Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Huishoudens blokverwarming krijgen compensatie voor hoge energieprijzen

Het heeft even geduurd, maar de 700.000 huishoudens die gebruik maken van blokverwarming hebben vanaf 25 april 2023 recht op een compensatie voor hun hoge energiekosten.

Huishoudens met blokverwarming hebben geen eigen meterkast, maar delen een energie-aansluiting met anderen. Dit zijn vaak grotere flatgebouwen en appartementencomplexen.

Compensatie in twee delen

Tot voor kort konden huishoudens met een gedeelte stroom- en/of gasaansluiting geen aanspraak maken op steun uit het Tijdelijk Noodfonds Energie of het energie prijsplafond.

Daar is nu een oplossing voor bedacht.

De nieuwe steunregeling bestaat uit een compensatie van de kosten die in twee delen wordt opgesplitst:

 1. Compensatie voor de laatste maanden van 2022 en eerste zes maanden van 2023
 2. Compensatie voor de laatste zes maanden van 2023

Deel 1

In het eerste deel van de financiële compensatie zit de 2 keer 190 euro die de meeste Nederlandse huishoudens in november en december van 2022 kregen. Maar ook een compensatie voor de hoge energiekosten in de eerste helft van 2023.

Dit zijn de bedragen van deel 1:

Soort woningCompensatie
Zelfstandige woning met blokgas- of warmte€ 786,45
Zelfstandige woning met blokelektriciteit€ 731,13
Onzelfstandige woningen met blokgas- of warmte€ 329,28
Onzelfstandige woningen met blokelektriciteit€ 307,63

Deel 2

De financiële compensatie van deel 2 is een stuk lager, omdat de energieprijzen begin 2023 weer zijn gedaald.

Dit zijn de minimale tegemoetkomingen voor de tweede helft van 2023:

Soort woningCompensatie
Zelfstandige woning met blokgas- of warmte€ 276,76
Zelfstandige woning met blokelektriciteit€ 183,92
Onzelfstandige woningen met blokgas- of warmte€ 116,18
Onzelfstandige woningen met blokelektriciteit€ 77,33

Aanvragen

Het aanvragen van de compensatie valt onder de verantwoordelijkheid van degene die het energiecontract voor de blokaansluiting heeft afgesloten (de contracthouder). Dit is meestal de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE). Zij verdelen de compensatie onder de huishoudens.

Zij kunnen de aanvraag hier doen.

Voorwaarden

Aan het aanvragen van de compensatie zijn enkele voorwaarden verbonden:

 • Er moet een minimum aantal woonruimtes zijn aangesloten op de energie-aansluiting.
 • De woonruimten zijn officieel geregistreerd.
 • Bij een onzelfstandige woning moet er sprake zijn van minimaal vier huisgenoten (inclusief jezelf).
 • Het energietarief in het lopende vaste contract ligt niet voor heel 2023 onder de tarieven van het prijsplafond (€ 1,45 /m3 en € 0,40 /kWh).
 • Er is niet eerder subsidie verkregen via de Subsidieregeling bekostiging plafond energietarieven kleinverbruikers (CEK23).

Meer informatie over de regeling, inclusief alle voorwaarden vind je hier terug.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

13 reacties

 • RRobert

  als ik het goed begrijp krijg je in april 2024 een brief waar je recht op heeft dan is de wooncoperatie in mijn geval schep verplicht volgens het ministerie na een paar dagen uitbetalen en niet nog langer uit te stellen tot september 2024 wat eigenlijk al in2023 had moeten worden uitbetaald .

  Reageren
 • HHeleen

  1januari 2024, onze flat bestaat uit kopers en huurders,de kopers hebben in december de energietoeslag uitbetaald gekregen maar wij als huurders niet!!!!Onze huisjesmelker trekt daar mooi weer jaar rente van en zegt dat ze het eind september wel zullen verrekenen maar dat het niet zeker is ?!!!

  Reageren
 • HH.N

  Nu oktober en nog steeds niks ontvangen,verhuurder zegt nu dat het helemaal niet zeker is dat wij er recht op hebben?????¡!!!
  Maar wel de eindafrekening sturen, of we die maar wel ff betalen! Verhuurder bericht gestuurd dat ze het maar moeten verrekenen met ons tegoed.

  Reageren
 • KKees mossing

  Ik heb mijn verhuurder via de mail gevraagd of ze de tegemoetkoming al hadden aangevraagd. Na vier dagen kreeg ik antwoord. Ze gaan het aanvragen. Als ik dus niet de vraag gesteld had, waren we dus die tegemoetkoming misgelopen. Gelukkig heb ik een sociale huurwoning en kan je dus in geval je verhuurder de vergoeding niet aanvraagt een beroep doen op de huurcommissie die dan vervolgens de verhuurder op kan leggen je de vergoeding uit te betalen. Immers ze zijn dan in gebreke gebleven. In april is door de minister, zie de brief aan de tweede kamer, alle verhuurders een bericht gestuurd dat ze de vergoeding aan kunnen vragen in geval van blokverwarming. Is de verhuurder dus laks en vraagt die het niet aan dan gaat het de verhuurder geld kosten uit eigen zak. Ze hebben namelijk een zorgplicht en de wettelijke plicht om als goede huisbaas te fungeren.

  Reageren
 • JJeanne

  Ik twijfel erg of de compensatie blokverwarming 2022 überhaupt wordt uitgekeerd. Volgens mij heeft de verhuurder (lees: huisjesmelker) geen zin er moeite voor te doen, laat staan de VvE. In juni naar gevraagd, in augustus weer, het is niet geregeld. Ook niet voor 8 buren in mijn flat. Ik moet het nog zien. Ik meld dit voor het geval dit nog meer mensen met blokverwarming overkomt

  Reageren
 • HHeleen

  Van het Hof Rijnland,nu gauw nieuwe naam Schep beheer,in Rijswijk laat ook niks horen,neemt tel. niet op,reageert niet op mail,zijn niet te bereiken!!

  Reageren
 • FFrank

  Heb je ook recht op. Blokverwarming over het jaar 2022

  Reageren
 • AAlbert

  Ik heb al verschillende keren een mail gestuurd naar Bevelandwonen, hoe het nu zit met blokverwarming en de compensatie. Daar zou ik automatisch bericht van krijgen. Dit was in mei 2023
  Het is nu al begin juli en weer mail gestuurd hoe en wat. Na een week nog steeds geen reactie.
  Echt schandalig.

  Reageren
 • EEugène Bekker

  Ik heb nog steeds geen compensatie van Bridges real estate gehad. Hoe kan dat nou?

  Reageren
 • Jjanssen

  Ik zit ook te wachtten op compensatie van de verhuurder
  maar die komt met het verhaal dat ze al korting had gehad van de energiemaatschappij
  pffff dus dan telt het niet zegt ze , we krijgen nooit een afrekening jaarlijks maar ze had wel een verhoging doorgevoerd in juli , wat is er nog te doen tegen dit soort praktijken?

  Reageren
 • JJ Brouwer

  Geloof er helemaal niets van. Allemaal beloftes maar ze steken het in eigen zak.

  Reageren
 • AA.M.P. Kranghand

  Hallo,
  Ik heb hier een vraag over. Ik heb bij mijn wooncoperatie Woonconcept in Hoogeveen een vraag hier over gesteld, namelijk wanneer dit uitbetaald wordt, als antwoord kreeg ik te horen dat het pas in Juli 2024 wordt uitbetaald. Klopt dit en mogen zij dat doen?
  M.v.g. A.M.P Kranghand
  Bouwmeesterstraat 18
  7906 ET Hoogeveen

  Reageren
  • JJ Brouwer

   @A.M.P. Kranghand

   Geloof er nu maar helemaal niets van. Ze schrijven van alles maar doen helemaal niets.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.