Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Groene stroom nu ook echt groen

0 reacties

De verklaringen die energieleveranciers op hun websites geven over hun groene stroom voldoen nu aan de wettelijke eisen. Dat blijkt uit onderzoek en maatregelen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook de beweringen van energieleveranciers dat de stroom is opgewekt op Nederlandse bodem of met behulp van zonnepanelen, kloppen nu volgens de wettelijke voorschriften.

Uit een inventarisatie van de ACM bleek eerder dat een aantal energiebedrijven niet konden verklaren waar hun groene stroom vandaan zou komen. Op basis daarvan greep de ACM in. Inmiddels voldoen de leveranciers weer aan de wettelijke eisen.

Helft huishoudens heeft groene stroom

Momenteel heeft ruim de helft van alle huishoudens groene stroom. Energieleveranciers zijn verplicht om aan te tonen waar die groene stroom uit is opgebouwd (zoals zon, wind, of biomossa) en waar deze vandaan komt. Dit gebeurt met speciale certificaten, zogenaamde garanties van oorsprong van CertiQ. Dit is een organisatie die duurzame stroom certificeert.

Controle op grijze stroom

In 2020 moeten energieleveranciers stroom uit fossiele brandstoffen leveren, bijvoorbeeld uit kolen, gas of kernenergie, ook kunnen aantonen wat de bronnen zijn en waar deze vandaan komen. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.

Groene energie vergelijken? Maak dan gebruik van onze onafhankelijke energievergelijker.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.