Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

In deze situaties kost het energie prijsplafond je honderden euro’s

Voor heel 2023 betaal je 1,45 euro per gestookte kuub gas met een maximum van 1.200 m3. Voor stroom gaat het om een prijsplafond van 0,40 euro per kilowattuur tot een verbruik van maximaal 2.900 kWh.

Lijkt simpel toch?

Helaas ligt de waarheid anders…

Het prijsplafond kan voor sommige huishoudens een stuk minder voordelig uitpakken. Dit heeft alles te maken de nogal ingewikkelde rekenmethode die het ministerie heeft bedacht.

Prijsplafond gesplitst in twee delen

Het prijsplafond wordt namelijk gesplitst in twee delen:

  • Het deel voor het ontvangen van je jaarlijkse energierekening
  • Het deel na het ontvangen van je jaarlijkse energierekening

Kortom, er wordt dus uitgerekend hoeveel kWh stroom en kuub gas je binnen het prijsplafond mag verbruiken voor:

  • De dagen en maanden voor het ontvangen je jaarlijkse energierekening
  • De dagen en maanden na het ontvangen van je jaarlijkse energierekening

Prijsplafond op basis van gemiddeld verbruik

Er wordt hierbij rekening gehouden met het historisch gemiddelde verbruik per dag.

Op 8 januari ligt het gemiddelde verbruik bijvoorbeeld op 6,90 m3 en op 22 juli op 0,54 m3. Dat is ook logisch: in de wintermaanden verbruik je meer gas dan in de zomer.

Hieronder zie je hoe het prijsplafond wordt verdeeld over de maanden:

Voor stroom:

Grenzen stroomverbruik binnen prijsplafond

En voor gas:


Grenzen gasverbruik binnen prijsplafond

Maar wat als je stroom- en gasverbruik afwijkt van deze gemiddelden?

Dan kan het prijsplafond nogal ongunstig uitpakken.

We bespreken een aantal voorbeeldsituaties:

1. Je verbruikt in het begin van het jaar minder gas

Stel dat je de jaarnota op 6 april ontvangt van de energieleverancier.

  • Dan mag je volgens het historische referentieverbruik in totaal 603 m3 aan gas verbruiken om binnen het prijsplafond te blijven.
  • Na 6 april mag je nog 597 m3 (1200 – 603) aan gas over verbruiken om binnen het prijsplafond te blijven.
  • Heb je voor 6 april minder dan 603 m3 gebruikt? Dan mag je deze opgespaarde/ongebruikte m3’s niet meenemen naar de periode na je jaarnota van 6 april.

Het klinkt wat oneerlijk. Zeker als je in de eerste maanden zuinig omspringt met gas.

Voorbeeld:

Tot 6 april verbruik je in je huis slechts 410 m3 gas, omdat jullie in februari op vakantie zijn geweest en de verwarming laag hebben gehouden. Je houdt dan nog (603 – 410 = 193 m3 ) aan gas over. Maar helaas mag je dit ‘ongebruikte’ gas niet meenemen naar de periode na 6 april.

De rest van het jaar (na 6 april) verbruik je nog 780 m3 gas. Echter betaal je voor slechts 597 m3 het lage tarief van 1,45 m3. De resterende 183 m3 valt buiten het prijsplafond. Hiervoor betaal je de volle marktprijs (naar verwachting zo’n 3,00 euro per m3 in 2023), ofwel 1,55 euro boven het prijsplafond.

Kortom:

  1. Je kan slechts voor 1.007 m3 gebruik maken van het prijsplafond, in plaats van de 1.200 in het plafond.
  2. Voor de 183 m3 die niet onder het prijsplafond valt, kost dit je 1,55 euro per m3 meer.
  3. Dat resulteert in een verhoging van 284 euro in je energierekening.

Op Energievergelijk.nl vind je de actuele gasprijs.

2. Zonnepanelen en elektrisch rijden

Het kan ook voorkomen dat je halverwege het jaar meer stroom gaat verbruiken, bijvoorbeeld omdat je een elektrische auto of scooter hebt aangeschaft.

Stel, je ontvangt de jaarnota van je energieleverancier op 1 juni 2023. Tot die tijd mag je volgens de richtlijnen in het prijsplafond circa 1.280 kWh stroom verbruiken. Je betaalt de marktprijs als je hier bovenuit komt.

Er blijft dan na 1 juni nog 2.900 – 1.280 = 1.620 kWh over voor de resterende maanden. Wat je in de eerste maanden hebt bespaard aan elektriciteit, mag je niet meenemen.

Voorbeeld:

Door zonnepanelen op je dak is je nettoverbruik na salderen in de maanden voor het ontvangen van je jaarnota laag, namelijk slechts 440 kWh.

Maar op 8 juni verandert er iets in je situatie: je gaat elektrisch rijden en dus meer stroom verbruiken. Je nettoverbruik stijgt in de resterende maanden van 2023 naar 2.460 kWh.

  1. In totaal heb je dus slechts 440 + 1620 = 2.060 kWh van het prijsplafond kunnen benutten, terwijl je precies 2.900 kWh hebt verbruikt in 2023.
  2. Desondanks betaal je voor de overgebleven 840 kWh de volledige stroomprijs in je contract (70 eurocent per kWh in 2023 naar verwachting)
  3. Dat is 30 cent boven het prijsplafond en een extra kostenpost van 252 euro (840 x 0,30) op je energierekening.

Zouden situaties 1 en 2 beide voor jou opgaan?

Dan profiteer je dus enkele honderden euro’s minder dan huishoudens met een gemiddeld energieverbruik dat evenredig is verspreid over de maanden van het jaar.

Conclusie

In situaties waarin het gemiddelde energieverbruik afwijkt van het historische standaardverbruik, profiteren huishoudens dus een stuk minder van het prijsplafond.

Alleen in gevallen waarbij een huishouden het hele jaar door een energieverbruik heeft gehad dat strookt met het door de overheid uitgerekende gestandaardiseerde verbruik per dag, wordt er volledig van het prijsplafond geprofiteerd.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

De kans is dus groot dat ruim de overgrote meerderheid van huishoudens alsnog deels te maken krijgt met de hoge marktprijzen voor stroom en gas.

Check je tarief

Het kan daarom goed zijn om te kijken of jij in 2023 een lager energietarief kunt krijgen bij een andere energieleverancier.

Check het hier zelf

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

258 reacties

  • PPietje

    Ok mijn casus, misschien kunnen jullie hier wat over zeggen.
    – variabel contract, jaarafrekening op 05-12
    – elektrische auto, in jan/feb/mrt al 3000kwh totaal verbruikt
    – zonnepanelen, na aftrek +/- 5000kwh jaarverbruik over

    Mijn variabel contract wisselt ontzettend in tarief, nu bijna 1,00c, 01-04 wordt dat (hoe toevallig) 0,40c. Zoals ik het begrijp wordt 2900kwh afgerekend tegen 0,40c. Hoe wordt de overige 2100kwh afgerekend? Kijkt men naar de maanden waarin deze kwh-en zijn verbruikt * de dan geldende variabele prijs?

    Reageren
  • MMaaike Temel

    Hoe zit dit dan
    Eindafrekening komt in april
    Maar nog een vast contract tot 7 november dit jaar
    Mijn contract loopt nog een tijdje door na de jaarafrekening

    Reageren
  • TThijs

    Wij wonen met 2 gezinnen in één woning. Ook hebben wij nog 1 bedrijf thuis. We hebben maar één aansluiting voor elektra en gas. Waar kan ik dit doorgeven zodat dit wordt aangepast? Wij zouden 3 keer gebruik moeten kunnen maken van het energieplafond. Hopelijk is er iemand die mij op weg kan helpen. Alvast bedankt!

    Reageren
    • WWRM

      @Thijs Helaas dat gaat niet Het prijsplafond is niet per gezin of desnoods een bedrijf aan huis Het prijsplafond werkt slechts per aansluiting Wat ik niet weet wat er zou gebeuren als er sprake is van een gesplitste woning indien u een tweede aansluiting zou laten plaatsen maar dat kost een vermogen en de kosten wegen niet op tegen de baten van het energie prijsplafond

      Reageren
  • FFam. O.c.

    Dan mag je volgens het historische referentieverbruik in totaal 603 m3 aan gas verbruiken om binnen het prijsplafond te blijven.

    Klopt deze berekening wel? Moet het niet 568m3 zijn? (221+188+159).

    Mocht de berekening zoals in de uitleg staan kloppen, vroeg ik mij af hoe jullie bij de 603 uit zijn gekomen.

    Reageren
    • WWien

      @Fam. O.c.
      Volgens mij kloppen de beide berekeningen niet.
      In april heb je nog 6 dagen gasverbruik dus moet het volgens mij zijn:
      221+188+159+(86:30×6)=585,2m3

      Reageren
  • FFrank

    Het verbaast mij dat veel mensen zich houden aan het door leverancier voorgestelde maandelijkse voorschot bedrag. Bij de leveranciers waar ik heb afgenomen kon ik altijd zelf de bedrag aanpassen. Ik reken dus zelf uit wat ik denk kwijt te zijn en zet daar mijn maandbedrag gewoon op. En omdat ik dat doe met een beetje veilige marge krijg ik dan toch nog altijd geld terug bij de jaarafrekening. Maar het bedrag dat leverancier voorstelt is bij mij altijd veeeeel te hoog.

    En over het energieplafon. Ik ben dus per 1-1-2023 over gegaan naar andere leverancier om zo het hele jaar maximaal te profiteren van het plafon. Heb eerst aan huidige leverancier om een afrekening per 31/12/2022 te mogen ontvangen zodat nieuwe teljaar per 1/1/2023 in zou gaan. Dit was niet mogelijk (wat nog al raar is want het is puur een administratieve afhandeling voor een bepaald moment) . Dus dan maar overgestapt per 1/1/2023.

    Reageren
  • RR. Brander

    Dramatisch!
    Niet uitlegbaar. De eerste stand in de app van Vattenfall is binnen. Gas wordt nu gerekend op 3,21 per kuub. Dit betekent dat ik per maand de volle mep betaal ondanks het prijsplafond. Want zo zeggen de bedenkers, je krijgt het verschil gecompenseerd op je contractdatum. Laat dat voor mij en misschien veel andere gebruikers in sept zijn, dan mag je voorlopig dus behoorlijk voorschieten en dat is niet voor iedereen haalbaar!

    Reageren
    • CCorine

      @R. Brander
      Hier ook in shock…
      Waarom is niet iedereen voorzien van een eindafrekening op 31/12 zodat iedereen daadwerkelijk zijn “voordeel” kan doen aan t volledige prijsplafond??? Boeven zijn t…

      Reageren
    • MMarcel Ringia

      @R. Brander
      Waarom denk je dat ze de kinderen op school geen rekenen meer leren. Dit gaat een bak ellende opleveren idd. Wat ik heb gedaan 12 jaar geleden toen ik met zonnepanelen begon mijn afrekening van 1 jan tm 31 dec te laten omzetten. Ik had al gezien dat ik dus anders mijn mooi opgewekte kwh in Okt mooi voor een paar cent kwijt was dus gelijk geregeld ik zou nu alsnog bv per 1 feb tot 31 dec laten omzetten.

      Reageren
  • HHans

    Dus gewoon op 1 jan. (Of zsm daarna) overstappen dan heb je een heel jaar tot je afrekening!

    Reageren
  • JJack

    Ga naar een dynamische energieleverancier bespaart veel energy soms gratis

    Reageren
  • BB.Breedijk

    Hoe je het ook keert de overheid is er niet voor de Nederlandse burgers.

    Reageren
  • JJ. Berg

    Wat de ene hand meer moest geven omdat het plafond te laag was, steelt de andere hand gelijk weer terug.
    Energiebedrijven en de overheid samen georganiseerde diefstal?

    Reageren
  • LLGT

    De regeling is door ambtenaren uiterst ingewikkeld gemaakt en daardoor discutabel geworden, waardoor veel mensen minder voordeel hebben dan gedacht. Daarnaast is de verhoging van energiebelasting alsook de verhoging van de BTW ruim voldoende voor de Overheid om de hele operatie voor zichzelf te compenseren.
    Dus ook hier geldt weer: We krijgen gewoon een sigaar uit eigen doos.
    Had iemand dan iets anders verwacht van onze slinkse Overheid? De leden van de 2de Kamer, die onze belangen vertegenwoordigen, weten nauwelijks waar zij over praten en zijn alleen bezig met hun eigen belangen.
    Alleen de Energiebedrijven varen wel met de hele malaise en verdienen op dit moment goud.

    Reageren
  • RRuth

    Wij hebben onze eindafrekening 28 december ontvangen ik vraag mij af wat dit betekent voor ons prijsplafond

    Reageren
  • GGonnie

    Ik heb een vast contract voor nog vier jaar. Nu vragen ze de meterstanden op. ( die staan op niet uit lezen, 1 x per jaar geef ik dat door.) dit is 1/3 van de prijzen van het plafond. Waarom willen ze dan nu de meterstanden hebben. Want ik heb er niks mee te maken. Is dit een risico voor mijn vaste contract? Daar mogen ze toch niks mee doen? Kan iemand mij daar uitleg over geven? Normaal zou ik dat 1 maart hoeven doen.

    Reageren
    • IIna

      @Gonnie
      Per 1 januari betaal je meer belastingen en andere hogere vaste lasten naast het pure gas verbruik. Daarom moeten ze weten wat op 1 januari onder de hogere kosten gaat lopen.

      Reageren
  • EED

    Eerder al gevraagd, geen duidelijkheid…maar stel ik stap nu over en de nieuwe leverancier levert vanaf bijv. 10 januari ? Is dat dan gunstiger dan de huidige jaarafrekening in mei laten komen?

    Reageren
  • CCillekens

    Het uitlezen op afstand uit laten zetten en jaarlijks opgave doen.
    je bent baas over je eigen aansluiting en ook hier gebruik maken van privacy wetgeving.
    wel dan jaarlijks je verbruik gaan doorgeven.
    dit massaal gaan doen bij de netwerkbeheerder het uitlezen op afstand uit te laten zetten.

    Reageren
    • RRob

      @Cillekens

      Dat heeft geen enkel nut. Ook zonder automatisch uitlezen ben je gewoon verplicht om in de periode voor je eindafrekening je meterstanden door te geven. Komt dus exact op hetzelfde neer. Doe je dit niet mag je leverancier een schatting maken.

      Reageren
  • EE.R.

    Wat is dit voor “gasfabriek” ?
    Geen normaal mens die daar iets van begrijpt, alleen zal de rekening zwaar tegenvallen
    Was het niet eenvoudiger geweest gewoon de btw te verlagen voor iedereen en de energievoorziening te blokkeren op een leverprijs. Misschien te gemakkelijk voor de “kronkelhersens” die ons regeren, die nooit mogen vergeten dat het STAATSGELD ons geld is.

    Reageren
  • SSenne

    Waarom wordt in voorbeeld 1 de 193 m3 die je niet gebruikt niet meegenomen in de berekening?

    Blijkbaar heb je zuinig gedaan of ben je weg geweest waardoor je “minder” verbruikt dan gemiddeld. Daarmee heb je 193 m3 gas a 1,45 niet verbruikt wat je normaal dus wel zou verbruiken. Dat bespaard dus 279,85 euro

    Dus de 284 euro die je “meer” betaald is dan eigenlijk is eigenlijk 4,15.

    Reageren
  • TThijs

    De dynamische contracten zijn echt veel voordeliger. Afgelopen 4 maanden al ruim 1000 euro netto mee bespaard. De grote aanbieders snijden zichzelf in de vingers met de veel te hoge tarieven. Steeds meer mensen in mijn omgeving zijn al over gestapt.

    Reageren
  • Wwichard

    Wat als je de toestemming om op afstand het gebruik te registreren uit zet? Wordt er dan vervolgens alleen maar naar de eindstand gekeken? Dan skip je het probleem van in de ene maand minder en in de andere maand een hoger verbruik.

    Reageren
  • Kklaas

    weet iemand hoe het nu gaat worden met salderen als alles per maand word vastgesteld, dan gebruik je in het begin vh jaar meer stroom dan dat je zonnenpanellen opbrengen dus duren stroom en in de zomer brengen je zonnenpanellen meer op dan dat je gebruikt en kun je je stoom voor een dump prijs terug leveren

    Reageren
    • TTon

      @klaas
      Voor leveranciers beter ten koste van klanten. Het blijven bedrijven die wat willen verdienen. Op zich okay.

      Reageren
  • JJeanne

    Geweldige regeling, ook voor chronisch zieken….ik gebruik (vanwege beademingsapparatuur) zo’n 5000 kWh per jaar….
    En dan gebruiken we geen droger, geen vaatwasser en de magnetron maar heel af en toe.
    Zelfs de traplift is niet meer standby, stekker wordt alleen bij gebruik ingestoken….
    Ook de scootmobiel staat meer stil dan voorheen….
    Weet niet hoe ik meer moet bezuinigen.

    Reageren
    • MMargriet

      @Jeanne

      Ik lees net dat je bij de zorgverzekeraar een vergoeding kunt krijgen. Dus als je dat nog niet hebt aangevraagd, is dat ook een optie. Succes in ieder geval met alles.

      Reageren
    • JJolanda

      @Jeanne

      Hier hetzelfde, bijna 5000kwh vanwege verplicht gebruik van droger, vaatwasser, scootmobiel enz daarnaast mag ik het niet koud krijgen, dus stoken. Esse t had mij verteld dat ik ALTIJD daltarieven had, mooi niet enkel de normale uren zoals snachts en in het weekend, dus dik bijbetalen dit jaar en niet weten hoe volgend jaar door te komen. Dit land maakt je kapot want ik ben de afgelopen tijd sneller verslechterd dankzij alle stress. We zouden in opstand moeten komen, maar men is te bang ofzo en een 1ling begint niets

      Reageren
  • JJeroen

    Zit je dan met 2 huishoudens achter 1 meter.

    De btw op onze zelfgekochte panelen konden we al niet terugkrijgen en nu pissen we weer naast de pot.

    We betalen ruim 400% meer dan het wereldgemiddelde..hoe dan! Gestoord land zijn we toch geworden. Bah.

    Reageren
  • MMarco

    Goedendag,

    Zou het dan wenselijker zijn om z.s.m. naar een ander contact te gaan per 1-1-23? Momenteel geen vast contract meer. Dan loopt de jaarrekening zoveel als mogelijk gelijk met het kalenderjaar toch?

    Alvast bedankt.

    Reageren
  • LLauw

    En wat als je net voor je jaarlijks rekening opzegt en naar een andere leverancier gaat? Aangezien je toch een variabel maand contract heb.
    Kan je dan bijv 2x 2900 watt aan elektriciteit gebruiken

    Reageren
    • WWillem

      @Lauw

      Het prijsplafond geldt alleen voor 2023 voor een totaal van 2900 kWh. Telkens als je van leverancier wisselt en een eindafrekening of jaarafrekening krijgt wordt die 2900 kWh opgeknipt zoals in het artikel hierboven wordt uitgelegd.

      Reageren
  • HHenkie

    Heb een vast contract tot februari 2027 dus daar kunnen ze weinig mee alleen de belastingen

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.