Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Hier vind je de 5 goedkoopste vaste energiecontracten (voor 1 jaar)

Vorige week tikte de gasprijs op de Amsterdamse handelsbeurs een prijs aan van 50 euro per megawattuur, een ruime verdubbeling ten opzichte van begin juni. Inmiddels is de prijs weer wat gezakt, maar nog steeds 40 procent hoger dan begin deze maand.

De hogere gasprijs heeft ook zijn gevolgen voor de tarieven in de aangeboden energiecontracten. Vooral de vaste contracten zijn duurder geworden.

Gezien het landschap van energietarieven behoorlijk veranderd is, hebben we een nieuw overzicht gemaakt van de meest voordelige jaarcontracten die momenteel beschikbaar zijn.

Top 5 laagste prijs

We onderscheiden in dit overzicht de energiebedrijven met de vijf laagste tarieven voor zowel stroom als gas. Bovendien tonen we per leverancier de vaste kosten (vastrecht) voor stroom en gas.

Stroom

EnergiebedrijfStroom (per kWh)Vastrecht stroom
1. Oxxio – 1 jaar vast€ 0,356€ 5,99 per maand
2. Engie – 1 jaar vast€ 0,368€ 8,81 per maand
3. Budget Energie – 1 jaar vast€ 0,370€ 6,99 per maand
4. Coolblue – 1 jaar vast€ 0,371€ 7,10 per maand
5. Pure Energie – 1 jaar vast€ 0,379 € 7,26 per maand
Tarieven gelden per 19-06-2023 en zijn inclusief energiebelasting en btw.

Gas

EnergiebedrijfGas (per m3)Vastrecht gas
1. Coolblue – 1 jaar vast€ 1,247€ 7,10 per maand
2. Engie – 1 jaar vast€ 1,276€ 8,81 per maand
3. Greenchoice – 1 jaar vast€ 1,281€ 7,78 per maand
4. Budget Energie – 1 jaar vast€ 1,294€ 6,99 per maand
5. Pure Energie – 1 jaar vast€ 1,326€ 7,26 per maand
Tarieven gelden per 19-06-2023 en zijn inclusief energiebelasting en btw.

Benieuwd wat je betaalt voor stroom en gas in jouw situatie? Dit check je nu hier.

Goedkoopste bij gemiddeld verbruik

Bij een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas komt het jaarcontract van Coolblue Energie als goedkoopste uit de bus. Het maandelijkse termijnbedrag wordt hier geschat op 207 euro per maand.

Op de tweede plaats volgt het jaarcontract van Oxxio met een voorschot van 210 euro per maand. Direct daarna volgt Budget Energie op de derde plaats met een maandelijks bedrag van 211 euro.

Echter, als we de aangeboden welkomstkortingen meenemen in de berekening, komt Budget Energie als winnaar uit de bus. Bij deze leverancier ontvang je na afloop van je contract namelijk 70 euro cadeau. Het maandelijkse voorschot bedraagt dan netto 205 euro, net iets voordeliger dan Coolblue.

De allergoedkoopste energieleveranciers vind je hier.

Gasprijs staat onder druk, contracten duurder

Door de aanhoudende stijging van de gasprijs hebben meerdere energieleveranciers hun aanbod aangepast en energietarieven verhoogd. Bij onder andere Eneco, Vattenfall en Greenchoice zijn de vaste contracten daardoor duurder geworden.

De meest opvallende tariefverhoging werd waargenomen bij Vattenfall. Hier steeg de stroomprijs voor een eenjarig contract met 6 cent per kilowattuur en de gasprijs met maar liefst 17 cent per kubieke meter.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

39 reacties

 • Oout voorthuijsen

  Bij de een moet je betalen en bij de ander geld geven. De schandalige belasting die we betalen over energie gaat per 2024 weer hoger worden. Het gas en elektra goedkoper bij een aanbieder? Let dan op de vastrecht kosten op de levering voor beide produkten. Dat scheelt in sommige gevallen wel 50 tot 100 ct per produkt per maand. De korting van 1 of 2 cent die gegeven wordt, wordt daar dan weer mee opgevangen. Succes met vergelijken

  Reageren
 • Jjohn

  de energie voorziening moet eigenlijk weer terug bij de gemeente komen die kunnen dan op gemeentelijk niveau zelf energie gaan opwekken waarbij de burger van de gemeente eerst investeert en daarna ook alle voordelen heeft dit loopt ook al bij een aantal kleine gemeentes met waterstof gas je haalt zo de graaijers ertussen uit en dat geld komt dan ten voordele van de gemeentes die dit zo doen en dus ook aan de burgers van deze gemeentes

  Reageren
 • HH.K

  Dikke graaiers de Nederlandse overheid,waarom duurder dan elders in Europa?

  Reageren
 • RRaimond

  Ik vind het wel raar dat Nederland het duurste is van Europa kwa energie prijs..

  Reageren
  • ZZakaria

   Beter weg bij vattenfall dan

   Reageren
  • HHenk

   Prijs is niet duurder maar belasting

   Reageren
  • KKroon

   @Raimond

   Ook Den Haag meer dan genoeg

   Reageren
  • PPierre

   @Raimond
   Dat komt omdat de grootste graaiers van de energie omzet de NLse belastingdienst is, via deze weg komen er vele miljarden binnen in Den Haag en daar spelen ze dan weer sinterklaas mee.
   Dus alle voordeeltjes die je vd regering krijgt is dus een kadootje uit eigen zak, we zijn binnen de EG het land met de hoogste belastingheffing op energie.

   Reageren
 • JJaap Vooruit

  Privatiesering energiebedrijven zeer grote mispeer van zowel landelijke als plaatsenlijke politieke partijen. En als dit door bestuurders ontvangen geld nu nog besteed wordt aan verduurzaming van gemeentelijke en/of school-gebouwen. Dan blijft men geld besparen op energiekosten. Doch wordt het ook uitgegeven aan andere ‘leuke’ zaken. Een ander beleid t.a.v. warmtenetten is ook dringend noodzakelijk. Ondanks de milieu winst van deze warmtenetten, restwarmte uit industrie en afval verbranding, betalen de gezinnen per Gj evenveel als bij normaal gas gebruik. De Eneco’s etc in deze wereld worden slapend superrijk. Gebruikers hebben echter geen vrije keuzen opdat ook de warmwater voorziening hieraan gekoppeld is.

  Reageren
  • WWill

   @Jaap Vooruit
   Hangend aan het amer centrale
   Infuus bij En Natuurlijk rest warmte kunnen geen kant op met deze monopolie positie. Overstappen kan niet Overheid doet er geen bal aan

   Reageren
 • BBob

  Nu is er een boete clausule sinds 1 juni waardoor je zou verwachten dat de vaste contracten met mooie lage prijzen je om de oren vliegen maar de energiemaatschappijen gaan niet eens met elkaar de concurrentie aan! De prijzen zijn gewoon bovengemiddeld, zometeen per 1 januari ook nog de btw weer terug naar vanouds en iedereen kan zijn portemonnee trekken.

  Waarom de prijzen stijgen? Een vies spel!
  Meteoroloog en marktanalist Klaas Dozeman van het Haagse handelshuis Brainchild Commodity Intelligence heeft voor die conclusie geen onderzoek nodig. ‘Hier is duidelijk sprake van een zogenoemde short squeeze, waarbij speculanten een relatief kleine prijsstijging aangrijpen om deze stijging sterk te vergroten. Handelaren die juist gerekend hadden op een verdere prijsdaling, komen hierdoor in de problemen. Om hun risico af te dekken moeten ze snel gas inkopen, waardoor de prijs nog verder stijgt. Op die top verkopen de speculanten weer.’

  Reageren
 • JJan

  Gokken met gas en stroomprijzen moest verboden worden.
  Onze mening,schandalig dat het commercieel gemaakt is.,net als de ziektekosten verzekering.
  Terug naar het poldermodel.

  Reageren
  • GGozien Lotterman

   @Jan

   Helemaal mee eens.

   Reageren
 • FFrits Stoop

  Reparatie
  Er moet een eind komen aan al die aanbieders met hun ondoorzichtige constructies en bla bla verkoop verhalen transparant wat is de inkoop hoeveel belasting en wat voor kosten bij wet geregeld en voor iedereen geen markt product met 62aanbieders maar net als water het valt onder algemeen belang.

  Reageren
 • JJamie

  Ben naar Budget vast gegaan kon gelijk flink omlaag met maandelijks bedrag, heb 4 zonnepanelen krijg netjes me gebruik en teruglevering elke maand via de mail, bij Mijn Budget kan ik 24/7 kijken naar me gebruik en kosten, ben zeer tevreden klant en het is echt voordelig bij Budget

  Reageren
 • Mmarcel

  na heel veel twijtelen toch voor 3 jarige gegaan. by vat.val was het al weer boven de €1,40 gas pff nog net voor €1,30 by eneco vast kunnen zetten. kans is groot dat het wel weer gaat es gaat zakken, maar ben die ónsust zat , wil gewoon zekerheid en zie over 3 jaar wel weer hoe en wat. binnenkort via de woningbouw zonnenpanelen dus daarmee gaat de kosten zowzo wel na beneden. wellïswaar voor stroom, maar ag, beter dan niks

  Reageren
  • RRichard

   @marcel
   Ik heb hem op 8 juni bij Eneco voor 3 jaar vast gezet.
   Was die onzekerheid net als jij ook een beetje beu.
   Ik heb de electra voor € 0.33 en het gas voor € 1.24.
   Ik was/ben al bij Eneco.
   En dacht nu die knoop doorhakken en niet meer die onzekerheid.
   Heb ook 6 zonnepanelen, en gelukkig zeer goed geïsoleerd huis.
   En ging maar liefst € 50 per maand minder betalen.
   Heb vorig jaar sommige maanden op meer dan € 3 per kuub gas gezeten.
   Tuurlijk zou die misschien nog lager kunnen, maar de prijs zou ook zomaar weer gigantisch kunnen gaan stijgen.
   Nee gelukkig weer voor 3 jaar zekerheid.

   Reageren
 • KKEES

  1,00 euro voor 1m3 gas , 3 jaar vast. En 5,99 vast leverings tarief , dan ben ik vande partij. Doegie heren van de grote 3.

  Reageren
  • Ccharles

   @KEES

   Bij welke energie leverancier ben jij nu terecht gekomen Kees???

   Reageren
  • AAwakian

   @KEES kan ik ook die naam weten ik wil ook voor €1,00 gas en wat kost de electra

   Reageren
 • WWRM

  Ik mis iets op de website energieverlijk.nl en de reacties van klanten

  Ten ene male een kritische noot op de overheid en de energiebelasting

  Energie kost vrijwel niets maar de overheid maakt het om ideologische en geopolitieke verhoudingen extreem duur

  Het is niet Putin die gas duur maakte maar een Kaag en Rutte en de rest van de politiek deed vrolijk mee en verdiende eraan

  Reageren
  • JJos

   @WRM
   U kijkt zeker sinds vandaag?
   Kijk even snel bij de reacties op 16 juni jl.

   Reageren
   • JJos

    @Jos

    Op deze website!
    Nieuws van 16 juni 2023!

    Reageren
  • JJos

   @WRM
   Op deze website!
   Nieuws van 16 juni 2023!

   Reageren
 • WWim

  Begin juni contract voor 3 jaar afgesloten bij Eneco € 0,335 voor stroom en € 1,247 voor gas. Nu maar afwachten, de tijd zal het leren.

  Reageren
  • GGerrit

   @Wim

   Wat is je maand termijn want ik moet 5 jullie verlengen

   Reageren
  • RRichard

   @Wim
   Die heb ik ook voor 3 jaar.
   Voor dezelfde prijs als jij.
   Was op 8 juni de goedkoopste.
   Nu staat Eneco er niet meer bij.
   Lekker zekerheid.

   Reageren
 • BBurgers

  7 juni vast contract bij vattenfall (25% vaste klant) voor 3 jaar vast
  Elec € 0.35 Gas €1.33
  Begin juli zonnepanelen
  Het is bijna als belegen..wanneer stap je in en voor hoe lang
  Gaat wel over de eerste levensbehoeften
  En niet om (hopelijk) wat extra geld op de beurs verdienen
  Dat 30 jaar liberale denken van deze en hudige politiek
  Heeft “ons” burger alleen achteruit gang gebracht
  Als ik de reactie op deze site ,en andere zo lees
  Is men er wel goed klaar mee
  Maar nee d66 minster Jette wel nu door op de ingeslagen weg

  Reageren
 • GGJ

  G.N
  Kreeg vandaag een aanbod van Vattenfall voor 1 jarig contract gas voor 1.43!!!!!! Zijn met 21 cent omhoog geschoten.

  Reageren
  • JJos

   @GJ

   Ja, ze hebben zich weer eens goed in hun gat laten kijken!
   Kunnen we beter zelf een dynamisch contract afsluiten toch?
   Profiteer je ook van de goedkopere energieaanbiedingen!
   Hier gaat het alleen maar met een rotvaart omhoog als ze in Zweden een scheet ruiken!

   Reageren
 • LL J

  Bij alle leveranciers kun je nu gratis aan het gas.

  Reageren
  • RRotjeknor

   @L J oh ja joh nee tog niet dan

   Reageren
 • JJp.Clots

  Vattenval, zou wel lager kunnen. Maar helaas wordt niet in Nederland maar in Zweden, de wet uit gemaakt. Maar blijf trouw . Want de voorlichting via de app is fantastisch.

  Reageren
  • RR Bonewald

   @Jp.Clots
   Vattenfall heeft mij gewoon besodemieterd. Werd gebeld met de mededeling dat in mijn 3 jarig contract niet meer kon verlengen, zou 1 maand moeten wachten, en dan zou ik alleen nog een variabel kunnen krijgen maar achteraf is er eigenlijk vanaf die datum 1 juni niks veranderd, dus mijn contract is éénzijdig gewoon ontbonden ⚠️

   Reageren
 • JJp.Clot

  Vattenval, zou wel lager kunnen. Maar helaas wordt niet in Nederland maar in Zweden, de wet uit gemaakt. Maar blijf trouw . Want de voorlichting via de app is fantastisch.

  Reageren
  • JJos

   @Jp.Clot
   25 % blijven loont maar toch!
   Het blijft een paniekreactie hun “dynamische” 1 en 3 jaar contracten!

   Reageren
   • JJoke

    @Jos, helaas geld 25% lonen alleen als je stroom en gas betrekt. Daarnaast geldt dan de korting alleen voor stroom. Er zijn dus duidelijk betere alternatieven, tenzij je een trouwe klant bent en over zonnepanelen beschikt.

    Reageren
    • JJos

     @Joke
     Bedankt voor uw reactie.
     Ik weet natuurlijke dat die korting alleen maar wordt toegepast op de “ kale” Kw/uur prijs.
     Wij moeten ivm een slopende ziekte van mijn vrouw gebruik maken van een concentrator!
     Een concentrator is een machine die zuurstof uit zijn omgeving haalt voor mijn vrouw.
     Zo’n concentrator gebruikt circa 2.800 Kw/h per jaar die slechts ten dele wordt vergoed door de zorgverzekering.
     De rest is weer eigen schuld, dikke bult.
     Daarbij komt die korting van Vattenfall dan heel goed uit.

     Reageren
 • JJos

  Eens kijken of Vattenfall ook weer razendsnel omlaag kan na die paniek vanwege die zéér kortdurende piek rond 12.30 uur op 15 juni 2023!
  Het Noorse gas kan daarbij helpen.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.