tot vier keer zo hoog liggen als vorig jaar. Dat is voor mensen met een laag inkomen eigenlijk niet meer op te brengen. Maar ook middeninkomens komen in de problemen als we het hebben over prijsverhogingen van ruim 300 euro per maand.

Bart Koenraadt (Energievergelijk.nl)

Belastingkorting

Eneco pleit daarom, mede op basis van een verkennend onderzoek van CE Delft, om de jaarlijkse belastingkorting op de energierekening in 2023 inkomensafhankelijk te maken en tegelijkertijd fors te verhogen.

Door de compensatie direct aan de energierekening te koppelen kan die meteen worden verlaagd en wordt voorkomen dat het geld al is besteed voor de komst van de jaarnota en mensen alsnog in de problemen komen.

Eneco (in het AD)

1500 euro

Voor 800.000 huishoudens met een minimuminkomen kan de maatregel neerkomen op een extra lastenvermindering van 1.500 euro.

De maatregel kost de overheid 1,2 miljard euro per jaar en zo’n 3,7 miljard euro als ook middeninkomens worden gecompenseerd voor hun stijging van de energiekosten. Die laatste groep zou dan in aanmerking komen voor een belastingkorting van gemiddeld 750 euro, bovenop de bestaande regeling.

1 reactie

  • PPvdBrander

    Goed, dat dat gebeurd.
    Een hoge energierekening vind niemand leuk.
    Ikzelf betaal ook honderden euro’s aan energie per maand.
    Daar kan best wat vanaf.
    Groeten, Pim

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.