Geen terugleverkosten met dynamisch energiecontract, maar let goed op deze valkuil
Ruim 400.000 huishoudens hebben inmiddels een dynamisch energiecontract, en dat aantal groeit de laatste maanden snel, blijkt uit gegevens van de ACM.
Vooral het feit dat je geen terugleverkosten betaalt, spreekt veel mensen aan. Sommige critici zien terugleverkosten als een nieuw verdienmodel voor energieleveranciers. Dit verklaart waarom steeds meer Nederlanders overstappen naar een dynamische contractvorm.
Toch is ook dit type contract niet zonder nadelen. De belangrijkste valkuil bespreken we hieronder.
Vergoeding teruggeleverde stroom
Het belangrijkste voordeel van een dynamisch contract is dat je geen terugleverkosten betaalt voor stroom die je aan het net teruglevert, terwijl dit bij vaste en variabele contracten wel het geval is.
- Bij een dynamisch energiecontract is de prijs voor elektriciteit ieder uur anders.
- De uurprijs vormt de basis voor de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnet én voor de stroom die je teruglevert aan het net.
Het is belangrijk om dit goed te onthouden.
Salderen, maar dan net even anders
Bij een vast of variabel contract kun je de stroom die je van het net afneemt, verrekenen met de stroom die je teruglevert. Dit wordt ook wel salderen genoemd en betekent dat je alleen betaalt voor het nettoverbruik, oftewel het verschil tussen je afname en teruglevering.
Bij een dynamisch contract werkt dat anders.
Je mag nog steeds salderen, maar je kunt de teruggeleverde elektriciteit niet 1-op-1 verrekenen met de geleverde elektriciteit. Dit komt omdat de gemiddelde prijs van de teruggeleverde stroom lager is dan de prijs voor de geleverde stroom.
Zo werkt het wel:
- Eerst wordt gesaldeerd. Alleen over het positieve nettoverbruik betaal je energiebelasting en btw.
- Voor alle afgenomen kWh’s elektriciteit van het net betaal je de actuele marktprijs op het moment van verbruik.
- Voor alle teruggeleverde kWh’s elektriciteit ontvang je een vergoeding op basis van de actuele marktprijs op het moment van teruglevering.
Hier komt de aap uit de mouw:
Met een dynamisch contract ligt de elektriciteitsprijs gedurende de dag – wanneer zonnepanelen maximaal stroom terugleveren – lager dan in de ochtend en avond, wanneer huishoudens doorgaans het meeste stroom afnemen.
Voorbeeld
Dit fenomeen is goed te zien in onderstaand voorbeeld:

In dit voorbeeld bedraagt het gemiddelde teruglevertarief over de hele dag slechts 3 cent per kWh. Dit komt doordat de stroomprijs overdag rond het nulpunt schommelt of zelfs tijdelijk negatief kan zijn. Daarentegen is de prijs voor stroom die je afneemt juist aanzienlijk hoger, vooral op momenten dat je thuis bent en meer verbruikt.
Dynamisch contract straks echt interessant?
Zodra de salderingsregeling in 2027 ten einde komt, kan het dynamische contract in één keer een stuk interessanter worden. Uit ons eerdere artikel bleek namelijk dat terugleverkosten ook in de toekomst blijven bestaan bij vaste contracten. Tegelijkertijd blijft de vergoeding die klanten van het energiebedrijf ontvangen achter.
Op basis van de contractvoorwaarden die Greenchoice per 1 januari 2027 hanteert, blijkt dat iedere teruggeleverde kilowattuur slechts 0,25 cent (€ 0,0025) oplevert. De enige besparing die je met zonnepanelen overhoudt, is de stroom die je direct verbruikt vanuit je eigen panelen.
Dynamisch contract gaat vaste contracten verdringen
Als een vergelijkbare tarifering straks ook bij andere leveranciers wordt toegepast, zal blijken dat dynamische contracten meer opleveren voor teruggeleverde stroom dan andere contractvormen. Daarom verwacht ik dat dynamische contracten in de toekomst de variabele en vaste contracten geleidelijk zullen verdringen.
Op Energievergelijk.nl vind je alles over de werking van dynamische contracten en ontdek je welke aanbieders het meest voordelig zijn.
HHerman
Let op de volgende valkuil waarbij de burger naar willekeur wordt belast in zijn hulp het net te stabiliseren.
Het stabiliseren doe je door veel stroomgebruikers tegelijk aan te zetten op het moment dat er veel zonneschijn is, in plaats van dit over de gehele dag gelijkmatig te verdelen. Maar zodra de zon even achter een wolk verdwijnt, wordt er uit het net bijgeleverd bij systemen zonder accu. Hoewel er bij zon voldoende energie beschikbaar is, wordt er tijdens het bijleveren energiebelasting en btw ter waarde van 15 cent geheven, welke volledig willekeurig is nu niemand kan voorspellen wanneer de zon achter de wolken gaat . Dan ben je dus beter af door je energie gebruik te spreiden met bijvoorbeeld een 3 cent duurder tarief. Het vervelende is dat je niet kunt voorspellen hoe vaak de zon achter de wolken verdwijnt. De fiscus ontvangt hierdoor willekeurige belastinginkomsten, terwijl dit met salderen niet het geval was. Nu willekeur in belastingheffen niet toelaatbaar is pleit Ik voor een regeling waarbij salderen over zeven dagen in stand blijft nu je de was, stofzuigen, vaatwasser, droger etc wel een paar dagen kunt uitstellen.
PPatrick
Sinds kort een dynamische contract.
Met 10 zonnepanelen 5 jaar geleden geplaatst
Mijn gebruik in de winter is altijd hoog ivm geen gas.
Stook elektrisch infrarood.
Zomers veel lager plus dat de panelen volledig in gebruik zijn.
Wat is het advies om zo laag mogelijk in de kosten te blijven?
GGoel
@Patrick
Rechtsbovenaan staat een Contact knop.
WWim
Ik had een vast contract bij één van de grote leveranciers, maar ook daar was geen sprake van 1 op 1 verrekening van afgenomen en geleverde energie.
Erg blij met dynamisch “contract”.
Contract tussen aanhalingstekens want kan elke dag opzeggen.
Iedereen succes met de keuze.
MMindert
Vandaar dat ik een 10 kWh batterij heb laten plaatsen, kun je het opslaan en bij hoge inkoopprijs terug leveren.
FFrLW68
@Mindert
Volgens de consumentenbond is het de investering niet waard. Het gaat minder lang mee dan zonnepanelen en in de winter kun je er nauwelijks gebruik van maken staat er.
Tevens had ik gelezen dat men bezig is om de momenten waarop de prijzen bekend worden gesteld, bewust te gaan vertragen, zodat het handelen minder interessant wordt.
Dit staat op de comsuenbomd website:
“Het lijkt er wel op dat de energiehandel als verdienmodel een tijdelijk fenomeen zal zijn. Uit recent onderzoek van CE Delft blijkt dat de onbalansmarkt stabiliseert bij ongeveer 100.000 thuisbatterijen. En volgens het Nationaal Smart Storage Trendrapport van Dutch New Energy Research uit oktober, worden er nu al zo’n 40.000 thuisbatterijen gebruikt.”
En de overheid is onbetrouwbaar gebleken bij de EV en zonnepanelen. Ik trap er niet nog eens in. Geen accu voor mij.
MMarcel
@FrLW68 @Mindert geeft niet aan dat hij handelt op de onbalans markt.
Met batterij kan je prima de overtollige kWh overdag opslaan en tegen een goeie prijs terug leveren in de avond en nacht.
In dat geval is dynamische prijs welkom, want dan kiest je systeem de juiste uren uit om terug te leveren
MMarius
@Marcel
Onbalansmarkt is mogelijk binnenkort beschikbaar , maar u snapt niet hoe deze werkt .
1. Prijs voor invoeden = laatste minuut van kwartier en geldt dan voor hele 15 min en wijkt enorm af van de prijs van invoeden daar kan je dus helemaal niet op sturen en gaat dus niet werken . Mogelijk komt er iets van collectief beschikbaar stellen noodvermogen invoeden/afnemen met een vergoeding en afroep door en van tennet maar dan moet dat vermogen wel beschikbaar zijn . Conclusie is dat dit niet gaat werken met een thuisbatterij is alleen maar leuk voor intern gebruik voor een betere benutting eigen zonnestroom maar is nog lang niet rendabel .Maar om een lang verhaal kort te maken vergeet het maar !
GGoel
@Marius
“vergoeding en afroep door en van tennet maar dan moet dat vermogen wel beschikbaar zijn . Conclusie is dat dit niet gaat werken met een thuisbatterij”
Hoezo niet?
HHege
@Marcel, ‘s avonds terugleveren vanuit je batterij, goed idee, maar je krijgt niet je belasting terug. Dus je krijgt alleen de kale stroomprijs. Dat levert niets op als je overdag mèt energie belasting je accu hebt gevuld. Alleen als je je accu vult vanuit je zonnepanelen, kan je er iets (maar niet veel) op verdienen.
GGoel
@FrLW68
Dat onderzoek van de Consumentenbond was gebaseerd op de Li-Ion batterijen.
Ondertussen worden lithium-ijzer-fosfaat batterijen verkocht, die goedkoper zijn, veel langer meegaan en veel veiliger zijn.
Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen in batterijtechnologie spectaculair verder, waar ook Lithium wordt vervangen door bv Natrium (helft van keukenzout/natriumchloride: NaCl) die ook nog eens een factor 100x langer meegaan (en niet vervuilend zijn terwijl de grondstof vrijwel gratis is).
GGoel
NB Zoek in de Nederlandstalige Wikipedia op LFP-accu.
De Engelse is trouwens veel uitgebreider!
BB Sluis
@Mindert
Ik vrees dat u hiermee een hoop geld heeft verspild. De enorme aanschaf kosten van zo’n thuis batterij haal je er tijdens de levensduur niet uit. Op een zonnige dag is hij binnen een ochtend vol en moet je de rest van de stroom die de panelen leveren nog steeds dumpen. In de winter krijgt de batterij amper de kans om op te laden terwijl je juist dan, zeker als je een warmtepomp of EV hebt, veel meer stroom gebruikt.
PPascal
Twee toevoegingen:
– Er zijn nu al leveranciers die bij dynamische contracten terug leverkosten in rekening brengen (de verkoopkosten zijn (veel) hoger dan de inkoopkosten).
– Vanaf juni worden bij de meerdere dynamische leveranciers de prijzen per kwartier afgerekend, het gebruiken van stroom in de goedkope kwartieren wordt dan wat moeilijker.
RRene
“Hier komt de aap uit de mouw”, of dat het een geheim trucje is… beter om te zeggen: “voor wie niet kan lezen, zo werkt het.”
JJerommeke
Het is dé politiek, die haar afspraken nu eens waarmaakt! Zoals zij hebben aangegeven is een redelijke vergoeding interessant om ieder zo ook huurders zonnepanelen te laten houden. Vanaf maart leveren de panelen al te veel om zelf allemaal op te maken…
PP.B
Ben al bijna 2 jaar bij zonneplan met dynamische contract, kan het iedereen aanbevelen
LLeon Cuijpers
Het wordt zeker interessant in combinatie van een slimme accu. Want je gooit de accu vol en met de piek. Gooi je het net op. Of je verbruikt het zelf
BB Sluis
@Leon Cuijpers
Met de paar cent verschil die dat, zeker in de toekomst, oplevert ga je de enorme aanschaf kosten van zo’n accu gewoon niet, of meer veel mazzel net, terugverdienen. Wees slim en doe nu gewoon leuke dingen van dat geld. Over tien jaar als die accu afgeschreven is kan je allang tussen zes plankjes liggen.
TTessie Visser
@Leon Cuijpers
De overheid wil iedereen aan de thuisbatterij hebben, dan kunnen ze je als ondernemer aanmerken want je verkoop je stroom.
Wij hebben 5 zonnepanelen en gebruiken zoveel mogelijk onze eigen opgewekte stroom.
Kkees
Heb er 18 liggen van 420 wp.
Volgende week vrijdag komt breman weet ff offerte maken en gooi ik de veranda ook bomvol .
Contract loopt eind augustus pas af en dan eindelijk de terugleverkosten voor me, dus dat word 16 maanden aftikken.
Maar in ieder 10 erbij denk ik en kan ik overdag ook bij slecht weer hopelijk 90% dagverbruik afdekken en bij geld over in 2027 accu
RRene
@kees
Dat is exact hoe ik het ook zie. Ik wil genoeg panelen om ook op bewolkte dagen voldoende stroom te hebben en met een accu kom ik dan de meeste wel grotendeels door. Prijzen van pv-installatie hebben zo’n duikvlucht genomen dat het juist interessant is om nu nog te investeren, als je maar beseft dat je op zonnige dagen moet af- of terugschakelen om geen negatieve tarieven te krijgen voor je teruggeleverde stroom. Dat is ook de toekomst, denk ik: zoveel panelen en windmolens dat we op winderige of zonnige dagen overcapaciteit hebben, maar op normale dagen of zelfs matige dagen nog steeds genoeg.
AArjan
@Rene en @kees
Kijk je uit voor de negatieve stroom prijs in de zomer. Met zoveel panelen krijg je de stroom niet op en ga je flink betalen in de zomer maanden om die stroom terug te leveren
GGilbert
@Arjan en @Kees,
Gewoon tijdens deze negatieve stroomprijs de boel uitzetten en klaar is Kees.
CCorrie
@Gilbert
Of juist heel veel stroom afnemen. Immers je krijgt er geld voor ipv moeten betalen door de negatieve prijs. Wij hebben 2 elektrische auto’s. Dan meteen aan de lader, wasmachine aan, vaatwasser aan, droger aan, airco etc.
LLucas
@Arjan @Ren @kees
Het is te hopen dat EnergieSwap spoedig in Nederland ook mogelijk is, tot die tijd een dynamisch contract
GGoel
@Lucas
Als ik kijk bij Energierswap (punt nl) dan zijn zij gewoon in Nederland aanwezig.
RRobbert
@Arjan onze installatie schakelt zelf uit als de prijs negatief is. Op dat moment gebruiken we stroom met geld toe.
JJeroen
@kees
Tuurlijk
BBas
Het dynamisch contract is vooral interessant als je op de juiste momenten stroom gebruikt. De praktijk is dat wij vaak wassen, drogen en de auto opladen in het weekend. Sturend voor mij is ook de app weer&radar. Je kunt hierop dagen vooruit zien wat de windsnelheden zijn. Is er dan ook zon dan is het kassa. Naast mijn laadpaal een normale wcd gemonteerd die is aangesloten op dezelfde fase als de zonnepanelen. Het laden gaat dan wel langzaam, max 2kwh. Staat de auto dan bijvoorbeeld op 70% en op zondag voor de deur dan gaat alles van de panelen de auto in. Gebruik je de auto dagelijk, dan donderdag even voldoende bijladen om de vrijdag en zaterdag te kunnen rijden. Het is gewoon een andere manier van denken. Ik verwacht dat ook de zogenaamde wateraccu, is een boiler die reageerd bij teruglevering van stroom via poort P1 van de slimme meter toekomst gaat worden. Deze zijn al op de markt.
BBas
@Bas
Sommige mensen denken dat u je ieder uur op een app moet kijken wat de prijs is ieder uur. Iedere dag om 13.00 uur zijn de prijzen voor ieder uur voor de volgende dag bekend. Hiervoor kijk je op dynamische-energieprijzen.nl . Vanuit je stoel kun je voor de volgende dag plannen.
RRené
@Bas je kunt dat met moderne apparatuur ook gewoon plannen. Ik kan onze vaatwasser en warmtepompdroger via een app starten, maar ook via Home Assistant. Als ik netto begin terug te leveren en de prognose is dat dat nog wel even zo blijft qua weer, gaat een of beide apparaten aan. Met een boiler of EV is de capaciteit om energie op te slaan nog veel groter. Misschien op termijn een kleine thuisaccu als het salderen eraf is.
PPascal
@Bas
Inderdaad, maar de meeste stroom wek je bij dynamisch op als de prijs laag is en de meeste stroom verbruik ik (warmtepomp) in de winter als de prijs relatief hoog is. Maw: een terugleverboete is nu nog minder duur dan dynamische prijzen als je zonnepanelen hebt en veel stroom in de winter afneemt.
BBas
@Pascal
Er zijn inderdaad dagen in de winter met zon dat 100% gebruikt wordt door de hybride warmtepomp.
PPascal
@Bas
Op echte vriesdagen verbruik ik zo 80-90kWh per etmaal (en dan heb ik mijn electrische auto nog niet meegenomen) – full electric warmtepomp.
HHein
@Pascal Op echte vriesdagen is ons verbruik rond 12 kWh per etmaal omdat we verwarmen met een airco. Weliswaar wordt alleen de woonkamer verwarmd.
PPascal
@Hein
Dat is mooi 🙂
Ik verwarm het grootste deel van mijn huis. Het zijn niet alleen mijn verwarmingskosten (ook koken, wassen, drogen, domotica etc).
Als ik mijn auto laad komt er gemiddeld nog 60kWh per etmaal bij.
GGoel
“Met een dynamisch contract ligt de elektriciteitsprijs gedurende de dag – wanneer zonnepanelen maximaal stroom terugleveren – lager dan in de ochtend en avond, wanneer huishoudens doorgaans het meeste stroom afnemen.”
Belangrijk om te weten is dat dit *nu* zo is omdat de meeste zonnepaneelbezitters hun panelen op het zuiden hebben liggen. Nu de salderingssubsidie wordt afgeschaft is de verwachting dat de meesten die dat kunnen hun panelen in oost/west opstelling installeren. Dat zal natuurlijk invloed hebben op de energieprijs verdeeld over de dag: lagere ochtend/avond prijzen.
TTimmothy
@Goel
Niet iedereen heeft de beschikking over een huis met wielen. Mijn buren moeten daar anders ook akkoord mee gaan. Een tussenwoning draai je namelijk niet zomaar 90 graden.
GGoel
@Timmothy
Het zal dus ook niet voor iedereen kunnen maar dat was wel duidelijk 😉