Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Geen energietoeslag in 2024; energierekening voor velen onbetaalbaar

Voor honderdduizenden huishoudens dreigt de energierekening in 2024 onbetaalbaar te worden. Deze zorgwekkende ontwikkeling is te wijten aan een combinatie van factoren: het aflopen van het prijsplafond, het wegvallen van de energietoeslag en een verwachte stijging van de energiebelasting en netbeheerkosten.

Zelfs de energiebedrijven komen met de waarschuwing dat de energiecrisis nog niet voorbij is. Er wordt vanuit diverse belangengroepen gepleit voor nieuwe overheidsmaatregelen om de hoge energielasten voor Nederlanders te verzachten.

Energietoeslag vervalt

Slecht nieuws voor de huishoudens die dit jaar nog recht hadden op de energietoeslag van 1.300 euro: deze regeling wordt in 2024 stopgezet. Bronnen binnen het politieke landschap in Den Haag bevestigen dat er geen plannen zijn om de toeslag volgend jaar nog uit te keren.

Eerder werd ook de stekker getrokken uit het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een laag inkomen en hoge energiekosten.

De energietoeslag van 2023 is overigens ook nog niet (volledig) uitgekeerd. De verwachting is dat dit pas in oktober of november wordt geregeld.

TIP:
Check hier of je dit jaar recht op hebt op energietoeslag.

Prijsplafond komt ten einde

Daarnaast komt per 1 januari 2024 het prijsplafond voor energie te vervallen. Dit betekent dat alle huishoudens vanaf die datum het volledige tarief gaan betalen voor stroom en gas zoals vastgelegd in hun energiecontract.

Dit jaar zijn de energierekeningen van huishoudens nog beschermd.

Tot een verbruik van 2.900 kilowattuur en 1.200 kuub betalen consumenten maximaal:

 • € 0,40 per kWh voor stroom
 • € 1,45 per m3 gas

Voor stadsverwarming ligt de grens op 47,29 euro per GJ tot aan een verbruik van 37 GJ.

Prijsplafond in de praktijk

In de praktijk wordt niet gerekend met het totale maximale verbruik in 2023. In plaats daarvan wordt berekend hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt in de periode voor en na het ontvangen van je eindafrekening voor energie.

In dit artikel wordt precies uitgelegd hoe dit werkt.

Netbeheerkosten stijgen

De vaste kosten die je via je energieleverancier betaalt voor netbeheer stijgen volgend jaar met gemiddeld 47 euro, stelt het Financieele Dagblad. Het gemiddelde bedrag komt naar verwachting uit op 607 euro per jaar.

In dat geval komen de netwerkkosten als volgt uit bij de drie grootste netbeheerders van Nederland:

Energieleverancier 20232024*
Enexis€ 529,45€ 576,45
Liander€ 586,56€ 633,56
Stedin€ 561,53€ 608,53
Kosten gelden bij een reguliere gas- en stroomaansluiting bij een gemiddeld verbruik | *voorspelling

De kosten stijgen doordat er veel nieuwe investeringen nodig zijn om het netwerk uit te breiden. In veel provincies kunnen op dit moment geen nieuwe bedrijven of woonwijken worden aangesloten, omdat het net te vol is.

Een overzicht van de huidige netbeheerkosten vind je hier.

Energiebelasting omhoog?

Uit het belastingplan van 2023 blijkt dat het kabinet het gebruik van aardgas wil ontmoedigen en het verbruik van elektriciteit aantrekkelijker wil maken.

Dat blijkt uit wel de voorlopige tarieven van de energiebelasting in 2024:

Energiebelasting20232024*
Gas per m348,98 cent53,05 cent
Stroom per kWh12,60 cent9,90 cent
Heffingskorting€ 493,27€ 481,06
*Voorlopige cijfers uit Belastingplan 2023, exclusief btw, bij een gemiddeld energieverbruik

De belasting op gas stijgt met circa 4 cent per kuub. Elektriciteit wordt 2,7 cent per kilowattuur goedkoper. De heffingskorting (vermindering energiebelasting) die alle huishoudens op hun energierekening krijgen, gaat volgend jaar met circa 12 euro omlaag.

Twee schijven

Op de website van de Rijksoverheid staat verder dat er in 2024 twee nieuwe schijven worden toegevoegd voor de energiebelasting. De huidige 1e schijf voor stroom en gas wordt opgesplitst in 2 kortere schijven.

 1. Voor aardgas wordt de nieuwe eerste schijf vastgesteld op een verbruik van 0 tot 1.200 kubieke meter. De tweede schijf beslaat dan een bereik van 1.200 tot 170.000 kubieke meter.
 2. Voor elektriciteit wordt de nieuwe eerste schijf aangepast naar een verbruik van 0 tot 2.900 kilowattuur. De tweede schijf zal zich uitstrekken van 2.900 tot 10.000 kilowattuur.

Het is nog niet duidelijk hoe hoog de nieuwe tarieven voor de energiebelasting in 2024 precies worden, maar huishoudens met een hoog gasverbruik zijn waarschijnlijk het kind van de rekening als gevolg van de hogere gasbelastingen.

Volgens Bobby Raghoenath, fiscaal jurist van Vereniging Eigen Huis, stijgen de energiebelastingen (volgens voorlopige cijfers) volgend jaar met 218 procent ten opzichte van 2022. Daar gaan huishoudens vooral wat van merken, omdat volgend jaar het prijsplafond komt te vervallen.

Nieuwe maatregelen nodig

Zonder verdere maatregelen stijgt het deel van de bevolking dat in armoede leeft volgend jaar naar 5,7 procent, stelt het CPB. Dat komt neer op meer dan 1 miljoen Nederlanders. Deze stijging wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de nog steeds hoge energieprijzen.

Vanuit verschillende lobbyclubs wordt daarom geroepen dat het demissionaire kabinet in actie moet komen.

Vereniging Eigen Huis pleit voor lagere energiebelastingen en een herinvoering van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Ook Energie-Nederland ziet het Noodfonds het liefst weer terug. Verder wordt er gesproken over een noodplan voor als de energieprijzen weer extreem stijgen.

Tot slot hopen veel Nederlanders met smart op een opvolger van de energietoeslag of het prijsplafond.

Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag presenteert het demissionaire kabinet haar nieuwe plannen voor 2024. Dan is het ook duidelijker wat er komend jaar gaat gebeuren rondom een aantal belangrijke thema’s, zoals:

 • De energiebelasting op stroom en gas
 • De vermindering energiebelasting (heffingskorting)
 • De energietoeslag en het noodfonds

Blijf op de hoogte

Via onze X-pagina (Twitter) volg je de laatste updates rondom de energierekening in 2024.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

209 reacties

 • GGeurt Gimbergh

  Ik heb een goed advies voor Nederlanders , die financieel achteruit zijn gegaan net als ik. Stem sowieso niet op VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie, want dit zijn de politieke partijen, die Nederland in de problemen hebben gebracht en niet voor oplossingen hebben gezorgd. Deze partijen zijn voor de rijke middenstanders en rijke burgers. Zij hebben ervoor gezorgd dat de lage inkomsten meer belasting moeten betalen. Er zijn nog meer rechtse partijen in de Tweede Kamer, die alleen maar aan hun zelf denken en niet aan hun medemens. Stem SP, die komt vooral op voor de zwakke in de samenleving. De keuze ligt bij het volk, nog meer achteruitgang stem op een rechtse partij, zoniet kies dan een linkse partij, zoals de SP.

  Reageren
  • AAnneke

   @Geurt Gimbergh

   Negatief etc. Help “support” de minima. Nederland zkt. Meer “steun”…. de asielzoeker wet ?! Erbij doorreizen naar Scotland England. Spannend voor de toekomst!!!! Meer stellen in 1 huis wonen/leven in The Netherlands. Meer lat _rel. Erbij Wie!?.Hbo 50 +..mail respons erbij…ser. lat _rel. .ser. omg. 0336 e.o. .Wie….man erbij..ibv. auto op verzoek van de huisarts ” zoek” denk mee allen..leuke leerzame site….blijf politiek gezind geld/debat gastlessen erbij…op scholen….
   Andere tijd jeugd /andere maatschappij.
   Beetje “banaler” in Nederland.
   Grondwet is grondwet.
   Zijn er genoeg huizen voor allen in The Netherlands….
   U ook artikelen in de landelijke kranten plaatsen….Meer carpoolen… Bedankt voor uw tijd/moeite… op naar de volgende reactie…..more talk/reacties/respons… erbij…..zegt het voort……!!!!

   Reageren
 • GGonny

  We kunnen klagen wat we willen,maar hou in gedachten eigenlijk is niks van ons zelf.
  De mensen die hier schrijven een koop huis te hebben heb je eerdaags ook niet méér. Ja en als je nog beter na denkt je ouders beginnen al voor je te betalen als je wordt geboren en als je dood gaat moet je daar ook nog voor betalen. Geloof me maar want ga eten water ookal is het 1 zonnepaneel bij aliexpres in slaan haal warme dekens. Houdbaar eten met weinig geld heb ik ook maar ookal haal je elke week 1 ding want de energie uitvallen gaan veel vaker gebeuren en ja we worden alleen maar armer en lees goed op internet sommige mensen vallen net ergens buiten omdat ze een toeslag hebben omdat hun partner is overleden en net 1 euro te veel hebben je kunt daar vanaf. Ik wens iedereen heel veel sterkte. En voor de mensen die ik hier ook zie die het zo goed hebben denk eens aan je oude buurman of vrouw die in de avond misschien niks te eten heeft wees wat liever voor elkaar want we gaan het heeelll zwaar krijgen

  Reageren
 • BBorst

  Ik vind het niet normaal voor huishoudens die grotendeels tot 100% arbeidsongeschikt zijn verklaard en ermee geboren zijn. Mag een mens ook een klein beetje leven , al is dat maar ook voor heel klein beetje, dan alleen maar te moeten leven om te kunnen overleven.

  Reageren
  • BBorst

   @Borst en ik wil toch nog wat even erbij kwijt.
   Je heb uitkeringstrekkers en je heb ook mensen die noodgedwongen zijn om hiervan te moeten leven. Mensen kunnen niet meer een terasje pakken, want voor 8 euro een drankje kan je 2 dagen van eten. Mensen met een minimum uitkeringsloon, leven echt alleen om te overleven. Het zou fijn zijn als de staat de arbeidsongeschiktheid uitkering met 300 euro per maand verhoogd. 200 om bij te kunnen leggen aan de vaste lasten omdat alles stijgt, en 100 euro om uberhaupt nog iets te kunnen doen. Huur word verhoogd, energie, gas, water, koopwaren, ect. Ik kan bijvoorbeeld nooit eens de ov pakken want dat geld kan ook gebruikt worden om te kunnen eten. 30 euro vraagt de ov om heen en weer naar rdam te kunnen gaan, en dan hebben we het niets eens over om ergens een patatje te kunnen halen en ergens wat te gaan drinken of binnen de stad te kunnen reizen. Ik heb geen auto anders moet je ook nog eens elk jaar 800 aan svhw betalen. Een oude tv, wasmachine, gas fornuis, koelkast en een ventilator is alles wat ik heb. Rijke kakkerlakken hebben teveel lak in hun haar, en teveel lak voor de mensen die niet kunnen werken, mensen met kanker, mensen in de aow die jaren lang dag in en uit fulltime hebben gewerkt, en zoals mensen met een aangeboren afwijking dat ervoor zorgt dat zij 80 tot 100% als arbeidsongeschikte zijn verklaard. Waardeloos! Echt waardeloos. En ik heb dan ook nog is van de gemeente 10 zonnepanelen voor een kleine x bedrag per maand. Ik betaalde 130 per maand. G.w.e. dat is nu naar 190 gegaan. Nou is dit bedrag naar 160 gedaalt, maar dan moet je nog een kleine x bedrag aan de zonnepanelen afstaan. En naar verwachting word er in 2024 alles nog duurder als voorheen!?! Het gaat werkelijkwaar NERGENS OVER!
   En dat voor een alleenstaande, zonder kinderen, arbeidsongeschikte van 80% tot 100%, zonder familie. Het leven is werkelijkwaar alleen te leven om te kunnen overleven.

   Reageren
   • EEllen

    @Borst
    U heeft helemaal gelijk. Overleven, meer is het niet. En dan kan je nog net zo creatief en zuinig zijn…. Ik heb een WAO-uitkering en oh wat zou ik graag willen kunnen werken. Maar het gaat gewoon niet. Het kabinet heeft ‘inkomensreparaties’ gedaan, even kijken wie daar beter van geworden is: Brief van de woningbouwvereniging: “Hoera u komt in aanmerking voor huurverlaging!” Deze verlaging maakt voor mij geen verschil, het wordt gewoon van de huurtoeslag afgetrokken. Dan is het minimumloon verhoogd met daarmee ook de uitkering…. Nu zit ik net een euro? boven de streep mbt vermindering/kwijtschelding van de Gemeentebelasting (wat ik altijd heb gehad!) en moet ik 550,- euro Gemeentebelasting betalen over dit jaar. Dat heb ik niet op reserve dus dat ligt nu bij de deurwaarder en is daarmee al 150,- gestegen. Ik wacht nu op bericht wanneer beslag op mijn uitkering wordt gelegd, wat zeker gaat gebeuren, komende en/of volgende maand. DUS… wie is er beter geworden van die ‘reparaties”?? Juist, alleen maar de Belastingdienst. Ondertussen kan ik niet eens een keer met de bus of trein, ijsje eten is al te luxe, maar veel erger: ik kan niet met mijn zieke kat naar de dierenarts, en dit terwijl ik ook nog eens het hele afgelopen jaar mijn energieverbruik met 60%!!! (afzien) heb verminderd om dat te kunnen betalen. Het is huilen.

    Reageren
    • MMo

     @Ellen

     Ja het is meer dan triest allemaal.
     Als je in de bijstand zit kan je met korting (stadspas) naar de dierenarts.U zou eens
     kunnen informeren bij uw gemeente of dit ook geld met een WAO? Dat vind ik zo in en in
     triest dat zieke huisdieren door dit belachelijke dure leven vaak de dupe zijn succes!

     Reageren
    • MMark

     @Ellen hoi Ellen ….
     Wat verwacht je dat de kosten zijn voor de behandeling van je kat? Wat heeft ie precies?

     Grtz. Mark

     Reageren
    • MMo

     @Ellen

     Ik weet niet waar u woont maar als Amsterdammer krijg je een stadspas die kan je gebruiken om gratis je ID kaart te verlengen maar ook voor de dierenarts.Ik hoop dat het u lukt want het is toch super zielig dat ook huisdieren hier onder lijden.

     Reageren
    • JJan-Willem

     @Ellen
     Zoals we allemaal weten de rijken worden rijker de gewone man vrouw woord nog armer. En de heren in Den Haag die geven er niks om want zij zitten lekker warm met hun inkomens. Niet 1 maar 2 of meer inkomens. En dat wij geen eten of gas licht kunnen betalen interesseert ze niks dan nog een keer het konings huis wat er natuurlijk warm bij moet zitten. Stel dat zij eens de verwarming lager moeten zetten zij krijgen elk jaar een gigantische beloning per persoon. Stop daar eens mee zij hebben gezamenlijk al meer dan een miljard Euro op de bank staan. En wat hebben wij op de bank staan nul als we niet rood staan waar we nooit uit komen als de overheid zo doorgaat. Pinokkio gaat nu wat anders doen ook weer politieke dus blijft hij er steeds warm bij zitten met een nog hogere inkomen. Dus wanneer gaan zij eens aan hun mede mens denken. Inplaats van zelf er beter van willen woorden er komt zo steeds meer criminele activiteiten.

     Reageren
  • AAnn

   @Borst Ik leef al jaren van n arbeidsongeschiktheid uitkering. En ik kan niet klagen. Ik ben blij met mijn uitkering. En die is lager dan t sociaal minimum. Via de gemeente krijg ik veel. Verder kijk ik niet naar mensen die van alles kunnen en doen. Ik zeg altijd, mijn gras is groener. En creëer iedere dag mijn eigen geluk. Door sowieso tevreden te zijn met wat ik heb. En ik pak echt wel eens n terrasje en geniet er met volle teugen van. Vorig jaar heb ik zelfs zonnepanelen gekocht voor op mijn huurhuis, de woningbouw was dat voorlopig niet van plan. Ik ben er trots op. En betaal nu voor de elektriciteit (nog) 0 euro. Heb er n electrice infrarood kachel bij als extra verwarming, waardoor mijn gasrekening omlaag is gegaan. Laten we met z’n allen kijken wat we wel kunnen, daar wordt je veel blijer van dan te kijken wat je niet kan. Vier t leven, geniet van de kleine dingen. Succes

   Reageren
   • AAMMJ

    @bravo! dat is de juiste levenshouding.

    Reageren
 • WWRM

  Alles gaat om opbrengst van de staat

  De accijnzen worden eigenlijk allemaal berekent op basis energetische waarde, zo is diesel zwaarder belast dan benzine omdat je er verder mee kan komen Althans dat is het idee

  Elektriciteit is ongeveer 10 maal minder dan gas, in dat geval zou gas 10 maal zwaarder belast moeten zijn dan elektriciteit of elektriciteit 10 maal minder dan gas Maar dat is niet zo

  Men heeft gerekend heel eenvoudig met de gemiddeld verbruik en naar een opbrengst energiebelasting gerekend

  Het hele idee van Jetten we willen naar een lagere energierekening is compleet flauwekul

  Reageren
 • WWil holdorp

  Goedemiddag ik wist niet eens van een bedrag wat je kon krijgen dat lees ik nu ik had wel in augustus een flinke narekening

  Reageren
 • MMary

  @Alle van der Poel idd …

  Reageren
 • PPetra

  Aan alle klagers hier over de bijstandsgerechtigden, o nee trekkers in jullie ogen, hou in godsnaam eens op met dat gezeik. Ik ben zo’n uitkeringstrekker en ben afgekeurd in de uitkering. De bijstand zit op het bestaansminimum dus lager kan het niet. Ik verwarm mijn huis nooit en zit met kruik en dekbed op de bank. Ik douch met snel afspoelen, water in emmer opvangen en daarmee spoel ik zeep af. Ik was af met koud water , ik dweil met water wat ik kook. Ik doe boodschappen online zodat ik kan schrappen als ik over weekbudget ga. Klaag ik? Nee ik ben gelukkig en tevreden met wat het leven me geeft. Ik geniet van kopje koffie in de zon of een wandeling in de natuur. Dan ben ik gelukkig. Kortom met hele kleine dingen. En dat mensen zouden al die oeverloze klagers ook eens moeten doen. Gelukkig zijn met wat je hebt. Als je een dak, eten en water hebt dan ben je al rijk ten opzichte van heel veel mensen op deze wereld. Pffff wat een materiële ontevreden zeikerds heb je toch altijd. Bah word daar heel geïrriteerd van. Geniet van het leven want het is zo voorbij.

  Reageren
  • MMo

   @Petra

   Ik denk daar precies hetzelfde over!!
   Al die zeurpieten die hier af lopen te geven ze willen zelf alleen maar meer meer meer wat een armoede als je zo materieel in het leven staat.

   Reageren
  • RReech

   @Petra
   Dat jij deze rijkdom bezit en machtig bent door dat de overheid jou niet in de kladde heeft blijft het nog dikke onzin hoe wij als burger worden gestrafd voor iets wat hoger op gebeurd. Want als ik mag feedbackteren op jou reactie. Het zijn de bedrijven en de elite die alles maar gewoon kunnen doen en wij als burgers moeten hun issues oplossen. Goed voorbeeld is 1x in de 4 jaar moet alle investeringen van je bedrijf zijn afgelost dat houdt in dat wanneer die 4 jaar voorbij zijn je nieuwe producten investeringen in je bedrijf. Gaat de circkel weer opnieuw en ipv dat ze hier gezinnen mee happy maken. Nee alles gaat in de container kapot… Sorry wat gaat mij boven mijn pet uit.

   Reageren
  • CCorina

   @Petra SUPER MEIS!!ik zit in dezelfde situatie. We bezuinigen op heel veel en nog wordt er gezeikt over ons..trek het je niet aan!! Stay strong!! Girl power

   Reageren
  • AAd

   @Petra ik weet niet hoe oud je bent maar volgens mij nog geen eens 30 ik heb mijn hele leven alleen maar betaald gehad ook voor als ik in een bejaardenhuis zou komen maar dat kan nu ook al niet meer weg bezuinigt dus heb ik en veel andere oudere heel veel geld voor niets betaald en dan word je nu ook nog verplicht om op een houtje te bijten dus praat niet als een kip zonder kop het is toch van het ootje dat de kinder het maar moeten overnemen van een bejaardenhuis kost het de regering niets en die kunnen dan zeggen bedankt voor alle betalingen die we van je hebben mogen ontvangen en nu gaan we de volgende generatie pakken

   Reageren
 • JJohnny berrah

  Hallo lieve mensen ik bezit een eigen huis , ik heb 20 zonnepanelen alles elektrisch ook een cooker ,.alleen douchen doe het nog op gas , ik betaal rond de € 60 in de maand aan gas , en ik wek 7 mhw. stroom per jaar.op . en ik verbruik 4 MHW per jaar., valt voor mij echt mee . Wat de stroomrekening betreft zit ik op nul ( krijg zelfs nog terug) . En voor t verwarmen gebruik ik een pallet kachel .zit nu nog op € 500 voor 65 zakken daar doe je de hele winter ruim mee .tip: voor de mensen met weinig geld, , Voor de koude dagen doe een trui aan ‘s avonds op de bank een deken om ,wat douchen betreft inzepen en dan afspoelen , en wat koken betreft maak eens een berekening wat goedkoper is , koken met gasfles of je aard gas van huis ? op de camping kook je ook op je gasfles ,wekt prima . Kachel op 15 graden. . Vloeren met bezem ,stoffer en blik . Laat ‘s avonds de hond eens flink uit dan krijg je het zelf ook warm , heb je het ook niet zo koud in huis als je terugkomt . Wil je dit niet maar wel luxe,!!! moet je geld hebben . Ik ben ook zo begonnen . En vroeger hadden mensen nog minder dan mijn tips. Succes . cxx Johnny.

  Reageren
  • MMary

   @Johnny berrah Dat zijn geweldige tips. Heb 3 kids . Helaas hebben wij geen zonnepanelen. Mijn man kwam zonder werk te zitten dus voor ons de portemonnee zeer dun. Wij gaan echt nadenken over wat je net schreef , bedankt Johnny

   Reageren
  • JJohan van Doorn

   @Johnny berrah
   Ach. “Wie het breed heeft laat het breed hangen.” Een van de vele uitspraken van mijn vader. Een man die zijn hele leven keihard heeft gewerkt als kleine ondernemer in de binnenvaart. Zijn hand ophouden voor wat dan ook kwam bij hem niet op. Dat heeft hij en mijn moeder ons kinderen geleerd. Maar in de huidige tijd waar de overheid elk eigen initiatief op voorhand de nek omdraait. Hun eigen zakken vullen met extra inkomsten en de burger en de kleine ondernemer kapot maken is het toch wel vreemd dat u dit aanhaalt. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft niet genoeg geld meer om te eten (voedselbanken alom). Nee, mijnheer Berrah. Uw ideetjes lijken rechtstreeks uit de koker van een Rutte te komen.

   Reageren
   • WWRM

    @Johan van Doorn Het geheel doet mij een beetje denken aan die moestuin van de pvda Staatssecretaris Klijnsma adviseert Nederlanders een moestuin te nemen als aanvullend pensioen.

    Laten we eerlijk zijn het wordt allemaal met de dag gekker door een klimaat beleid en oorlogje voeren

    Ik denk dat een Oekraïner die schreeuwt om een tank die eerder heeft als de energietoeslag

    Reageren
    • JJan-Willem

     @WRM

     Je vergeet iets voor je moestuin moet je betalen om er 1 temogen. Hebben dus dat idee is ook weer zakken vullen

     Reageren
   • AAnnemarie

    @Johan van Doorn

    Helemaal mee eens, eens persoons aow toch trekken ze je hellemaal leeg rutte en consorten
    Weer belasting verhoogen enzovoort.en koning en vrouw steeds ons belastinggeld innen.
    Weer een jurkje Weer een aanlegsteiger, afblijven is ons geld biljoenen en zelf geen belasting betalen.bha

    Reageren
  • WWRM

   @Johnny berrah Ik heb geen hond Wat nu LOL

   Reageren
   • AAOW

    @WRM
    Ga je toch een blokkie om met de vrouw!

    Reageren
  • CClaire

   @jij hebt helemaal niet te klagen als ik het zo lees, eigen huis hebben mensen met een uitkering niet
   Leuk wat je allemaal opsomt, maar dat weet iedereen allang. Mijn zus had zelfs het gas opgezegd en zat met haar honden in de kou, mensen die hier binnen komen krijgen alles, eigen volk bekijkt het maar. J ohnny berrah

   Reageren
   • BBorst

    @Claire

    Ik ben het echt met claire eens. Je heb uitkeringstrekkers en je heb ook mensen die noodgedwongen zijn om hiervan te moeten leven. Mensen kunnen niet meer een terasje pakken, want voor 8 euro een drankje kan je 2 dagen van eten. Mensen met een minimum uitkeringsloon, leven echt alleen om te overleven. Het zou fijn zijn als de staat de arbeidsongeschiktheid uitkering met 300 euro per maand verhoogd. 200 om bij te kunnen leggen aan de vaste lasten omdat alles stijgt, en 100 euro om uberhaupt nog iets te kunnen doen. Huur word verhoogd, energie, gas, water, koopwaren, ect. Ik kan bijvoorbeeld nooit eens de ov pakken want dat geld kan ook gebruikt worden om te kunnen eten. 30 euro vraagt de ov om heen en weer naar rdam te kunnen gaan, en dan hebben we het niets eens over om ergens een patatje te kunnen halen en ergens wat te gaan drinken of binnen de stad te kunnen reizen. Ik heb geen auto anders moet je ook nog eens elk jaar 800 aan svhw betalen. Een oude tv, wasmachine, gas fornuis, koelkast en een ventilator is alles wat ik heb. Rijke kakkerlakken hebben teveel lak in hun haar, en teveel lak voor de mensen die niet kunnen werken, mensen met kanker, mensen in de aow die jaren lang dag in en uit fulltime hebben gewerkt, en zoals mensen met een aangeboren afwijking dat ervoor zorgt dat zij 80 tot 100% als arbeidsongeschikte zijn verklaard. Waardeloos! Echt waardeloos. En ik heb dan ook nog is van de gemeente 10 zonnepanelen voor een kleine x bedrag per maand. Ik betaalde 130 per maand. G.w.e. dat is nu naar 190 gegaan. Nou is dit bedrag naar 160 gedaalt, maar dan moet je nog een kleine x bedrag aan de zonnepanelen afstaan. En naar verwachting word er in 2024 alles nog duurder als voorheen!?! Het gaat werkelijkwaar NERGENS OVER!

    Reageren
 • DDik

  @Alle van der Poel Dat heb je verkeert, de prijs is veroorzaakt door de Europese energiemarkt. Geen 1 leverancier en dan bedoel ik niet de energie door verkopers. Dus de Vattenfall’s en Essenten van deze Europese wereld, hebben giga winsten gemaakt over de ruggen van alle Europese inwoners. En ze hebben alle regeringen in hun macht. En vooral die van ons. Tijdens het opstellen van een prijsplafond, heeft onze regering te veel van alle kletspraat van de leveranciers aangenomen en de macht daar neergelegd. Succes met terug draaien.

  Reageren
 • Ddigitalart

  De energietoeslag in 2022 werd door meeste mensen meerder deels gebruikt voor aankoop van vuurwerk. Mensen zitten te klagen dat zij niet kunnen rond komen en de energierekeningen niet meer kunnen betalen, maar wel over de ruim €1000 euro aan vuurwerk bestellen. Het is maar goed dat de energietoeslag in 2024 niet meer word verlengd.

  Reageren
  • WWRM

   @digitalart De opmerkingen zijn arrogant en elitair Niet iedereen kan zich dit permitteren en/of kan dit uitvoeren en als de saldering straks weg is mag u nog een keer een opmerking plaatsen over uw 28 euro energielasten LOL

   Reageren
   • WWRM

    @WRM Helaas bij de verkeerde terecht gekomen als reactie

    Reageren
  • GGiny

   @digitalart
   Precies dat is wat veel mensrn ermee gedaan hebben
   Of ze gingen op vakantie en klaagden als nog dat ze de rekening niet konden betalen
   Wij hebben ook maar een pensioen en aow voor 1 van ons beide en kleine uitkering ernaast
   Klagen ook niet

   Reageren
  • CChristel

   @digitalart
   Sorry hoor, maar dat is wel erg kort door de bocht! Welke cijfers heb je om jouw bewering/beschuldiging te staven dat de ‘meeste mensen’ hun energietoeslag zouden verkwisten aan bv vuurwerk. Ik koop nooit vuurwerk. Zit te vernikkelen op de bank met vier lagen kleding en een fleece deken. Ik ben maar wat blij met het prijsplafond en de energietoeslag. Maak me nu al zorgen voor volgend jaar. En zo velen met mij. Dus hou je ongenuanceerde uitspraken voor jezelf! Er zullen altijd een paar mensen misbruik maken van uitkeringen etc, maar dat is een absolute minderheid.

   Reageren
   • MMary

    @Christel
    Je heb gelijk hoor ..vooroordelen bah..

    Reageren
  • PPetra

   Ik ben eens met dit verhaal
   De extra centen gaan naar het vuurwerk of vakanties
   Zoals we regelmatig zien op het nieuws
   Rijen dik
   Wees gewoon zuinig met je geld
   Dan hoeven ze niet te zeiken dat alles duurder word

   Reageren
  • HHenny

   @digitalart
   Dat is iedereen die bijstand krijgt over 1 kam scheren. Zijn genoeg mensen die het wel hard nodig hebben. En het er ook voor gebruiken. Even nadenken voor je wat zegt…..niet iedereen ishetzelde

   Reageren
  • IInge

   @digitalart
   De Energietoeslag werd door de meeste mensen grotendeels aan vuurwerk uitgegeven? Right. En op welke manier heeft u onderzoek gedaan om deze ‘conclusie’ te kunnen trekken? O wacht even, het is uw ‘mening’ op basis van uw aanname op basis van een verhaal over een nicht met een buurman en daar dan de moeder van met een schoonmaakster die dit verhaal ergens hoorde zeker … Onwetendheid is de moeder van al het kwaad in de wereld!

   Reageren
 • RRonald

  Hallo klagers van Nederland. Wij hebben 15 duizend euro geïnvesteerd om van het gas af te komen ( spaargeld)vanaf 2018.
  In 60 maanden hebben wij betaald 28 euro per maand. Kan zo simpel zijn.

  Reageren
  • MMo

   @Ronald

   Niet iedereen kan 15 duizend euro sparen in 5 jaar tijd………..simpel? nee dus! maar voor u fijn natuurlijk.

   Reageren
  • EEdtax

   @Ronald
   Misselijke opmerking.
   Niet iedereen is in het bezit van een koophuis, door welke omstandigheden dan ook.
   Dit is echt weer wijzen naar het klootjesvolk. Arrogantie ten top.

   Reageren
  • DDim

   @Ronald Niet iedereen kan zo’n bedrag sparen en investeren. Omdat men helaas niet genoeg verdienen. Of omdat het huis/ woning waar zij in wonen niet van hun zelf is. En verhuurder weigert om er iets aan te doen.
   Maar goed, dit voor een deel een kul verhaal. Er worden cijfers neergeschreven op zo’n wijze, dat er helemaal niks over kan zeggen, zonder eerst een goede berekening te maken op basis van de eigen gegevens.
   Dit is gewoon weer om mensen op de kast te jaren en het zou mij niks verbazen als dit soort berichten van een energie (door)verkoper komt. Men heeft jaren terug besloten om diverse soorten markten vrij te laten, die in het verleden werden gezien als nuts voorziening. Na jaren komen dezelfde marktpartijen erachter dat je boel kan manipuleren. En doe dit massaal.

   Reageren
  • WWRM

   @Ronald De opmerkingen zijn arrogant en elitair Niet iedereen kan zich dit permitteren en/of kan dit uitvoeren en als de saldering straks weg is mag u nog een keer een opmerking plaatsen over uw 28 euro energielasten LOL

   Reageren
  • WWim

   @Ronald : Doe mij ook 15.000 euro , dan kan ik proberen of me dat ook lukt. Niet iedereen heeft dat op de plank liggen.

   Reageren
 • JJack vd liefde

  Wij zijn altijd de ..pispaal..zie belasting op brandstof.rookartikelen.erfbelasting.energie.en gas.hobbyfokkers. overal wordt 1/3
  % belasting over betaald en ga zo maar door.eerst maken ze je lekker met euro.s korting aanschafkosten en (auto.s en 2e hypotheek)en 1 jaar later vervalt alles mooie boel hier
  later krabbelen ze terug

  Reageren
 • VVeysel

  Dit slaat nergens op! We zijn de enige land die alles dubbel betaald in belasting! Over leveringstarief betalen we BTW over de energiebelasting komt nogmaals BTW overheen en dan is alles duurder voor iedereen kan niemand meer betalen! Dit slaat gewoon nergens op! De inkoop voor energie en gas is gewoon veel goedkoper de overheid maakt gewoon alles duurder!

  Reageren
  • PPeter

   @Veysel
   De overheid betaald van die belastingen brandweer , polietie, gezondheidszorg, onderwijs enz. Deze wilt u dan ook niet meer?
   Wordt allemaal van belastinggeld betaald

   Reageren
 • DDries

  In plaats van het minimum inkomen te laten stijgen, zijn de lage inkomens al jaren lang afhankelijk van allerlei toeslagen en subsidies.
  Nu kan die groep al jaren lang moeilijk rondkomen en daardoor diverse rekeningen niet meer betalen. En toch verhogen onze regering leiders gestaag de energie belasting. Kijk maar naar de accijnzen op benzine en diesel.
  In plaats van luxe artikelen wat zwaarder te belasten, doen we dat met de eerste levensbehoeften, waaronder energie. Maak lonen minder toeslag afhankelijk en dat het lonend wordt om fulltime te gaan werken. Kost de maatschappij veel minder geld, is minder fraude gevoelig en lost een groot deel op van de overschot aan vacatures.
  Hopelijk gaat Omzigt hier wat meedoen na de komende verkiezingen.

  Reageren
  • PPatrick

   Mensen gaan maar niet snappen dat ze altijd voor de gek worden gehouden. Alleen Hans klok kan een illusie zo maken dat je het niet begrijpt. Wat regeringen en dictatoren doen is altijd angst en paniek blijven zaaien. Wordt zelfs met de paplepel ingegoten. Kijk de tekenfilm Robin Hood nog maar eens een keer. Betalen anders sluiten we je op. Het leven draait niet om het leven maar om geld, macht, ego en status. En het voor de gek houden van mensen. Maar ja, simpele zielen zonder intuïtie kun je makkelijk programmeren en dat geeft ze een veilig gevoel. De overheid zorgt toch wel voor je. NOT !

   Reageren
   • MMo

    @Patrick

    Helemaal gelijk!

    Reageren
 • HHereIsTom

  Sorry hoor, maar energie toeslag en prijsplafond werken niet en kosten teveel geld.
  De beste manier is te besparen op het energieverbruik.
  En verhuurders verplichten om energiebesparende maatregelen te nemen of anders een flinke huurverlaging.

  Reageren
  • JJolanda

   @HereIsTom
   Alles gedaan aan mijn woning om de kosten zo laag mogelijk te houden. De woning is zo oud en de woningbouw werkt hierin niet mee. Dit jaar moet ik 1265 euro bijbetalen en mijn mnd kosten zijn van 170 euro nu 365 euro geworden. Voor 1 persoon.

   Reageren
   • TToon

    @Jolanda hoi verwarm een klein ruimte elektrisch en verder
    een trui aan en voldoende dekens op bed
    vgr.Toon

    Reageren
    • WWRM

     @Toon U vergeet nog de electrische deken en in de winter gewoon televisie op bed kijken Dat scheelt veel als je de rest avonds niet verwarmt na een bepaald tijdstip

     Reageren
  • MMo

   @HereIsTom
   Dat is te kort door de bocht…energietoeslag werkt niet…? bespaar maar op je energie verbruik?
   Geen nieuws gelezen vorige winter..? dat mensen in de kou onder een dekentje hebben moeten zitten van ellende……even nadenken aub!!

   Reageren
  • MMarja

   @HereIsTom

   Besparen op energieverbruik heb ik gedaan!
   Heb energiebesparende folie en lampen standby uit!
   Zo weinig verbruikt weet je wat mij niet!
   Ben nog meer kwijt aan Vaste leveringskosten en Netbeheerkosten!
   De 21% BTW Overheid tel dat maar eens op!
   Wanneer pakken ze dat eens aan!!!!
   En volgend jaar weer hoger vaste leveringskosten!

   En pak eens een x de MULTINATIONALS aan !
   Want die betalen veel minder omdat ze groot afnemen!
   Jan met de Pet is het slachtoffer!!!

   Mensen die energie nodig hebben vanwege ziekte hoe moeten die dat gaan betalen?
   En velen met ons HOE????

   Reageren
  • DDries

   @HereIsTom

   Op zich mooi, isoleren en besparen. Echter verhuurders moeten dan investeren. Soms duizenden euros. Dat geld willen ze terug zien, in de vorm van huurverhoging. Uiteindelijk schiet de huurder er dan niets mee op.

   Reageren
   • WWRM

    @DriesRichtlijn voor corporaties
    Wordt je huis beter geïsoleerd met vloer-, muur- en/of dakisolatie, en met beter isolerend glas? Dan krijgen huurders bij woningcorporaties geen huurverhoging voor isolatiemaatregelen. Krijgt je huis (ook) zonnepanelen of een warmtepomp? Deze duurzame aanpassingen aan je woning vallen niet onder de isolatiemaatregelen zonder huurverhoging.

    Reageren
 • HHA vd Berg

  Even serieus…de meeste mensen die de energietoeslag van 1300 euro kregen (ik niet) hebben verhogingen van toeslagen en uitkeringen etc. gekregen..dus dan geen energie toeslag meer nodig dacht ik dan…

  Reageren
  • MMo

   @HA vd Berg

   Even mopperen uit afgunst dat u de energietoeslag niet hebt ontvangen..?
   Dat komt dus omdat u meer inkomen hebt dus niet klagen….
   Soms wordt ik zo moe van al die negatieve reactie’s hier uit vooral domheid en geen
   inlevenings vermogen hebben voor de mensen die zo weinig te besteden hebben.
   Zonder de verhogingen van uitkeringen (dan praat je over een paar tientjes..duh..) komen
   de meeste mensen helemaal niet uit en alles is flink duurder geworden.

   Reageren
 • JJ Biekram

  Ik heb energie toeslag gekregen om wij 200€ meer krijgen komen wij niet in aanmerking
  Ik zit bij innova energie leverancier
  Ik betaal al van september ongeveer 350€ permaand
  Is dat redelijk

  Reageren
 • BBarbarn

  Geef gewoon elk jaar energie toeslag
  1300 euro mag naar 2.500 euro.
  Voor milieu kan alles en de arme mensen en minima die kunnen niets meer betalen.
  Grotere schulden daardoor en geen eten voor hen SCHANDALIG
  Mensen hebben engerie toeslag van 2023 nog geen eens gehadt.
  Maar komt het buitenland dan trekken ze meteen de portemonnee.
  Help eerst nu eens eigen bevolking grenzen dicht en uit de EUROPESE UNIE groot verspiller.
  Arme moeten maar barsten

  Reageren
  • AAnneke

   @Barbarn, waarom energietoeslag? Je kan allang weer ern contract afsluiten onder de prijzen van het plafond.
   € 2.500 toeslag misschien wat op het verbruik letten?

   Reageren
  • JJan

   @Barbarn, van 1300 Euro toeslag heb ik nooit iets van gehoord, wie krijgen dat dan, ik heb als alleenstaande ook alleen maar AOW en zeer klein pensioen, heb ik iets gemist dan ?

   Reageren
   • AAnk

    Als je met het kleine pensioen boven de grens zit krijg je geen energie toeslag!

    Reageren
   • JJanny

    @Jant
    Ja Jan dat kleine pensioen nekt je, dat heb ik ook, maar met een dekentje en besparen is het dit jaar goed gelukt

    Reageren
 • CCatharien

  Waar is het kabinet voor zieken voor mensen in de aow en weduwen dat kabinet is er voor iedereen maar niet voor ons wij worden in de kou gezet zij hebben het warm maar de mensen in Nederland met laag inkomen laten ze aan hun lot over

  Reageren
  • WWendy

   @Catharien

   Het kabinet is er niet voor iedereen behalve de minima. Het kabinet is er voor niemand behalve zichzelf. Nooit anders geweest. 1 grote poppenkast. 1 groot toneelspel met slechte acteurs….

   Reageren
   • EEric

    @Wendy

    Het gaat om de agenda van 2030 niet om klimaat corona en dergelijke digitale currency digitale paspoort en totale controle over de burgers uit eindelijk wordt wakker allemaal

    Reageren
    • WWRM

     @Eric U kunt inmiddels rustig 2030 weghalen We zitten bijna al in die status

     Reageren
  • SSoraya

   @Catharien

   Het kabinet is er niet voor iedereen behalve de minima. Het kabinet is er voor niemand behalve zichzelf. Nooit anders geweest. 1 grote poppenkast. 1 groot toneelspel met slechte acteurs….

   Reageren
 • II. de B

  De warmtenet leverancier HVC verhoogde de prijs per eenheid van 24 naar 47 euro. Verschillende energie maatschappijen hebben afgelopen maanden prijzen verlaagd, maar bij HVC blijft het stil. Wanneer passen warmtenetten hun prijzen aan? Hoe moeten minima dat betalen zonder energietoeslag volgend jaar?

  Reageren
 • EErg dat het zo ver moet komen dat ze in den haag de Nederlanders laten stikken in 2024 hebben de mensen altijd hard gewerkt is dit de beloning wij hebben niet om een oorlog gevraagd

  Wat een regering denken aan de hun zelf beter te worden ervan anderen mensen laten creperen en laten ons Nederlanders vallen de werkbanken zieken mensen waar moeten we dat van doen makkelijk als ze zelf genoeg hebben

  Reageren
 • CCarmen

  Wat een hoop afschuwelijke asociale reacties hier. Getver, wat een rot mentaliteit hebben sommige Nederlanders toch. Trappen naar beneden (mensen die een uitkering hebben) en likken naar boven. Om misselijk van te worden. Waar is de medemenselijkheid gebleven? Geen wonder dat narcisme epidemische vormen aanneemt.

  Reageren
  • MMo

   @Carmen

   Daar ben ik het 100% mee eens dat zijn walgelijke negatieve jaloerse mensen.. 🙁

   Reageren
   • BBas

    @Mo velen durven niet omhoog te schoppen bang dat ze hun baantje kwijt raken dan als ze tegen de 20% rijksten van Nederland schoppen die 80% van al het vermogen hebben in Nederland.

    Reageren
 • WWRM

  We moeten allemaal niet gaan polariseren
  Iets als uw allochtone buurman of buur vrouw
  Iets als uw uitkering trekkende buurman of buurvrouw
  We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, een overheid die oorlog wil voeren in de Oekraïne
  Laten we eerlijk zijn de overheid voert oorlog en die kost heel veel geld Ter vergelijk de energie crises koste het eerste jaar al Europa tegen de 300 miljard
  Zelfs al zou Oekraïne de oorlog winnen dan zitten we nog met een extra 1000 miljard aan herstelkosten
  Zolang we dergelijke oorlog hitsers steunen verandert er niets

  Reageren
 • RRob

  Regering doet er alles aan om het volk zo arm mogelijk te maken.

  Reageren
 • TTeun

  Allemaal op timmermans stemmen dan volgend kabinet allemaal geen eten meer maar wel een groen Nederland en thuis in de kou en geen auto meer niet te betalen dan mag je klagen

  Reageren
  • LLeo

   @Teun hadden wij eigenlijk gedacht politici met vernieuwende kijk op problemen van ons land halen wij een politiek lijk uit het verleden uit het graf met de naam Timmermans. Hij is schuld aan de teloorgang van Nederland

   Reageren
  • MMo

   @Teun
   Helemaal gelijk! Ik ben er ook bang voor dat mensen op Timmerman gaan stemmen…..
   Totaal geen goed gevoel bij die man het wordt tijd dat er een vrouw als premier wordt gekozen.
   BBB is goed bezig met het binnenhalen van Mona Keijzer ik ben benieuwd naar die
   ontwikkeling.
   Omtzigt vind ik ook een capabele politicus maar of hij sterk genoeg in zijn schoenen
   zal staan als premier..??

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.