Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Half jaar wachttijd zonnepanelen door hoge energieprijzen

Bart Koenraadt

1 reactie

Door de torenhoge stroom- en gasprijzen zijn zonnepanelen en andere duurzame oplossingen zo in trek dat er enorme wachttijden ontstaan. Vaak tot meer dan een half jaar.

Installateurs en leveranciers verwachten dat de populariteit nog wel even aanhoudt, zeker als de energieprijs zo hoog blijft als nu.

‘Winter is coming’

Als gevolg van de situatie in Oekraïne blijven de energieprijzen alsmaar stijgen. En waarschijnlijk hebben we het ergste nog niet gehad. De winter komt eraan, waarbij de vraag naar gas nog verder zal toenemen. Dat zal de gasprijs nog verder doen laten oplopen.

Een doorsnee huishuiden betaalt al snel 5.100 euro per jaar bij een verbruik van 3.000 kWh stroom en 1.000 m3 gas. Een bedrag wat voor de meesten niet meer op te brengen is.

Voor huishoudens met een slecht geïsoleerd huis kan het termijnbedrag voor stroom en gas zomaar uitkomen op meer dan 600 euro per maand. Verwachting is dan ook dat er grote financiële problemen zullen ontstaan voor veel Nederlanders. Energieleveranciers zien de eerste problemen al opduiken.

Investeren in duurzame oplossingen

Huishoudens proberen daarom hun maandelijkse vaste lasten voor energie zoveel mogelijk te drukken door te investeren in duurzame oplossingen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Met de huidige tarieven ligt de terugverdientijd vaak op minder dan vijf jaar tijd. Bovendien zijn er aantrekkelijke subsidies en leningen beschikbaar.

Het vervelende is dat je niet gelijk aan de beurt bent. Sterker nog, voor de installatie van zonnepanelen op je dak wacht je zo zes maanden. En ook voor warmtepompen zijn de levertijden fors opgelopen. Installateurs hebben het razend druk.

Subsidies niet meer leidend

In voorgaande jaren zag je dat huishoudens alleen investeerden in isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp als daar een aantrekkelijke subsidie tegenover stond, maar nu is het puur uit noodzaak, omdat de gasprijs zo hard stijgt.

1 reactie

  • Mmarina Meeusen

    kan ik bij jullie zonnepanelen bestellen, ook al is de levertijd misschien half jaar ?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.