Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Grote verschillen in energietoeslag lage inkomens

Koen Kuijper

1 reactie

Sinds het najaar 2021 zijn de energieprijzen in rap tempo gestegen. Huishoudens zien hun energiekosten verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Om de prijsstijging tegen te gaan heeft de overheid geld vrijgemaakt om de energiebelastingen te verlagen.

Burgers met een minimuminkomen kunnen bovendien gebruikmaken van een eenmalige energietoeslag ter waarde van 800 euro. Deze toeslag wordt door de gemeente uitgekeerd

Maar of je wel of geen toeslag ontvangt, kan sterk verschillen afhankelijk van je gemeente, omdat het armoedebeleid niet overal hetzelfde is.

Wie komt in aanmerking?

In de meeste gemeenten ligt de inkomensgrens voor energietoeslag op 120 procent van het sociaal minimum, terwijl het in andere gemeenten gaat om 110 of 130 procent.

Voorbeelden van enkele grote gemeenten:

  • Rotterdam: 140 procent
  • Amsterdam: 120 procent
  • Den Haag: 130 procent
  • Utrecht: 125 procent
  • Delft: 110 procent

Voorbeeld

In Den Haag krijgt een echtpaar met een netto-inkomen van 1.900 euro bijvoorbeeld wel energietoeslag, terwijl eenzelfde echtpaar in Amsterdam geen energietoeslag krijgt.

Goed om te weten: het sociale minimum inkomen ligt voor een alleenstaande op op iets meer dan 1.250 euro bruto per maand en voor een echtpaar op 1.724 euro bruto per maand.

Wanneer wordt de energietoeslag overgemaakt?

Bij iedereen met een uitkering van de gemeente, zoals een bijstandsuitkering of IOAW, wordt de energietoeslag automatisch overgemaakt.

Alle andere groepen met een laag inkomen kunnen een aanvraag doen bij hun gemeente.

De energietoeslag is een eenmalige uitkering waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Teveel ontvangen toeslag, bijvoorbeeld als je inkomen te hoog was, moet je achteraf terugbetalen.

Wat als de energietoeslag niet genoeg is?

Heb je problemen bij het betalen van je energierekening, bijvoorbeeld omdat je niet in aanmerking voor energietoeslag of omdat de toeslag te laag is?

Dan kun je een betalingsregeling afspreken met je energieleverancier of via het geldloket van je gemeente.

Een andere tip is om te bellen met de Nederlandse Schuldhulproute (0800 – 8815) of om je energieverbruik terug te dringen (check onze tips).

1 reactie

  • DDineke

    iemand die alleenstaand is krijgt bij 1310 euro energie toeslag. Iemand met een kind mag hetzelfde verdienen dat klopt toch niet.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.