Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Grote energieleveranciers verliezen marktaandeel

0 reacties

Bekende energieleveranciers NederlandDe vier grootste energieleveranciers in Nederland, Essent, Nuon, Eneco en Delta verliezen de laatste jaren steeds meer van hun marktaandeel aan de concurrentie. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise op basis van ongeveer 100.000 overstappers.

Met name de subtoppers van de energiemarkt zijn in opmars, zoals Oxxio (inmiddels onderdeel van Eneco) , Energiedirect.nl (onderdeel van Essent), NLE en Greenchoice. Het gaat om bedrijven die sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn opgericht. Zo behoort Energiedirect.nl naar eigen zeggen in de top 4 van grootste leveranciers.

Lees ook: overzicht van alle energieleveranciers in Nederland

Ook in 2010 en 2012 zijn er een aantal nieuwkomers bijgekomen die veel klanten hebben gewonnen van de gevestigde energiebedrijven. Budget Energie, één van de nieuwkomers, heeft bijvoorbeeld in een aantal jaar tijd al meer dan 250.000 klanten weten te winnen.

Meer keuze

Door de komst van de nieuwkomers heeft de consument bovendien meer keuze dan vroeger. Zo zijn er een aantal energieleveranciers die zich specifiek inzetten op groene energie uit Nederland. Terwijl andere energiebedrijven zich juist richten de energieprijs of om de consument de mogelijkheid bieden om op prepaid-basis stroom en gas af te nemen.

Stijging overstappers

In 2015 stapten ongeveer 2,3 miljoen mensen over naar een andere energieleverancier, bijna twee maal zoveel als in 2010 het geval was. Het is opvallend dat de stijging van het aantal overstappers pas sinds de laatste jaren op gang komt, aangezien overstappen al sinds 2004 mogelijk is.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.