Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Hier betaal je de hoogste gasprijs in juli 2023 (en hier de laagste)

‘Betaal ik een te hoge gasprijs?’ Dat is een veelgehoorde vraag, ondanks dat het nu zomer is en huishoudens minder gas verbruiken. Maar met de onvoorspelbare prijzen op de Amsterdamse gasbeurs en de tarieven van leveranciers die op en neer gaan, is deze vraag relevanter dan ooit.

Vandaar dat ik de prijzen van alle leveranciers heb opgevraagd en een overzicht heb gemaakt met de hoogste en laagste gasprijzen van dit moment.

Staat jouw leverancier in de top van de lijst staan met de hoogste gastarieven, of heb je het geluk gehad één van de goedkoopste contracten te hebben gescoord?

Lees hieronder snel verder.

Duurste en goedkoopste gasbedrijf

Een onderzoek van energievergelijk.nl naar de gasprijzen in Nederland toont aan dat HEM momenteel verreweg de duurste energieleverancier is, met een gasprijs van 2,190 euro per kubieke meter bij een vast contract van drie jaar. Ook Mega zit aan de hoge kant met een gastarief van 1,475 euro per kuub voor een jaarcontract.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we OM Nieuwe Energie, met de laagste gasprijs. Namelijk 1,118 euro per kubieke meter bij een variabel contract. Lage tarieven zijn verder te vinden bij DGB Energie en Vrijopnaam, met prijzen van respectievelijk 1,163 en 1,164 euro per kubieke meter.

Benieuwd naar jouw gasprijs? Maak dan hier een vergelijking.

Dé 5 hoogste vaste tarieven voor gas

Voor welke energiebedrijven moet je de portemonnee flink opentrekken voor gas?

Een overzicht van de vijf hoogste gasprijzen voor de maand juli bij een vast contract:

EnergiebedrijfContractGasprijs per m3
1. HEMVast (3 jaar)€ 2,190
2. MegaVast (1 jaar)€ 1,475
3. InnovaVast (1 jaar)€ 1,447
4. Pure EnergieVast (1 jaar)€ 1,419
5. EnergieVanOnsVast (1 jaar)€ 1,414
De tarieven zijn inclusief belastingen en gelden op 6 juli 2023 voor een nieuw contract.

Tussen de hoogste en laagste gasprijzen zit een verschil van ongeveer 15 cent per kuub. Door over te stappen van gascontract kun je daarom tot 175 euro per jaar besparen, uitgaande van een gemiddeld verbruik.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Dé 5 laagste vaste tarieven voor gas

Hier vind je de vijf laagste gastarieven bij een contract van één of drie jaar:

EnergiebedrijfContractGasprijs per m3
1. Coolblue EnergieVast (1 jaar)€ 1,289
2. EnergiedirectVast (1 jaar)€ 1,299
3. BudgetEnergieVast (1 jaar)€ 1,313
3. OxxioVast (3 jaar)€ 1,318
4. EnecoVast (3 jaar)€ 1,321
De tarieven zijn inclusief belastingen en gelden op 6 juli 2023 voor een nieuw contract.

Neem de zekerheid van een vast contract mee in je zoektocht naar een lage gasprijs. Dit is vooral belangrijk voor huishoudens die aankomende winter – of langer – hun termijnbedrag stabiel willen houden.

De goedkoopste energiemaatschappijen voor stroom én gas samen zijn hier opgesomd.

Dé 5 laagste variabele tarieven voor gas

Voor wie niet perse op zoek is naar zekerheid, maar juist iets meer flexibiliteit wenst, is een variabel contract bij uitstek geschikt. De tarieven liggen hier beduidend lager, maar worden wel iedere maand aangepast aan de hand van de groothandelsprijzen.

Dit zijn de vijf laagste variabele gastarieven:

EnergiebedrijfContractGasprijs per m3
1. OM Nieuwe Energie Variabel€ 1,118
2. DGB EnergieVariabel€ 1,163
3. VrijopnaamVariabel€ 1,164
4. EnergieVanOnsVariabel€ 1,188
5. BudgetEnergieVariabel€ 1,198
De tarieven zijn inclusief belastingen en gelden op 6 juli 2023 voor een nieuw contract.

Vergelijk deze tarieven met het overige energie-aanbod hier.

Dynamisch nog goedkoper?

Vandaag (6 juli) is de dynamische gasprijs ongeveer 1,08 euro per kuub. Dat is zelfs lager dan de tarieven in de variabele contracten. Houd er echter rekening mee dat de dynamische tarieven elke dag kunnen veranderen. Als de prijs op de handelsmarkt op één dag sterk stijgt, merk je dat de volgende dag al in je portemonnee.

De werkelijke prijsverschillen tussen dynamische aanbieders kunnen worden verklaard door te kijken naar de vaste kosten en inkoopkosten.

Een overzicht van deze kosten vind je hier.

Kijk naar totaalplaatje

Let op, want de goedkoopste leverancier voor gas hoeft niet perse de meest voordelige voor jou te zijn. Het is belangrijk om naar het totaalplaatje te kijken.

Dus check ook:

 • Het tarief voor stroom per kilowattuur
 • De vaste leveringskosten (vastrecht)
 • Eventuele kortingen en bonussen

Je kunt je stroom- en gascontract ook bij twee losse energie-aanbieders afsluiten.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

44 reacties

 • EErik

  Staat HEM voor Harkende Energie Maatschappij? Wat een oplichters!

  Reageren
  • JJos

   @Erik
   Als je het zo beschrijft vast en zeker!
   Vertel, dan kunnen we nog wat leren?

   Reageren
 • MMiertje

  Wij krijgen over twee weken zonnepanelen.
  Is dat verstandig?
  Of beter afblazen als het nog kan. Onze contract van stroom en gas loopt in November af bij Energie direct

  Reageren
  • NNLStefanB

   @Miertje

   Of dat verstandig is, is volledig koffiedik kijken en afhankelijk van uw situatie.

   Zelf heb ik ook zonnepanelen overwogen. Omdat de overheid echter de profijten van het salderen wil minimaliseren is het voor mij, als alleenstaande fulltime werkende vader, niet meer interresant. Ik heb de stroom immers ’s avonds het meest nodig, wanneer het (in de winter) donker is.

   Dit verandert echter weer bij het plaatsen van speciale accus.

   Dan is er dus de kwestie van de energieprijzen. Op dit moment zijn deze weer op een wat normaler niveau. Er is echter geen enkele garantie dat dit zo blijft. De prijzen KUNNEN verder zakken, maar ze kunnen ook stijgen. En dit zou zomaar ook weer net zo hard kunnen gaan als we vorig jaar hebben gezien.

   Toevallig liep mijn energiecontract af en heb ik de prijzen opnieuw voor 3 jaar vastgezet. Is dat een verstandige keuze? De tijd zal het leren…

   Reageren
  • MMat

   @Miertje
   Zou ze lekker afzeggen je wordt bedonderd waar je bij staat.

   Reageren
  • AAmy

   @Miertje
   Heb zelf ook begin mei nieuwe panelen (erbij) gelegd. Twijfelde nog even, maar wat ben ik blij dat ik t gedaan heb! Met de huidige prijzen heb je de inleg veel sneller terugverdiend. Later krijg je minder geld terug dan nu, maar je krijgt toch “korting”. Dus zodra je panelen eenmaal terugverdiend zijn, blijft het pure winst. En of die winst nu honderden euro’s of een paar tientjes is.. winst is winst haha. Houd er wel rekening mee dat de langste dag al geweest is, dus je panelen zullen volgend jaar rond juni het meeste opwekken. Al wekken ze nu ook nog lekker op hoor. Al is er wel 1 belangrijk punt, je woonlocatie. Iemand in een dorp heeft er meer profijt van dan iemand in de drukke stad. Dit omdat ze, kennelijk, je zonnepanelen opbrengst kunnen blokkeren zodra er teveel opgewekt wordt. Heb dit zelf pas 1 à 2x zien gebeuren bij mij, maar wel iets om rekening mee te houden. Vraag het aan je buren die al panelen hebben liggen, hoe dat bij jouw woonplaats is 🙂

   En door slim om te gaan, bijv slimme stekkers/apparaten, kun je dan gewoon je stroom verbruiken als de zon schijnt. Dus merk je het alsnog in de beurs.

   Reageren
 • CCDankloff

  Ik 1135,- per maand en Ik heb heel weinig geld over voor een maand € 59,- tot € 69,- over heel weinig eten en drinken.

  IK BEN HEEL KWAAD AAN ROB JETTEN EN OOK Eneco BAAS RIJK EN ROEM HEEL VEEL GELD OP HUN BANK.

  Reageren
 • CCDankloff

  Stoppen ik ben zat jullie stelen te veel geld per maand ik verlies veel geld per maand 6 maanden voor jaarnota zijn jullie gek geworden ik betaald elke maand nu € 125,- en nog een € 100.86 erbij = € 225.86 kan niet waar zijn ik WWB uitkering domme Eneco B V Roterdam. Vuile dief op dracht door Rob Jette.

  Reageren
  • HHarry

   @CDankloff

   hier een mandje leestekens. Gratis……..

   Reageren
 • Ssientje

  Ik vind essent nog beste en goed koopste zit paar jasren bij ik heb nog steeds voor deelen van gehad pus ik kijg ook nog un gratis kado bij de koste zijn laag en goed kooste die ik heb betaalt wijnig en kijg ieder jaar gelt terug of nou 1 jaar of 3 jaar bij zit hoe langer je vaste kontrat hep hoe goed kooper je jaar afrekening is hoe fijn is dat wel niet! voor is essen 1 aan raader ik ben bij mee

  Reageren
  • TToetje

   @sientje
   Daar ben ik het helemaal mee eens wij zijn ook bij essent en bevalt ons uitstekend.

   Reageren
  • DDick

   @sientje

   Laat je niet voor de gek houden. Het zijn allemaal ratten. Geld schrapen is alles wat ze doen ,en niks anders.

   Reageren
  • DDick

   @sientje. Het zijn allemaal ratten.geldschrapers en niks anders.

   Reageren
  • MM

   @sientje

   Essent denkt alleen aan zo snel en verl mogelijk
   Contracten binnen halen.
   En de onvriendelijkheid als je teveel vraagt

   Reageren
 • CCDankloff

  Ik gebruikt niet alleen stroom via zonnepaneel wordt opladen, gebruik voor stroom fornuis, tv ,warm water kookketelen oplaat battery voor lampen. Genoeg voor 5 dagen per avond. Kooplaat 2 a 3 per week
  En dat is niet genoeg het moet stoppen door Eneco BV Rotterdam.

  Reageren
 • Ccas

  Waarom maken de energiebedrijven zoveel reclame voor vaste contracten? Omdat ze weten dat de prijzen flink zullen zakken, en dan zitten de klanten er aan vast en betalen de hoofdprijs en hun makken weer woekerwinsten.

  Reageren
 • WWillem Anne

  Iedereen die nadenkt weet dat stroom steeds goedkiper wordt doir het overaanbod aan stroom via wind en zonnepanelen. Maarrŕ, het terugleveringsbedrag gaat naar € 0,-.
  In de winter doen zonnepanelen bijna niets. Juist dan gebruik je extra stroom door warmtepompen en drogers. Wie voor duizenden euro’s geinvesteerd heeft in deze handel gaat niet breakeven spelen. Al die sneue electrische auto’s die in de winter aan huis mieten worden opgeladen terwijl hun zonnepanelen niets doen als je s’avonds thuiskkmt en te vergeefs je auto wil opladen via zonnepanelen. Kernenergie is de enige oolossing. Mijn contract looot nog tot nov 2026 stroom hoog/laag 0,18/0,17
  Gas € 0,82 . Dus ik wacht wel af.

  Reageren
 • WWillem Annevelink

  Iedereen die nadenkt weet dat stroom steeds goedkiper wordt doir het overaanbod aan stroom via wind en zonnepanelen. Maarrŕ, het terugleveringsbedrag gaat naar € 0,-.
  In de winter doen zonnepanelen bijna niets. Juist dan gebruik je extra stroom door warmtepompen en drogers. Wie voor duizenden euro’s geinvesteerd heeft in deze handel gaat niet breakeven spelen. Al die sneue electrische auto’s die in de winter aan huis mieten worden opgeladen terwijl hun zonnepanelen niets doen als je s’avonds thuiskkmt en te vergeefs je auto wil opladen via zonnepanelen. Kernenergie is de enige oolossing

  Reageren
  • LLieke

   @Willem Annevelink

   Je vergist je behoorlijk als je zegt dat zonnepanelen niet werken in de winter. Het gaat niet om warmte maar om (zon)licht en wat denk je van de wind?
   Kernenergie is mogelijk maar waar blijven we met kernafval?

   Reageren
 • RR van Beveren

  Waarom staat Delta energie er niet bij?

  Reageren
 • EErik

  Ik heb 3 jaar vast bij essent.

  0.38 stroom en 1.33 gas (totaal incl belasting etc.)

  Ik weet het, misschien aan de hoge kant. Maar dit kan ik maandelijks missen.
  Mochten de prijzen wel stijgen dan kom ik in de problemen. Dus dan maar iets meer wat ik kan betalen en geen stress meer of ik in de toekomst een “te” hoge rekening krijg.

  Reageren
  • PP v Iersel

   @Erik

   Voor 3 jaar is dit veel te hoog. De prijzen gaan nog veel meer zakken. Daardoor gaat ook het vrijstellingsbedrag omlaag . Let maar op.

   Reageren
   • RRein

    @P v Iersel
    Mag ik jouw glazen bol lenen. Want kennelijk heb jij er eentje.

    Reageren
 • Hhj.verlio@gmail.com

  jullie laten je allemaal naaien ,nog veel te duur

  Reageren
 • AAns

  Ik zie nog geen prijzen vast en variabel van Essent?

  Reageren
  • EEssent is de duurste heb alles vergeleken

   @Ans
   Hoe kan dat nu dat jullie de duurste zijn omdat jullie het meeste willen.op dat de meeste mensen in de kou zitten erg cociaal

   Reageren
 • OOme mart

  Vattenval zie ik nooit bij jullie. Raar he? Klopt niet

  Reageren
  • MMarjo

   @Ome mart daar zat ik aan te denken en ik heb de afgelopen jaar niks gek mee gemaakt meestal onder het geen wat ik per maand betaal en soms hoger maar dan hebben we nog het prijs plafon niet mee gerekend. Ga naar vattenfall

   Reageren
  • Jjos

   @Ome mart

   Kijk eens bij Vattenfall Ome Mart!

   Reageren
  • JJos

   @Ome mart
   Kijk eens bij het nieuws van 21 juni 2023!

   Reageren
  • JJos

   @Ome mart
   Kijk eens voor de aardigheid naar het nieuws van 12 juli op deze website!
   Vattenfall heeft vandaag nieuwe contracten met een interessante prijs.

   Reageren
 • JJeA

  Hoor en zie niet van VF

  Reageren
 • AAnnemiek

  En hoe zit het met de energiebelasting bij aanbieders¿ zit daar veel verschil?

  Reageren
  • MMarcel

   @Annemiek

   Energiebelasting wordt door de overheid bepaald en is bij alle aanbieders gelijk. Er kan per aanbieder wel een paar euro verschil zitten tussen de vaste leveringskosten die ze in rekening brengen.

   De vaste leveringskosten die de netbeheerders (Bijvoorbeeld Liander of Enexis) in rekening brengen zijn wel weer bij allemaal gelijk. Die zijn namelijk afhankelijk van de regio waar je woont.

   Reageren
 • WWRM

  Ondanks alles zie je de electriciteit nauwelijks veranderen

  De zonnepanelen gaan bij afbreuk salderingsregeling nauwelijks lonen

  De hele energietransitie lijkt een dure zaak

  Eerst was het van het gas af en toe kwamen mini aardbevingen en de speciale militaire interventie als geschenk voor Rob Jetten

  Het doel stond al veel eerder vast en of dat milieu was is nog maar een vraag

  Iedereen hobbelt achter een Amerikaanse agenda en geopolitieke aan

  Voor de rest lopen zowel burgers als politiek als lemmingen naar de afgrond

  Reageren
 • NNick

  Anderhalf week geleden nog een jaarcontract kunnen afsluiten bij Pure energie;
  Gas €1,19
  Stroom €0,31
  Heb eerst voor de zekerheid contact opgenomen of de prijzen wel klopten

  Reageren
  • JJos

   @Nick
   De vorige contracten waren van gisteren!
   Vattenfall koopt nu ook dynamisch in!
   Misschien morgen weer een aanpassing.
   Dat zou de derde deze week zijn.
   TTF is dalende en over een paar dagen komt er hopelijk ook meer Noors gas!
   Ik wacht op een goede aanbieding.

   Reageren
  • PPim

   @Nick

   Tot ze failliet gaan op het moment dat de prijzen het hoogst zijn!
   Dan piep je wel anders ..
   (Ervarings deskundige)

   Reageren
  • RR .koster

   @Nick
   Hoi nick
   Ben ook even gaan kijken op pure energie
   Maar de bedragen die u heeft afgesloten op uw contract zijn ex btw dus pas op !!!!

   Reageren
 • JJos

  Vandaag nieuwe 1 en 3 jaars contracten bij Vattenfall.
  Met Blijven Loont 25 %.
  1 jaar:
  Elektriciteit: € 0,312803 per KW/uur
  Gas: € 1,330274 per m3
  3 jaar:
  Elektriciteit: € 0,339756 per KW/uur
  Gas: € 1,365606 per m3

  ***

  Reageren
 • KKees

  Eneco moet nog zakken naar 1.10 euro per m2, dan stappen er 1 miljoen mensen in……..voor 3 jaar vast, dus nog ff wachten tot eind augustus….

  Reageren
 • MMarcel

  De duurste is 3 jaar vast en de goedkoopste is variabel tarief.
  Is dat niet een beetje appels en peren vergelijken?

  Omdat veel mensen toch een vast contract overwegen zou de vergelijking maken op basis van gelijksoortige contracten wellicht handiger zijn.

  Reageren
  • BBart Koenraadt

   @Marcel

   Bedankt voor de tip.

   We hebben het artikel aangepast.

   Reageren
   • MMarcel

    @Bart Koenraadt

    Mooi overzichtelijk zo.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.