Historische klimaatwet gepresenteerd: wat staat erin?
Koen Kuijper
In de Tweede Kamer wordt vandaag de klimaatwet gepresenteerd. In dit akkoord staan alle afspraken die zijn gemaakt door het overgrote merendeel van de politieke partijen: VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en PvdA.
Slechts enkele andere landen hebben een wet om klimaatverandering actief tegen te gaan, waaronder Finland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.
Ook in de Eerste Kamer is er brede steun voor de wet. Alleen een kritisch advies van de Raad van State kan nog dwarsliggen.
Wat staat er in de klimaatwet?
Financiële problemen
Om duurzame energie te stimuleren wordt de burger soms gedupeerd, bijvoorbeeld door verhoging van de energiebelasting voor gas. In de klimaatwet staat dat burgers bij de overgang naar duurzame energie worden gecompenseerd. Of die compensatie volledig dekkend is, wordt later bekend.
Milieudoelen
Verder staan in de klimaatwet talloze, harde, afrekenbare milieudoelen:
- 95 procent minder CO2-uitstoot dan in 1990
- Beperking van de zeespiegel tot maximaal 2 centimeter
- Alle energie moet duurzaam zijn per 2050 via zonnepanelen of windmolens
- Energiebelasting op gas omhoog; op elektriciteit omlaag
Tot slot krijgen huishoudens een lening met lagere rente om het huis duurzaam in te richten. Denk hierbij aan isolatie en de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler. De lening is niet verbonden aan de eigenaar van de woning, maar aan het pand zelf.