Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Hier vind je de goedkoopste stroom in april (en hier de duurste)

Door de sterk wisselende stroomtarieven en het enorme aantal energiebedrijven in Nederland kan het een flinke opgave zijn om het beste tarief voor jouw huishouden op te sporen.

Gelukkig hebben we goed nieuws, want energievergelijk.nl heeft het speurwerk al voor je gedaan. In dit artikel onthullen wie de goedkoopste én duurste energiebedrijven zijn voor stroom.

Top 5 – duurste stroomleveranciers

Laten we beginnen met de duurste energieleveranciers. Deze kun je misschien beter links laten liggen als je veel elektriciteit verbruikt in je huishouden.

De vijf duurste energiebedrijven op basis van het enkeltarief per kilowattuur (kWh):

 1. HEM: € 0,818
 2. Clean Energy: € 0,515
 3. Powerpeers: € 0,478
 4. Shell Energy: € 0,475
 5. Woonenergie: € 0,462

Prijscheck: 11 april 2023

Hoewel de stroomprijs bij deze maatschappijen op dit moment het hoogste ligt, betaal je tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar ‘slechts’ 0,40 euro per kilowattuur, in verband met het prijsplafond.

Toch is het slim om te switchen van energiemaatschappij als je tarief momenteel hoger ligt dan het prijsplafond. Bij meerdere energieconcerns (je vindt ze hieronder) betaal je namelijk een tarief ruim beneden het prijsplafond. Je profiteert dan direct van een lagere prijs voor iedere kilowattuur die je verbruikt.

Als je een overschot hebt aan zonne-energie kan het juist lonen om te kiezen voor de leverancier met een hogere stroomprijs. De terugleververgoeding per kilowattuur is bij sommige leveranciers namelijk gebaseerd op de kale stroomprijs.”

Koen Kuijper – energie-expert

Top 5 – goedkoopste stroomleveranciers

Nu het belangrijkste onderdeel van dit artikel, want welke leveranciers hebben de goedkoopste stroom van Nederland?

De vijf goedkoopste energiebedrijven voor stroom:

LeverancierStroomtarief per kWhContract
1. Mega€ 0,349Variabel
2. Oxxio€ 0,352Vast – 6 maanden
3. Budget Energie€ 0,362Variabel
4. Eneco€ 0,374Vast – 6 maanden
5. Vattenfall€ 0,378Variabel
Peildatum: 11 april 2023 – tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw

De top 5 ontloopt elkaar weinig, getuige de 2,9 cent verschil tussen de goedkoopste en duurste in deze top 5.

Benieuwd naar de gasprijs van deze bedrijven en andere leveranciers?

De 15 goedkoopste contracten hebben we hier voor je neergezet.

Laagste stroomtarieven in dynamisch contract

De allerlaagste stroomtarieven vind je vandaag – dinsdag 11 april – bij de dynamische energie-aanbieders, zoals ANWB Energie, NextEnergy, Frank Energie en Zonneplan.

De all-in stroomprijs ligt hier op circa 25 cent per kWh, wat fors lager is dan de variabele en vaste tarieven die de ‘gewone’ energiebedrijven hanteren.

Kale, dynamische stroomprijs op 11 april (bron: dynamische-energieprijzen.nl)

Goed te zien is, is dat de gemiddelde inkoopprijs op 6 cent per kWh ligt, maar er zijn veel pieken en dalen. Zo is de stroomprijs tussen 12:00 en 15:00 negatief en in de avonduren rond de 15 cent, ruim twee keer het gemiddelde.

Opbouw dynamisch tarief

Bovenop de kale prijs komen bovendien nog flink wat kosten, namelijk energiebelasting, btw en een inkoopvergoeding (gemiddeld zo’n 2 cent).

De volledige opbouw van de dynamische energieprijs ziet er als volgt uit:

Kosten per kWh
Kale stroomprijs€ 0,060
Energiebelasting€ 0,126
BTW€ 0,039
Inkoopvergoeding € 0,020
Totaal€ 0,245
Opbouw gemiddelde dynamische energieprijs op 11 april 2023

Je vindt alle dynamische energieleveranciers – inclusief hun inkoopkosten en vaste kosten – terug in dit rijtje.

TIP: in de energievergelijker kun je dynamische energiebedrijven vergelijken met de reguliere partijen.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

14 reacties

 • MMartie

  Vergeten daarbij de vaste klanten korting van Vattenfall
  In mijn geval 25% dus voor mij de goedkoopste

  Reageren
  • JJos

   @Martie
   Nog steeds te duur, u moet de korting berekenen over de kale stroomprijs

   Reageren
 • MMila

  Gas stroom moet wel duur zijn,ivm belastingen,teruggave energietoeslag 1800 per gezin ,kost de belastingbetaler miljoenen.

  Reageren
  • CCornelis

   @Mila
   Niet voor iedereen als je hier hard werkt dan mag je alles zelf betalen

   Reageren
  • RRak

   @Mila
   Klopt maar weet j wat ik echt denk dat ze en dan bedoel ik rutte het express hebben gedaan ze hebben een eigen agenda en zolang niemand hier echt demonstreert blijft hij doorgaan. Het is een plan die ze uitvoeren ze luisteren naar usa maar kijk nu china rusland india en meerdere grote landen keren zich tegen dollar en westen ik ben zo benieuwd wat rutte nu gaat doen dit wou ik alleen zeggen tegen iedereen uit me hart.

   Reageren
   • RRobert

    @Rak

    In Nederland gaat nooit iemand demonstreren volk is veel te zwak voor

    Reageren
  • GGerrit

   @Mila
   Idd, de hardwerkende Nederlander moet voor de luie Nederlander wel het geld ophoesten, je kan beter in de bijstand zitten met alle voordeeltjes dan aan het werk zijn!

   Reageren
 • Bbontje

  hoe kan Vattenfall nu bij de goedkoopste staan (37,5), terwijl ik op 47,5ct pet kwh????. Het is dus een van duurste en hetzelfde geldt voor mijn gasprijs overigens… stelletje dieven.

  Reageren
  • MMelon

   @bontje vattenfall heeft ervoor gekozen alleen nieuwe klanten onder het prijsplafond te nemen. Bestaande klanten laten ze zitten met hogere prijzen…

   Reageren
 • GG. Pietjou

  Ik zit al een tijdje bij Tibber en dat bevalt perfect. Dynamisch contract waarbij het regelmatig voorkomt dat de prijs zakt tot 15 cent. Echt de moeite waard om te checken.

  Reageren
 • FFrits

  @Rick Gratis stroom kun je vergeten. Op een negatieve stroomprijs komt er nog altijd € 0,15 bij aan energiebelasting en BTW.

  Reageren
 • GGerhard

  Ik ga van dynamisch (Frank Energie) denk ik weer naar 1-jaar vast ivm met de net aangelegde zonnepanelen. Nu ik meer opwek dan ik verbruik op de tijden dat het stroomtarief laag is (zonuren), merk ik dat het ongunstig is. Zolang je nog kunt salderen kun je deze teveel opgewekte KW beter wegstrepen tegen de dure KW in de winter bij een vast contract. Of heb ik dit verkeerd?

  Reageren
  • MMartin

   @Gerhard

   Precies hetzelfde hier. Pas past kwh uur over maar door prijsverschil per uur toch betalen. Ik zoek voor de zomer ook een leverancier met zo hoog mogelijke tarieven ivm meer opbrengst dan verbruik

   Reageren
 • MMorren john

  Geachte, in 1975 heb ik bij een nieuwbouw voor integrale elektrische verwarming gekozen.
  2 tellers: dag/nacht en vloeraccumulatieverwarming. Door de jaren heen heeft de mij. (Engie) echter de tarieven van nacht en extranacht gelijkgeschakeld. Sedert enkele jaren produceren mijn zonnepanelen meer dan mijn dagverbruik en verlies ik hierdoor veel geld.
  Wat kost het om alles op één meter te laten brengen en i,s dit ook wel verstandig?
  Waar kan ik terecht voor meer inlichtingen hieromtrent. Bij Engie geraakt ik telefonisch niet binnen. Tot mei 2023 heb ik een 3-jaarlijks vast contract.
  Verbruik:piek:0; dal: 498 kwh; excl.nacht: 9325 kwh. te 1930 zaventem, rode kruislaan 21.
  Bedant bij voorbaat.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.