Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Helft huishoudens heeft energiecontract boven het prijsplafond

De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract waarvan de tarieven boven het prijsplafond voor stroom en gas uitstijgen. Dat blijkt uit een brief van Energie- en klimaatminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer.

Vooral voor gas betalen veel huishoudens (59 procent) meer dan de plafondprijs. Voor stroom is dat 49 procent.

Onnodig

Hoewel het genoemde percentage dat boven het prijsplafond zit beduidend lager is dan vorig jaar (toen nog ruim 70 procent), is het nog steeds opvallend hoog. Zeker gezien het gemiddelde tarief in de nieuwe contracten van 1 juni ver onder het plafond zat, met gemiddeld 1,356 euro per kuub en 0,377 euro per kWh.

De meeste leveranciers bieden nu tarieven aan die flink onder het niveau van het energieplafond liggen.

Het is onnodig dat zoveel huishoudens met hun tarieven nog steeds boven het prijsplafond uitkomen. Er zijn meer dan tien contracten die inmiddels goedkoper zijn. Het toont aan dat de consument kennelijk nog niet voldoende wordt bereikt met de juiste informatie.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Veel huishoudens hebben zich mogelijk niet voldoende verdiept in de voorwaarden van hun contract of zijn niet actief op zoek gegaan naar gunstigere tarieven.

Lagere energierekening

Het prijsplafond werd aan het begin van dit jaar ingevoerd met als doel om de energierekening van huishoudens te verlagen. Daarom werd een maximumtarief ingesteld voor stroom en gas.

Tot aan een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3 gas mogen energiebedrijven niet meer in rekening brengen dan:

 • € 0,40 per kWh
 • € 1,45 per m3

Wie een contract heeft met tarieven die hierboven liggen, krijgt de meerkosten tot op bepaalde hoogte gedekt. Deze tegemoetkoming wordt geregeld via het energiebedrijf, maar wordt gefinancierd door de overheid.

Aan het einde van dit jaar komt het prijsplafond ten einde en zullen huishoudens weer de tarieven betalen die in hun contract zijn opgenomen.

29 euro per maand laten liggen

Op basis van de prijsplafond-tarieven komt het goedkoopste energiecontract op naam van Budget Energie, met een variabel tarief van 0,382 euro per kWh voor stroom en € 1,204 euro per kuub.

Het voorspelde voorschotbedrag ligt in dit contract (bij 2.900 kWh en 1.200 m3) op 224 euro per maand, wat maar liefst 29 euro per maand lager is dan het voorschotbedrag op basis van de prijsplafond-tarieven.

Het goedkoopste jaarcontract (Coolblue Energie) kost 230 euro per maand, wat nog steeds 23 euro minder is dan onder het prijsplafond.

De dynamische prijzen liggen voor de korte termijn zelfs nog goedkoper, met voorspelde termijnbedragen rond de 180 tot 200 euro per maand.

Benieuwd welke leverancier voor jouw situatie het meest voordelig is?

Check dan ons lijstje met de top 5 goedkoopste aanbieders voor stroom en gas.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

14 reacties

 • LLoes

  Ik snap nog steeds 1 ding niet. Wij hebben nog een oud contract en betalen nu nog 90 euro pmnd. Iedere.keer konden we als we dit wilde het maandbedrag verlagen naar zelfs 45 p mnd. Omdat in nov ons contract afloopt krijgen we nu aanbieding voor 3 jaar vast met mnd bedrag van 189 euro. Ik kan het niet rijmen dat het maandbedrag zoveel omhoog gaat. En wat is wijs om te accepteren of nog te wachten.

  Reageren
 • KKees

  Ik kreeg een aanbieding van 0,69 euro per m3
  Redelijk dacht ik
  Toen ik alle bijkomende vaste kosten erbij optelde kwam ik voor 1000m3 per jaar uit op een prijs van1,64 euro per m3 zonder 21% btw
  Per m3 0,59 euro energie belasting leveringskosten en netbeheerskosten bij een gebruik van 1000 m3 0,35 euro per m3
  Dus de vaste lasten van ongeveer 1 euro per m3 nekken ons
  Over een criminele overheid gesproken

  Reageren
 • HHenk

  Ja, ik heb juist expres het duurste contract gekozen zodat ik het meeste terug krijg. Dat prijs plafond interesseerd me niet zo.

  Reageren
  • HHendrik

   @Henk

   Dus je betaaldt elke maand bewust teveel!
   En als jouw energiemaatschappij een maand voor het einde van je contract failliet gaat? Krijg je dan nog wat terug denk je?

   Reageren
 • PPedder

  Energie kontract is puur persoonlijk.En zit bij vattenfall 5jaar nu krijg bij hun 25% max korting op electra.En dat is blijven korting .En mijn jaar kontract op basis van huidig gebruik.En voorschot bedrag 125 €. Gas 1.22.electra Normaal tarief 0.34cent en dal tarief 0.32cent. Incl 25% blijven korting.Dus dit

  Reageren
 • JJ.Bisschop

  Ik ben ervan overtuigd dat de gehele energie transitie een grote wasen neus is. Er is helemaal geen tekort aan gas en elektriciteit zowiezo niet. Alleen onze regering verdiend hier een hoop geld aan, de energie Maatschappijen. En de bevolking word compleet leeg gezogen.

  Reageren
  • HHarm

   @J.Bisschop

   Meneer Bisschop je hebt groot gelijk het zijn een stel schoften

   Reageren
 • KKees

  In italie heb je de maffia, in nederland de energie maffia, enerzijds de bedrijven anderzijds minister Jette. Laat je stem horen, stem JA 21

  Reageren
  • AAknobbout

   @Kees,in Nederland is het ook een grote maffia bende, alleen hoor je er niemand over

   Reageren
 • HHerman

  Kreeg 10 dagen geleden aanbieding van Engie, al 30 jaar klant daar, voor 3 jaar vast. Na een week wilde ik activeren, maar lukt niet meer aanbieding te activeren. Weer een trucje? Raar toch, altijd 2 weken bedenktijd is de regel toch? Nu is de prijs verhoogd en alleen 1 jaar contract beschikbaar.

  Reageren
  • AAngel

   @Herman
   Helemaal mee eens, bij mij ook het geval. Op de app stond een laag tarief voor 1 jaar contract. Nou ik ga daar akkoord mee. Nu afronden? Het bedrag veranderdmeer betalen oplicters

   Reageren
 • GGierkink

  Allemaal lokkertjes vast voor een jaar of drie jaar gaat met de dag omhoog ieder keer ander smoesjes

  Reageren
 • PPim Oomen

  Overheid dient per direct prijsplafond op te heffen, hierdoor gaat men meteen aan de slag voor een nieuwe leverancier, wellicht idee om n eenmalige premie van 50 euro te vergoeden, om de zaak te verspoedigen. Ander idee is om het prijsplafond tijdelijk te kunnen bevriezen zodat men het in 2024 kan “opnemen”, politiek moet aan de slag 🙂

  Reageren
  • KKees

   @Pim Oomen

   Met 0,59 euro energiebelastingper m3 en bij een gebruik van 1000 m3 per jaar 0,35 euro netbeheer en leveringskosten en 21% btw zit jeaan een bedrag van ruim boven de euro aan vaste lasten
   Dus een contract afsluiten onder het prijsplafond lukt niet meer wat ze ook aanbieden
   Mijn aan bod was 0,69 euro per m3 en ik dacht dat dat redelijk was
   Maar de energie maatschappijen vertellen niet wat de netto prijs is per m3
   Na wat rekenwerk kwam ik uit op 1,70 euro per m3
   De overheid besteelt ons
   De marktprijs is nu ongeveer0,28 euro per m3 daar betaal je dan 0,59 euro per m3 energie belasting over

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.