Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Het energie prijsplafond is gestopt, hoeveel risico loop ik nu? (3 scenario’s)

Het energie prijsplafond is per 1 januari 2024 komen te vervallen. Dit betekent dat je energierekening niet langer beschermd is tegen hoge energieprijzen.

Dat is slecht nieuws voor bijna een half miljoen huishoudens, want zij hadden op 1 december een contract met tarieven boven het prijsplafond. Dat blijkt uit cijfers van de ACM.

Het gaat met name om huishoudens met een variabel energiecontract. Voor hen geldt het advies om te kiezen voor een vast contract en eventueel over te stappen van energiebedrijf.

Tarieven variabele contracten

Heb jij op dit moment een variabel energiecontract bij één van de grote energiebedrijven?

Dan is de kans groot dat hieronder jouw tarieven staan. Zoals je ziet, komen ze in de buurt van het oude prijsplafond (of liggen ze er zelfs wat boven).

EnergiebedrijfTarieven 01-01-2024
Vattenfall€ 0,339 per kWh
€ 1,503 per m3
Essent€ 0,385 per kWh
€ 1,449 per m3
Eneco€ 0,372 per kWh
€ 1,475 per m3
Variabele tarieven grote energiebedrijven

Benieuwd of je bij een andere leverancier minder kunt betalen?

Check dan de energievergelijker.

3 scenario’s

Als je nu een variabel contract hebt, zijn er drie scenario’s om te overwegen:

 1. Energieprijzen gaan omhoog: Als energieprijzen blijven stijgen, kan het voordelig zijn om zo snel mogelijk over te stappen op een vast contract. Vaste contracten bieden prijszekerheid voor de looptijd van het contract, waardoor je niet wordt beïnvloed door verdere prijsstijgingen.
 2. Energieprijzen blijven gelijk: In dit scenario is het meestal ook verstandiger om te kiezen voor een vast contract. De tarieven in de huidige vaste contracten liggen namelijk lager dan die bij de variabele contracten. Bovendien ontvang je een overstapbonus.
 3. Energieprijzen gaan omlaag: Mochten de prijzen dalen, dan profiteren de houders van variabele en dynamische contracten hiervan het meest. Je contract beweegt dan mee met de dalende tarieven.

Wil je weten hoe de energieprijzen zich ontwikkelen op de handelsmarkten?

Houd dan de energieprijzen pagina in de gaten voor de actuele stroom- en gasprijs.

De drie goedkoopste vaste contracten

Tienduizenden Nederlanders gaan deze week op zoek naar een nieuw energiecontract. Daarbij is het vaak voordeliger om te kiezen voor een nieuwe aanbieder, in plaats van te verlengen bij de huidige leverancier.

Overweeg jij ook een overstap?

Bij de onderstaande energieleveranciers liggen de laagste tarieven en hoogste bonussen.

 1. Oxxio – 1 jaar: € 0,277 /kWh en € 1,289 /m3 | { "ELECTRICITY-AND-GAS":{ "NL":{ "label":"Tot € 240 korting", "title":"Tot € 240 korting", "description":"Nu tijdelijk tot maximaal € 240,- bonus, afhankelijk van je verbruik en postcode ([out-url]vul hier in[/out-url]). Het getoonde maandbedrag is zonder de bonus. Dit bedrag krijg je als extra korting op je jaarnota" }, "EN":{ "label":"Up to € 240 discount", "title":"Discount", "description":"Up to a maximum of € 240 bonus, depending on your usage and postal code. Paid out after the contract expires" } } }
 2. Energiedirect – 1 jaar: € 0,249 /kWh en € 1,233 /m3 | { "ELECTRICITY-AND-GAS":{ "NL":{ "label":"Tot € 250 korting", "title":"€ 250 korting", "description":"Nu tijdelijk tot maximaal € 250,- bonus, afhankelijk van je postcode ([out-url]vul hier in[/out-url]). Het getoonde termijnbedrag is zonder de bonus. Dit bedrag krijg je als extra korting op je jaarnota" }, "EN":{ "label":"Up to € 250 discount", "title":"Discount", "description":"Up to a maximum of € 250 bonus, depending on your usage and postal code. Paid out after the contract expires" } } }
 3. Engie – 1 jaar: € 0,280 /kWh en € 1,242 /m3 | geen bonus, wel laagste tarief

Stap over zonder boete

Als je op dit moment een variabel contract hebt, kun je altijd zonder boete overstappen naar een ander energiebedrijf.

Belangrijk bij een overstap:

 • Er geldt een opzegtermijn van 30 dagen
 • Er geldt een bedenktijd van 14 dagen (voor je nieuwe contract)

Ontdek de beste energie-aanbiedingen hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

20 reacties

 • Ttom

  Gewoon de stroom/gas afsluiten een alles brander erin en wat zonnepanelen op dak doet ook wonderen kun je het niet betalen zomin mogelijk gebruik maken van de energie leverancier je wordt van zelf wel vindingrijk om de winter door de komen en die is also wat voorbij.

  Reageren
 • AAndré de Visser

  Jullie praten alleen maar over het gas maar wat als je aan de stadsverwarming vast zit, dan kan je niet overstappen

  Reageren
  • WWRM

   @André de Visser Die mensen zijn voor duizenden de klos maar velen hebben het ook zelf op hun hals gehaald door op GroenLinks en d66 te stemmen

   Overigens adviseerde Jetten van d66 maar een betalingsregeling te treffen

   Reageren
 • MM

  Punt is dat ik geen geld heb voor de eindafrekening als ik uberhaupt nu wil overstappen naar een andere leverancier.

  Dat word dan nergens op websites vermeld.

  Reageren
 • LLeen

  Variabel duurder dan vast betekent dat de verwachting is dat de prijzen flink gaan dalen. Zodat je met je vaste contract een tijd teveel gaat betalen hoewel het nu lijkt alsof je goed zit.

  Reageren
  • TTim

   @Leen heeft u een glazen bol? Enige zekerheid is betalen voor wat je koopt.

   Reageren
  • BBea

   @Leen

   Zo moet je het bekijken. Afname gas en licht kan jezelf regelen. Maar de heffingen is voor een ieder even hoog. Variabel is voor mij al jaren oké. Gr

   Reageren
  • AAndré de Visser

   @Leen

   Laten we hopen dat je gelijk hebt.

   Reageren
 • TTim

  Kunnen jullie het woord overstappen nog eens in een desinformerende post plaatsen? Prijsplafond is al sinds mei voor bijna niemand meer van enig belang. Alle kale tarieven liggen er sinds toen onder. Belasting en netbeheer (belasting aandeelhouders zijn gemeenten en provincies is gewoon zoals wegenbelasting, wil je rijden moet er geld voor wegen zijn… geldt ook voor energienet). Het energieplafond heeft alleen invloed op de maanden tot max juni op een komende jaarafrekening. Alle kosten hierna zijn qua prijsplafond totaal irrelevant. Zou er niet reclame in dit bericht staan… acm???

  Reageren
 • TTim

  Ik ga helemaal stuk… het prijsplafond was 1,46 per m3… energiebelasting gaat 11ct omhoog… hier 21% btw over… de prijs per eenheid raakt helemaal niemand qua prijsplafond! De overheid neemt wat ze hebben moeten bijleggen vorige jaren bij hoge prijzen nu terug!!! De kale prijzen zijn nu zeer mooi en staan HELEMAAL los van het prijsplafond. Vervallen heeft voor iedere aansluiting in nederland precies hetzelfde gevolg; we betalen wat we hebben gekregen. Niet meer niet minder. Wat een product morgen of gisteren kost weet niemand… het vriest nu, worden bepaalde groenten duurder. Pure stemmingmakerij voor de verkoop dit… deze post zal waarschijnlijk verwijderd worden ondanks geen onjuistheden of onbeleefdheden.

  Reageren
 • WWauran

  Ik heb veel energie leverancier gehad en de beste en de eerlijkste is Green Choice…De technologie is ver boven alle energie aanbieder in Nederland.

  Reageren
 • WWRM

  Ik heb een vast contract bij budget energie en betaal ook boven prijsplafond

  Het hebben van een variabele of vast contract is geen garantie

  In mijn geval ging in mei 2023 over naar een vast contract en betaal door d66 Kaag en Jetten en de gas energie belasting verhoging per 1 januari nu voor gas de hoofdprijs

  Reageren
 • KKeesie

  Btw op gas naar 9% , en een max gastax van 0,25 euro.

  Reageren
 • KKees

  Straks is gas inkoop 0,10ct en wij betalen 2,00 euro, lang leve d66 en die zwakzinnege kiezers.

  Reageren
  • WWRM

   @Kees U vergeet die anderen als vvd en links deden vrolijk mee

   Het lijkt een soort virus besmetting en of je door de kat of de hond gebeten wordt

   De overheid is een soort junky verslaafd aan energie belasting en wellicht ook door politieke idealen verblind

   Reageren
   • AAlex

    @WRM

    De Regering is indolaat v € graaien, waarom moet er belasting over accijns worden betaald en andersom?
    Spreek je ze erop aan, zegt met sorry ,( afdeling belasting )hier kunnen Wij niets aan doen ?
    De Belasting regeld toch ln opdracht ht !!

    Reageren
 • AAdri

  Helemaal mee eens belasting omlaag

  Reageren
 • MMarcel van der Meulen

  Ga nou eerst eens die belastingen flink omlaag brengen, minimaal 50 procent, dan wordt alles weer betaalbaar

  Reageren
 • SSilvia

  Zelfs met (sommige) vast contract (die in 2023 is afgesloten) zit je al boven prijsplafond, vanwege de verhoging van de energiebelasting op gas.

  Reageren
  • KKlaas

   @Silvia ik heb dynamisch van NextEnergy, in september overgestapt. 30% lager dan prijs plafond. Zonneplan is zelfs structureel 5 cent goedkoper voor gas. Betaal 1,17 bij NE, zonneplan 1,12. Gemiddeld 24ct voor stroom.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.