Huiseigenaren kennen energielabel woning vaak niet
Koen Kuijper
Van alle Nederlanders met een koopwoning heeft 57 procent geen idee welk energielabel is toegekend aan hun woning. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, in opdracht van energieleverancier Nuon. Met name in de grotere steden weten veel mensen niet hoe hun huis scoort op energiezuinigheid. Er is ook kritiek op het energielabel. Het aanvragen van een label zou erg lastig zijn, concludeert Bouwend Nederland.
Bedacht in Brussel
Het energielabel – bedacht in Brussel door de EU – is een middel om de klimaatdoelstellingen die Europese landen hebben opgesteld, te realiseren. Daarom krijgen alle huiseigenaren sinds begin 2015 een voorlopig energielabel. Dat geeft de bewoner een snel inzicht in de duurzaamheid en de energiebesparingsmogelijkeden. Vervolgens is het aan de eigenaar om energiezuinige maatregelen daadwerkelijk te treffen, zoals een betere isolatie (dubbel glas) of een nieuwe cv-ketel. Nadien kan er ook een definitief label worden aangevraagd. Dan wordt pas echt duidelijk hoe energiezuinig een woning is op het gebied van stroom, gas en warmte.
Het bezitten van een gunstig definitief label brengt allerlei voordelen met zich mee. De waarde van de woning neemt toe en de energierekening wordt lager. Ook kan de eigenaar in aanmerking komen voor een goedkopere (groene) hypotheek. Het voorlopige energielabel, die de meeste mensen hebben, heeft geen formele status en geeft slechts een indicatie van de energiezuinigheid.
Onvrede
Bouwend Nederland heeft genoeg gehad met de chaos rondom het label. Het zou volgens de branchevereniging vanwege ambtelijke procedures en slecht werkende computersystemen erg lastig zijn om een definitief label aan te vragen. Dat, terwijl de invoering van het stelsel van energielabels al negen maanden geleden is ingevoerd. Vooral bij nieuwbouwwoningen speelt het probleem: bij de verkoop van een huis is het tonen van een energielabel verplicht.
Verkopers van woningen kunnen zelfs een boete krijgen als zij bij de verkoop geen definitief energielabel kunnen tonen. Die boete kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een energielabel kost een paar tientjes.
Bouwend Nederland en andere brancheverenigingen in de bouw kloppen, vanwege de problemen met het energielabel, aan bij minister Blok. Ook CDA en SP vragen de minister om opheldering. De partijen vragen zich af waarom het systeem nog steeds niet goed werkt. Ook de Europese Commissie heeft Nederland op de vingers getikt vanwege de problemen rond het systeem. Vandaag, op 29 oktober, staat een debat gepland over de kwestie.