Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Houden deze energieleveranciers de tarieven bewust hoog?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is dinsdagochtend een onderzoek gestart naar de drie grootste energiebedrijven van Nederland: Essent, Eneco en Vattenfall. Dat meldt het Financieel Dagblad.

De toezichthouder wil nagaan of de energietarieven die de leveranciers rekenen niet onredelijk zijn of kunstmatig hoog worden gehouden.

Het nieuws komt kort nadat Vattenfall bekendmaakte de tarieven per 1 april 2023 te verlagen voor bestaande klanten.

Wordt er geprofiteerd van het prijsplafond?

De ACM wil voorkomen dat energiemaatschappijen teveel profiteren van de subsidies die zij ontvangen voor prijsplafond.

Vooralsnog zijn er geen verdenkingen en gaat het puur om het opvragen van informatie bij de bedrijven.

Wel kunnen er zeer serieuze consequenties zijn voor bedrijven die zich niet houden aan de regels. Het onderzoek moet daarover uitsluitsel geven.

Onderzoek moet duidelijkheid geven

Leveranciers mogen grofweg met een gemiddelde winstmarge van de afgelopen vier rekenen en dit doorrekenen in de tarieven. Dat betekent dat bedrijven die het heel goed deden dus meer winst mogen draaien dat bedrijven die minder goede resultaten boekten.

De ACM wil inzichtelijk krijgen hoe de tarieven voor huishoudens precies worden bepaald en of dit redelijk is. Energiebedrijven (het zijn er bijna 60) zijn verplicht om aan te tonen waarom een bepaald tarief wordt gerekend.

Meeste tarieven nog boven prijsplafond

Voor veel klanten die bij de grote leveranciers zijn ondergebracht, ligt de stroom- en gasprijs momenteel nog ver boven de waarden in het prijsplafond (0,40 euro per kWh en 1,45 euro per m3).

Eneco en Vattenfall hebben al wel bekend gemaakt om de variabele tarieven te verlagen. Bij Eneco gebeurt dit per 1 maart en bij Vattenfall op 1 april. Ook klanten van Essent kunnen per 1 april uitgaan van een prijsverlaging, al is daar nog niets officieel van bekend.

Ook veel andere energie-aanbieders zitten met hun tarief nog boven het prijsplafond. Alleen Budget Energie en een aantal dynamische partijen hanteren een tarief beneden de waarden van het energieplafond.

De laagste energieprijzen van dit moment staan hier op een rij.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

10 reacties

 • LLaura van breeden

  Vraag waar kan ik mijn jaarnota laten controleren? Want ook ik voel me belazerd door eneco, ik ben ook al 27 jaar klant vandaag mijn jaarnota gehad. Vorig jaar heb ik een inductie kookplaat mijn verbruik was altijd rond de 1600 gas. Nu was hij 809 nou zou je denken heel wat bespaard. Mijn stroom verbruik was altijd rond 2550 kwh per jaar nu iets hoger net nog onder de 2800 kwh. Elk jaar was mijn stroom hoog uit rond de ruim genomen 400 euro het gas was altijd rond de 1800 euro en kreeg elk jaar terug. Nu komt het Stroom daltarief 10 februari 2023 5523 1317 kWh
  Stroom normaaltarief 10 februari 2023 6173 1428 kWh
  ___________________ Totaal verbruik stroom 2745 kWh ¤ 899,11
  Gas
  Totaal verbruik gas 10 februari 2023 6365 809 m3 ¤ 1.873,11
  Leg mij maar uit waarom ik nu moet bij betalen. Toevallig zag ik de cijfers van cbs deze komen overeen met de berekening van eneco op deze nota. Gr laura.

  Reageren
 • AAda

  Eneco heeft in januari onaangekondigd onze gas-en stroomprijzen no even flink verhoogd. Verder kan ik al 8 weken mijn (dagelijkse) verbruik niet zien en wordt flankaanval het lijntje gehouden door de klantenservice. Ook konden ze geen antwoord geven waar de verhoging in januari door kwam.
  Ik ben al jaren trouwe klant bij Eneco. Heb het Contract Hollandse Wind & Zon.
  De zon schijnt nog steeds gratis, de wind waait hard en voor niks…die vragen geen dubbele hoofdprijzen. Waarom wij dan wel?
  Ik ben op zoek naar een andere betrouwbare leverancier en hoop vind het goed idee om de marktwerking bij Nutsbedrijven aan banden te leggen.

  Reageren
 • WW. Kok

  Ik vind dat ze over de rug van hun cliënten te veel graaien ten slotte zijn we als cliënt ook een beetje aandeelhouder dus de pure winst mag onder ons ook verdeeld worden,zijn wij er niet dan ook geen energiebedrijf, dus minister Jette hou ze in de gaten zij misbruiken ons belasting geld maak er staatsbedrijven van weg met die vrije markten

  Reageren
 • HHenk

  Ik begrijp de hele plafond niet
  Krijg een rekening van deze maand en zie dat ik drie euro per kub moet betalen.????

  Reageren
 • CCarin

  Men wordt sowieso al belazerd, gas komt niet uit Rusland weg maar uit Amerika, doe je onderzoek maar.

  Reageren
 • HHindrik

  We worden met elkaar bedonderd . En de ACM bakt er ook niks van. Ze moeten opkomen voor de burgers. Maar ze komen voor zichzelf op. Dikke salarissen. Veel bla bla Maar iets doen? Echt niet

  Reageren
  • GGerd

   @Hindrik
   En de aandeelhouders dan, moeten die in de kou gaan staan, met minder uitgekeerd te krijgen. Kom nu ieder verdient wat hij krijgt, met succes hebben.

   Reageren
   • CCor

    @Gerd heeft niks met succes te maken meer met graaien.overheid kiest voor een corrupt land en Nederlanders in de kou.

    Reageren
   • KK

    @Gerd

    Ja

    Reageren
    • GGerd

     @K

     K wat ja?? in de kou gaan staan?? Ik stook al als aandeelhouder evengoed maar op de gevraagde 19graden max. . Lampen uit waar het niet nodig is en vest aan, Ik moet toch evengoed mijn E-Tesla afbetalen. @Cor ja, Net als bij die andere Nederlanders die aanzien willen hebben. Dat is geen corruptie maar Hebberij.

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.