Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Hier ontvang je nu de hoogste terugleververgoeding (en hier de laagste)

Energiebedrijven betalen steeds minder voor stroom die ze teruggeleverd krijgen van klanten met zonnepanelen. Dat blijkt uit een rondgang van energievergelijk.nl.

Begin 2023 kreeg je bij meerdere maatschappijen nog meer dan 20 cent per teruggeleverde kWh zonnestroom. Dat tarief is inmiddels ruim gehalveerd.

We hebben uitgezocht bij welke energiebedrijven je momenteel het meeste kunt verdienen aan overtollige zonnestroom (en waar het minste).

Variabel contract

De hoogste terugleververgoeding bij een variabel energiecontract worden gegeven bij de volgende energiebedrijven:

 1. Vattenfall: € 0,168 per kWh
 2. EnergieVanOns: € 0,126 per kWh
 3. Greenchoice: € 0,115 per kWh
 4. Shell Energy: € 0,100 per kWh
 5. Pure Energie: € 0,095 per kWh

De actuele terugleververgoeding van jouw energieleverancier vind je hier terug.

Vast contract (1 jaar)

De 5 hoogste vergoeding bij een vast contract voor één jaar ontvang je bij:

 1. Greenchoice: € 0,115 per kWh
 2. Powerpeers: € 0,11 per kWh
 3. Pure Energie: € 0,095 per kWh
 4. Oxxio: € 0,09 per kWh
 5. Eneco: € 0,09 per kWh

Meerjarig contract

Sinds vorige week is het ook weer mogelijk om een meerderjarig (lees: 2 of 3 jaar) energiecontract af te sluiten.

De vergoedingen voor overtollige zonnestroom is bij deze contracten echter fors minder. Onderstaande bedrijven bieden op dit moment de hoogste vergoeding:

 1. Greenchoice: € 0,115 per kWh
 2. Oxxio: € 0,09 per kWh
 3. Eneco: € 0,09 per kWh
 4. Delta: € 0,09 per kWh
 5. Budget Energie: € 0,061 per kWh

Laagste terugleververgoeding

Bij het driejarige vaste contract van Vattenfall krijg je de laagste terugleververgoeding: slechts 0,045 euro per kWh.

Ook bij de volgende leveranciers ligt het teruglevertarief ver ondermaats:

 • Powerpeers 3 jaar vast: € 0,05 per kWh
 • Energiedirect: € 0,05 per kWh
 • Mega: € 0,05 per kWh
 • Essent: € 0,055 per kWh

Een volledig overzicht met alle terugleververgoedingen vind je hier (pdf).

Overvloed zonnestroom drukt tarieven

Meerdere leveranciers hebben hun terugleververgoeding de afgelopen maand verlaagd. De meeste energiebedrijven bieden nu gemiddeld 8 cent per kWh.

De lagere vergoedingen hangen deels samen met de dalende elektriciteitsprijzen.

Maar er is meer aan de hand.

Het aantal zonnepanelen op daken van huizen en kantoorpanden is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Het kost energiebedrijven daarom steeds meer om klanten hiervoor te vergoeden.

Op zonnige dagen is er vaak een overvloed aan elektriciteit. De dynamische stroomprijs daalt dan naar nul of valt zelfs negatief uit. Dat betekent dat energiebedrijven in feite moeten betalen voor jouw geleverde elektriciteit, terwijl er eigenlijk al genoeg van is.”

Koen Kuijper – Energie-expert

Lastig kiezen

Door steeds veranderende vergoedingen voor zonne-energie, komst van nieuwe contracten en wisselende tarieven, is het voor mensen met zonnepanelen een behoorlijk ingewikkelde klus om het goedkoopste energiecontract eruit te pikken.

Gelukkig zijn er diverse tools die je hierbij kunnen helpen, zoals de energievergelijker.

Blijf op de hoogte

Volledig op de hoogte blijven van wijzigingen in de energietarieven en terugleververgoedingen?

Volg ons dan via Twitter.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

72 reacties

 • PPaul

  ik vraag me af hoe het nou werkelijk zit ton de oorlog kwam vlogen de prijzen omhoog konden niet omlaag want er was ingekocht voor een hoge prijs.
  en nu stroom levert niks op als de zon schijnt roepen de leveranciers hebben ze nu in een keer niet van te voren ingekocht? Dan de terug levering bij overschot
  de regering wil minimaal 80% van de kale prijs vastleggen in de wet maar die is er nog niet.Daarom krijgen we nu bij de meeste geen 80% terug wan de acm kan toch niks. En is het oneerlijk straks helemaal want dan koop je in de avond bij voor de volle prijs op dit moment rond de 40 cent en je krijgt terug bv bij essent 0,055 cent als je een warmtepomp hebt moet je flink wat bijkopen vind je dit eerlijk nou ik niet

  Reageren
 • HHenk de Vries

  Greenchoice is 8 cent en niet 11.5…

  Reageren
 • RRein

  Bij delta energie krijgen je 13 euro cent per kWh terug per 1juli daar voor was dat 33 euro cent 100% door jette met zij bezuinigen gaan nu de mensen in probleem kommen met zonnepanelen ze krijgen nu maar en schijntje terug van de aan koop dus geen zonnepanelen aan schaffen je haal de kosten er toch niet meer terug

  Reageren
  • NNelis

   @Rein
   Jouw niveau is ook niet al te hoog hè. Dit komt niet door Rob Jette, maar door ons hele systeem. Niet afschuiven op 1 persoon. Daarnaast kun jij misschien terug naar de basisschool gaan (je spelling is niet al te best)

   Reageren
 • XX

  En Engie? Die stond bij het onderzoek van de consumentenbond nog bovenaan…

  Reageren
  • BBen

   @X
   Dat is dus verleden tijd. Alles veranderd nu eenmaal snel in de markt. Wij leveren ook 2x zoveel terug.. helaas niet meer leuk om terug te leveren. Wij gaan daarom vanaf deze zomer de airco meer aanzetten, en in de winter ook. Om mee te verwarmen. Voor minder dan 0,10cent wil ik niet terug leveren.

   Reageren
  • SSebastiaan

   @X onderstaand de oude tarieven en daarnaast de nieuwe voor teruglevering. Nog steeds 1 van de hoogste in de markt. Ik zie op meer sites die 8 cent, maar dit is dus niet waar.

   Huidig Per 1 juli 2023
   Netto teruglevering enkel € 0,42275 € 0,22694
   Netto teruglevering dubbel (normaal) € 0,48141 € 0,25322
   Netto teruglevering dubbel (dal) € 0,35997 € 0,20474

   Reageren
 • BBeny

  Nu dat de teruglevering vergoeding en salderen als winst voor de huishouders worden beschouwd dienen de kosten met betrekking tot de zonnepalen aftrekbare post bij de belastingdienst zijn. Anders is het niet eerlijk dat de huishouders de zonnepalen betalen, leveren energie gratis en daarna kopen hun eigen geleverde energie op hogere prijs op de dagen en de tijden waarop de zon niet schijnt. De huishouders zijn melkkoe van dit systeem geworden.
  Een goede oplossing is dat de overheid de huishouders die zonnepanelen hebben helpen met het aanschaffen van accu zodat de te veel geproduceerde energie opgeslagen kan worden om hem buiten de productietijden te gebruiken. Dan zijn de problemen van het overbelasten van het netwerk, Salderen en Teruglevering van de energie opgelost. Zo doende kan Nederland haar klimaatdoel bereiken.

  Reageren
  • RRoy

   @Beny dat kan toch nooit de bedoeling zijn? Hoe gaat dat met opslag? Ik kan mn energie welke ik opwek van de zomer toch niet swinters uit de accu halen?

   Reageren
 • RRob Rijshouwer

  Het gaat er mij hoofdzakelijk om dat als het verschil tussen leveren en teruglevering 0 is je dan ook geen energiebelastingen betaald. Klopt dit?

  Reageren
 • PPieter van Kampen

  Pure Energie hoort niet in dit overzicht thuis. Net als eerder Budget Energie sjoemelen ze met de terugleververgoeding. Bij PE salderen ze per meter, dus je kan nooit al je overtollige hoog tarief salderen met het nacht tarief. Je krijgt dus in de praktijk een stuk minder.

  Reageren
 • JJacobus

  Het is toch logisch dat alle energiebedrijven minder inkomsten krijgen door elektriciteit omdat steeds meer particulieren en bedrijven overgaan op zonnepanelen. Zij moeten toch ergens hun inkomsten vandaan halen en logischerwijs verhogen zij dan de gasprijzen. En laten we ons nu niet wijsmaken dat dit door de Aziatische markt komt of door tekorten. Nee. Het is een politiek -en energiespelletje waar het volk allemaal de prijs voor moet betalen

  Reageren
 • DD. Luk

  Ook net weer overgestapt Drie maanden bij de ANWB gezeten met een flexibel contract nadat we afgelopen jaar maar €45 per maand kwijt waren. Nu de prijs van gas in één keer weer omhoog schoten gouw hier op de site vergeleken en tot mijn verbazing weer een contract bij Innova af kunnen sluiten met een korting van €385 ophet jaar contract

  Reageren
 • WWytze

  Over het algemeen gebruik je ongemerkt ongeveer de helft van de opgewekte energie zelf. Dus de panelen verdienen zichzelf uiteindelijk terug ongeacht salderen of de lage prijs voor terugleveren.

  Reageren
 • BBakker

  Als we met thorium centrales tijdens overstroom van onze panelen waterstof maken zou ieders overstroom in de buurt gebruikt worden.
  Dan is ieders overstroom weer geld waard en ontlasten we het net.
  Hoezo is stroom dan niets waard?
  Verander slim!

  Reageren
  • DDriek

   @Bakker ach ja, thorium, het wondermiddel waarvan iedereen gemakshalve vergeet te vermelden dat de centrales ook een flinke hoeveelheid uranium nodig hebben.
   O ja, nog een kleinigheid: ze doen het niet. Tenminste in China zouden thorium centrales vijf jaar geleden opgeleverd zijn. We wachten nog steeds.

   En zo’n waterstof generator kost natuurlijk niks. En gaat eindeloos mee.

   Denk je niet dat als daar geld te verdienen zou zijn Vattenfall en Shell dat enthousiast zouden doen?

   Reageren
  • EEddy

   @Bakker
   Beste Bakker zo denk ik er ook over teveel stroom waterstof maken maar dat is te gemakkelijk voor onze regering

   Reageren
 • OOnno

  Vergelijk klopt niet. Vee leveranciers betalen een percentage van de (kale) leveringskosten voor teruglevering. Waarmee je dus geen vast bedrag kunt noemen. Daarmee wordt je op het verkeerde been gezet. Engie is op dit moment, dacht ik, de enigste die 100% van het kale tarief terug levert na saldering uiteraard.

  Reageren
  • PPaul

   @Onno: nope, vorige week gecheckt. enige is terug gezakt en betalen minder voor teruglevering als levering

   Reageren
   • EEmiel

    @Paul

    Ik heb een variabel contract bij Engie, ze betalen gewoon 100% van de kale stroomkosten terug. Ondanks de iets hogere prijzen krijg ik al sinds de zon weer schijnt ongeveer elke dag 15 euro terug.

    Reageren
    • BBen

     @Emiel
     Zo is het maar net

     Reageren
 • JJeroen L

  Heeft iedereen hier zoveel meer opbrengst dat na het salderen nog zonnestroom overblijft?

  Zolang we nog kunne salderen is voor het overgrote deel van de aansluitingen de terugleververgoeding toch helemaal niet relevant? Pas als je na salderen nog overhoudt is de terugleververgoeding van belang of heb ik een of andere wetswijziging gemist?

  Reageren
  • DDriek

   @Jeroen L
   Dat geldt niet voor een contract met uurprijzen.
   En ja, ik heb een paar honderd kWh per jaar over. Wat zuiniger geworden, de elektrische kookplaat laat op zich wachten en nog wat dingetjes zorgen ervoor dat ik stroom teveel heb.

   Reageren
  • RRoy

   @Jeroen L. Zo lees ik hem ook ja

   Reageren
  • RRein

   @Jeroen L
   Ik heb 100%teug gekregen van delta enrgie

   Reageren
  • BBen

   @Jeroen L
   Veel mensen hebben nu eenmaal iets meer zonnepanelen.. in de toekomst ga je meer stroom verbruiken is de verwachting. Warmtepompen, elektrische auto etc. Als je nu panelen gaat leggen, kun je dus beter hoger inzetten. Want veel van die monteurs rekenen een dagprijs voor het monteren.

   Reageren
 • RRene

  En essent heeft in zijn voorwaarden staan dat de terugleververgoeding mee zal bewegen met de markt…. laat deze terugleververgoeding al sinds 1 jan 2021 op 5,5 cent staan, hoezo mee bewegen…?

  Reageren
 • HHen Vers

  Bij keuze voor een nieuw energiecontract gaat het behalve om het teruglevertarief ook om het levertarief, de contractduur, het aantal zonnepanelen en het dag en daltarief. Ik vind het uitdaging om hierin de goede balans gevonden en de voor .in meest gunstige uitkomst qua energiekosten.
  De laatste afweging is dan nog de betrouwbaarste energieleverancier.
  Mijn tip: blijf bij een klein verschil bij je huidige energieleverancier als je daarmee te reden bent en beding indien mogelijk bij deze nog een reductie.

  Reageren
  • PPiet

   @Hen Vers

   Onzin. Als de terugleververgoeding van jou van toepassing is boeien de levertarieven (of dag/dal tarieven) helemaal niet, je netto verbruik is namelijk negatief. Sterker, hoe hoger de levertarieven hoe hoger meestal ook de terugleververgoeding.

   Reageren
 • FFrans

  Jan,kijk eens bij Tibber, is alleen voor dtroom.

  Reageren
 • FFrank Wilbrink

  Het is een schande dat de energieleveranciers zo’n lage terugleveringsprijs geven. De bedrijven de 5c/kwh geven zijn zakken(vullers).Zij verdienen genoeg, kijk maar eens naar Duitsland daar kan het wel. Ga naar gasllicht.com en vul je gegevens correct in, en je krijgt het beste resultaat voor het moment. Neem een vast contract/jaar dan weet je waar je aan toe bent. Pas op met korting, die wordt uit de netwerkkosten gehaald die betaal jezelf. Wij hadden afgelopen jaar 350 euro terug waar het maandbedrag al
  af is, met 25 panelen.

  Reageren
  • PPiet

   @Frank Wilbrink

   Hoezo schande? Jouw (en mijn) zonnepanelen leveren stroom op het moment dat het het minst nodig is. De stroom is op die momenten simpelweg niets waard.

   Het is aan jou (en mij) om de beste (lees gunstigste) leverancier te kiezen. Daar helpen dit soort overzichten wel bij. De gouden tijden zijn helaas wel over, wat u per jaar terugkreeg kreeg ik per maand (met 26 panelen, al is niet het aantal van belang maar het vermogen).

   Reageren
   • CCoen

    @Piet
    Ik vind het teruglever tarief niet echt schandalig. De stroom die je teruglevert is inderdaad bijna niets waard. Maar als je een 3 maanden stroomprijs hebt (zoals wij) dan slaat een stroomprijs van bijna €0,94 per kWh echt helemaal nergens op als je €0,08 teruglever vergoeding krijgt. Waarschijnlijk denken ze bij United Consumers dat de belastingbetaler het gedeelte boven de €0,40 toch wel betaald.

    Reageren
    • RRoy

     @Coen dus als ik het goed begrijp zou ik de stroom overdag (zonder zonnepanelen) voor niets moeten krijgen?

     Reageren
  • JJan van Kampen

   @Frank Wilbrink Of je een jaar de tarieven vast moet zetten is een persoonlijke keuze. En dat vergelijken loont, weet iedereen, maar toch stappen veel mensen niet over. En waarom is een lage terugleververgoeding nou weer schandalig? Er valt toch zat te kiezen? Er is ook een leverancier de duurste in een vergelijking, is dat bedrijf dan ook schandalig?

   Reageren
  • DDriek

   @Frank Wilbrink
   Het is een vrije markt, er is veel concurrentie, en prijsafspraken zijn verboden (hahahahaha).

   Reageren
 • AA ’t Hoen

  Leve de vrije markt die zich verrijkt ten koste van onze basisbehoefte aan energie!!

  Reageren
 • AAnton

  Dus ik investeer in zonnepanelen en moet (bijna) gaan betalen voor stroom die ze dan voor veel per kW doorverkopen. Aangezien ik erin getrapt ben waarschuw ik anderen. De terugverdientijd wordt zo een héél andere rekenformule.

  Reageren
  • JJanny

   @Anton
   Wat een geklaag. Je kunt ook je opgewekte energie zo veel mogelijk zelf te gebruiken. Ik denk dat er geen land meer is waar zo ruimhartig gesaldeerd wordt. Ga je knopen tellen.

   Reageren
  • GGerard

   @Anton
   Terug vergoeding is alleen van toepassing op teveel opgewekte stroom op jaarbasis. Dus niet meer zonnepanelen plaatsen wat je zelf nodig zou hebben, als salderen eraf gaat dan wordt het anders

   Reageren
   • KKees

    @Gerard

    Dat wist ik niet , maar blijf het dan ook nodig om mijn machines aan te zetten als de zon schijnt , ja toch?!

    Reageren
   • TThea

    @Gerard

    Als ik het allemaal goed begrijp moeten we maar 6 panelen nemen,of helemaal niks.
    We gaan nu ons dak isoleren.Eerst maar afwachten wat dat opleverd.
    We betalen nu €255, per maand.

    Reageren
  • RRonald

   @Anton
   Wat een drukte allemaal ik heb hier zonnepanelen op het dak 5 jaar nu en al terug verdiend de rest is pure winst. Mijn maandlasten bij Vattenfall 22.70 in de maand.

   Reageren
   • AArie kroon

    @Ronald
    Heb je goed gedaan Ronald,had het zelf ook eerder moeten doen.
    Mag toch wel hopen dat de mensen die zonnepanelen hebben hun opbrengst mogen wegstrepen tegen eigen gebruik.
    Ik denk als ze dat niet doen of blijven doen de rest geen zonnepanelen gaat nemen .
    Het is en blijft toch een investering en iedereen die er misschien wel een lening of hypotheek heeft genomen hopelijk op tijd hun geld terug verdient hebben.
    Persoonlijk mogen ze mijn overschot van stroom wel aan een ander geven die het nodig heeft en niet kan betalen.

    Reageren
  • VVincent

   @Anton
   Dat is de echt waarheid

   Reageren
  • DDriek

   @Anton maar dat teruglevertarief is voorlopig alleen van belang als je variabele (uur) prijzen betaalt of meer teruglevert dan je verbruikt.
   Dat is voor de meesten niet van toepassing tot de salderingsregeling uitgewerkt is.

   Reageren
  • GGer

   @Anton wat een onzin, die stroom is niks waard, als ze het op de beurs voor die uren inkopen krijgen ze soms geld toe voor die uren.

   Reageren
 • RRosalie Velderman

  Het blijft verrekte moeilijk die contracten , daarnaast denk ik dat het HOOG tijd wordt de belasting te verlagen en het bij de grote verbruikers te incasseren!

  Reageren
 • MMario

  Nu de goedkoopste meerder jarige contacten voor gas

  Reageren
 • FFred

  Dynamische contracten ontbreken hier. Begrijpelijk vanwege de onvoorspelbaarheid. Maar kan toch voor mensen met een bescheiden aantal panelen heel gunstig zijn. Zeker als je ook elektrisch rijdt. Bij Tibber krijg je hetzelfde bedrag terug voor de stroom die je opwekt als dat je er op dat moment voor zou betalen. Komt er voor mij op neer dat ik vorige maand een teruglevertarief van 24ct heb gehad. En door zoveel mogelijk op de goedkope momenten (soms zelfs negatieve prijzen) mijn auto te laden, heb ik afgelopen maand gratis gereden en krijg ik nog iets van 50 euro terug vanwege het terugleveren.

  Reageren
  • FFrans

   @Fred

   Zonder elektrische auto is het nauwelijks de moeite waard. Misschien met een airco? In de winter zou je het goed kunnen gebruiken, maar dan doet een paneel niet veel. Dat is precies het euvel: we kunnen niet zonder gas en kolen voorlopig.

   Reageren
   • EEd

    @Frans
    Panelen hoeven in de winter niet veel te doen, verwarmen met een airco was voor mij gemiddeld 190kwh per maand voor december en januari.
    Als je een goedkope manier weet hoor ik het graag

    Reageren
 • FFrank

  Je zou is kunnen kijken bij Zonneplan, deze heeft dynamische prijzen.
  Wat per uur verschilt je kan via de app precies zien welk uur het voordeligst is zo kun je 2 cent betalen per KW maar ook 30 cent
  Heb je zonnepanelen dan gaan de prijzen mee, dus laag en wat hoger.
  Zit nu vanaf december bij Zonneplan heb ook zonnepanelen van hun.
  Je krijgt een dongel die je in de p1 van je meter stopt en binnen een paar minuten werkt het.

  Reageren
  • IIvo

   @Frank
   Ik zit al een tijdje te kijken naar Zonneplan – Nexus in combinatie met dynamische prijzen. En dat ziet er inderdaad heel goed uit nu als je gebruik maakt van de KOR.
   Momenteel krijg je kale prijs + energiebelasting + btw als je levert aan Zonneplan.
   Heb jij informatie wat er gebeurt als het salderen stopt?
   Ze zeggen zelf ” wij doen dit altijd”. – tot het stopt denk ik dan.
   Ik zoek wat meer zekerheid waarom ze dit kunnen volhouden.

   Reageren
 • CC.Pols

  Hoe je het wend of keert het zijn allemaal oplichters.Ze moeten toch aan je verdienen.Als je zonnepanelen heb gebruik je geen stroom van hun dus verdienen ze minder.Terug geleverde verkopen ze voor €0.40.of nog meer.

  Reageren
  • VVuurtoren

   @C.Pols
   Als je iedereen een oplichter vindt die iets wil verdienen zijn we het allemaal. Ook u.

   Reageren
  • JJanny

   @C.Pols
   U hoort jammer genoeg weer bij de groep die ze graag de term oplichters gebruikt. Die 40ct waar u het over heeft valt nogal tegen. Neem zonnepanelen voor eigen gebruik. Gebruik slim en u hoeft zich niet zo druk meer te maken.

   Reageren
 • WW. Robles

  Ik vind het vooral lastig dat ik op diverse vergelijkingsites echt veel moeite moet doen om de tarieven op een rijtje te vinden. Meestal moet je van alles opgeven, van je postcode tot je verbruik en dan krijg je een schatting van je maand voorschot dat achteraf niet blijkt te kloppen.

  Reageren
  • LLGT

   @W. Robles

   Ik vind het ook ondoorgrondelijk hoe tarieven in elkaar zitten. Ik kreeg bij een proefberekening van Eneco een aanbieding van € 145,- per maand met een jaarbedrag van € 2025–.
   Voor mij is 12 x145,- 1.740,- en géén 2025,-, dus begrijp ik niet hoe men tot die berekening is gekomen.
   Ik wil gewoon weten , wat betaal ik uiteindelijk op mijn afrekening voor 1Kw stroom en 1 kuub gas inclusief belastingen, energieheffing en vergoeding voor de Energieleverancier.
   Toch blijkt die simpele vraag te moeilijk en niet eenduidig te beantwoorden.

   Reageren
   • WWRM

    @LGTDue vraag is ook niet te beantwoorden Hoe minder u gebruikt des te harder drukken netbeheerder kosten en het vaste bedrag per energie leverancier per product op uw rekening

    Reageren
   • AAlfred

    @LGT
    Precies, meer hoef je niet te weten!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.