Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

In zoveel jaar heb je zonnepanelen terugverdiend

0 reacties

Investeren in zonnepanelen blijft een goed idee, ondanks dat salderen vanaf 2025 minder gunstig wordt voor huishoudens. Dat stelt Milieu Centraal.

Als een wetvoorstel van minister Jetten wordt aangenomen, kunnen huishoudens vanaf dan nog maar 64 procent van het stroomverbruik salderen. En in de jaren erna wordt dit percentage nog verder afgebouwd.

In 7 jaar terugverdiend

Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 4,3 procent op een spaarrekening, blijkt uit berekeningen van de overheidssite.

Bij een stroomtarief van 22 eurocent en een terugleververgoeding van 9 cent zou de gemiddelde opbrengst van 10 panelen zo’n 770 euro per jaar zijn. Als er wordt uitgegaan van een circa 5.500 euro voor de aanschaf, inclusief btw-teruggave, kom je uit op een terugverdientijd van zo’n 7 jaar.

Met de huidige energieprijzen is de investering van zonnepanelen helemaal snel terugverdiend en ligt je rendement 2 tot 2,5 keer zo hoog.

Bart Koenraadt (Energievergelijk.nl)

CO2

Maar hoe zit het precies met de indirecte CO2-uitstoot van zonnepanelen? De panelen worden namelijk in China gefabriceerd met energie uit kolencentrales en vervolgens met een vervuilend schip naar Nederland gebracht.

De uitstoot is aanwezig, maar lijkt mee te vallen, blijkt uit cijfers. Volgens onderzoek van TNO is de uitstoot binnen 4 jaar weer gecompenseerd.

Na 2031

Vanaf 2031 wordt de salderingsregel niet meer toegepast. Energiebedrijven moeten dan een terugleververgoeding betalen aan huishoudens die stroom terugleveren aan het net. Deze moet minimaal 80 procent van het kale leveringstarief bedragen. In de praktijk is dit echter lang niet altijd het geval, blijkt uit deze tabel met de actuele vergoedingen.

Sommige maatschappijen geven slechts 5 cent per kWh, wat soms slechts maar 15 procent is van de kale leveringsprijs.

Bart Koenraadt (Energievergelijk.nl)

Bij het kiezen van een ander energiecontract is het dus verstandig om niet alleen naar de consumptieprijzen te kijken, maar ook naar de terugleververgoedingen voor zonne-energie.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.