Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Geen terugleverkosten betalen met een modelcontract: werkt dat echt?

Huishoudens die elektriciteit terugleveren aan het stroomnet met hun zonnepanelen worden bij de meeste energiecontracten geconfronteerd met terugleverkosten. Deze kunnen jaarlijks oplopen tot enkele honderden euro’s.

Op diverse fora, waaronder op onze eigen site, raden ervaringsdeskundigen aan om over te stappen naar een modelcontract om deze kosten te ontwijken.

In dit artikel onderzoek ik de effectiviteit van deze methode. Is een modelcontract echt de oplossing om terugleverkosten te vermijden?

De oplossing?

Op verschillende websites wordt geroepen dat het modelcontract dé oplossing is om terugleverkosten te voorkomen.

Voor een belangrijk deel klopt dit.

Energieleveranciers mogen bij wet inderdaad geen terugleverkosten vragen bij het modelcontract. In die zin kun je dus terugleverkosten voorkomen via een modelcontract.

Maar er zit een keerzijde aan de medaille…

Nadelen modelcontract

Het modelcontract kent namelijk een aantal belangrijke nadelen.

Hogere tarieven

Een eerste nadeel van een modelcontract is dat de tarieven voor stroom en gas doorgaans hoger liggen dan bij vaste, variabele en dynamische contracten die online beschikbaar zijn.

Een mogelijke oplossing hiervoor is het afsluiten van afzonderlijke contracten voor stroom en gas, waarbij je voor gas kunt profiteren van een aantrekkelijke aanbieding.

Weinig zekerheid

Het tweede nadeel bij een modelcontract is dat de tarieven in een modelcontract twee keer per jaar wijzigen. Je hebt dus minder zekerheid over je tarieven en vaste leveringskosten.

De leverancier kan bijvoorbeeld besluiten om het vastrecht te verhogen. Meerdere grote leveranciers, zoals Eneco en Essent hebben dat onlangs gedaan.

Hoge vaste kosten

Dat brengt ons bij het derde nadeel: hoge vaste leveringskosten (vastrecht) in modelcontracten. Deze kosten zijn 6 tot 28 euro per maand hoger in vergelijking met reguliere energiecontracten.

Hieronder staat een overzicht van de vaste kosten voor stroom bij de zes grootste energieleveranciers:

 1. Essent: € 34,99 per maand
 2. Eneco: € 33,99 per maand
 3. Engie: € 33,22 per maand
 4. Vattenfall: € 14,99 per maand
 5. Greenchoice: € 14,75 per maand
 6. Budget Energie: € 13,99 per maand

Bij Vattenfall, Greenchoice en Budget Energie vallen de vaste kosten nog enigszins mee. De terugleververgoeding bij deze modelcontracten bedraagt 3 cent per kWh, en 2,9 cent bij Greenchoice.

Geen overstapkortingen

Het laatste nadeel van het modelcontract is dat er geen overstapkortingen geboden worden. Bij een nieuw vast energiecontract kom je hier wel voor in aanmerking. Zelfs met zonnepanelen.

De hoogste kortingen voor klanten met zonnepanelen vind je momenteel bij:

 1. Vandebron: € 300
 2. Essent: € 300
 3. Energiedirect: € 260
 4. Vattenfall: € 250
 5. Budget Energie: € 250

Pure Energie heeft de hoogste korting (€ 190) in combinatie met de laagste terugleverkosten.

Alleen zinnig bij los stroomcontract én netto teruglevering

Gezien de besproken nadelen zou mijn advies zou zijn om alleen een modelcontract te overwegen als je een los stroomcontract afsluit én netto teruglevert. Je hebt dan niet te maken met wisselende of hoge tarieven.

Maar zelfs in deze situatie is het slim om eerst je verwachte termijnbedrag te berekenen via de energievergelijker.

Met name als je niet zoveel elektriciteit teruglevert, zijn er een aantal leveranciers met lage terugleverkosten in combinatie met een hoge overstapkorting.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.