Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasvoorraad Nederland fors gekrompen; gasprijs hoger

De Nederlandse gasvoorraad is in korte tijd flink gekrompen, van een stevige 88,9 procent begin november naar slechts 76,4 procent nu.

Ook in andere Europese landen namen de gasvoorraden af, al was de daling daar veel minder fors. In de hele EU zakte de voorraad deze maand van 95,2 naar 87,7 procent.

Gebrek aan hernieuwbare energie

De sterke daling van de gasvoorraad is het gevolg van het donkere en windstille winterweer van de afgelopen periode, een fenomeen dat in het Duits ‘Dunkelflaute’ wordt genoemd. Er wordt dan bijna geen hernieuwbare stroom opgewekt.

Onze buurlanden, zoals België, Duitsland en Frankrijk, kunnen rekenen op kernenergie en kolencentrales wanneer duurzame stroom tekortschiet. Daarom valt de daling van hun gasvoorraden relatief mee, vergeleken met Nederland.

De onderstaande diagram laat goed zien hoe de Nederlandse gasvoorraad zich verhoudt tot die van de rest van de EU.

“Zonder aanbod van hernieuwbare energie uit zon of wind staat Nederland voor een uitdaging. Dan blijven er bij ons alleen dure gascentrales over. Dat vormt een risico voor de leveringszekerheid, maar ook voor stijgende gasprijzen.”

Koen Kuijper – energie-expert

Ook invloed op gasprijs

Ook de gasprijs is de afgelopen tijd fors gestegen als gevolg van het hogere gasverbruik in Europa. De prijs is deze maand gestegen van 40 naar bijna 50 euro per megawattuur. Ter vergelijking: in 2020 en 2021 schommelde de prijs in deze periode rond de 20 euro per megawattuur.

De term megawattuur zegt je misschien niet zoveel. Daarom hebben we de kale gasprijs in de onderstaande grafiek omgerekend naar een prijs per kubieke meter (m3).

Tussen februari en november van 2024 is de gasprijs verdubbeld, valt goed op te merken uit de grafiek.

Via energievergelijk.nl volg je de actuele gasprijs op de handelsmarkt en bij energieleveranciers.

Gevolg: prijsverhoging

Als gevolg van de stijgende gasprijs hebben twee van de grootste energieleveranciers van Nederland zojuist ook een prijsverhoging doorgevoerd voor nieuwe klanten.

Het gaat om Vattenfall en Eneco.

De verwachting is dat ook andere partijen zullen volgen.

Belasting

Bovenop de kale gasprijs (nu zo’n 47 cent per kuub) wordt nog 21 procent btw en energiebelasting gerekend. Daarmee komt de totale gasprijs uit op 1,27 euro per kuub.

Dat is echter nog niet de gasprijs die je betaalt, want leveranciers rekenen ook nog inkoopkosten of marges. Bij dynamische contracten ligt de inkoopvergoeding op circa 8 cent per kuub, wat de gasprijs afrond op zo’n 1,35 euro per kuub.

De laagste gasprijs die momenteel in vaste contracten wordt aangeboden ligt rond de 1,25 à 1,26 euro per kuub.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

17 reacties

  • EEvert wijma

    Valt mij nog reuze mee het is maar centjes werk.

    Reageren
  • CCok van der Blom

    Gatverdamme, wat een flauwekul is dit verhaal. Je moet is in de rest van Europa kijken jullie gore fraudeurs.

    Reageren
    • GGoel

      @Cok van der Blom

      Wie bedoel je met “jullie”? Dit is een Energiecontract vergelijkingssite met af en toe ook nieuws!

      Reageer normaal!

      Reageren
    • OOnno de Graaf

      @Cok van der Blom
      Helemaal eens

      Reageren
  • PPierre Loogman

    Ja het was vooraf al bekend dat er naar grote waarschijnlijkheid een gas tekort zou ontstaan deze winter.
    Ons rechtse kabinet vond het niet noodzakelijk om de gas reserves aan te vullen tot 100% in tegenstelling tot de meeste Europese regeringen.
    Er word al lang voor gewaarschuwd dat LNG moeizamer te krijgen is op de wereld markt ivm de toenemende vraag in Azië, dus hou de veroorzaker in uw gedachte bij de volgende keer dat u uw kruisje moet zetten.

    Reageren
  • MM.C.

    Je kan als overheid of media altijd wel wat verzinnen om de prijzen hoog te houden. Des te hoger de prijzen, des te meer belasting binnenkomt. Dus aub geen fabels. Prijzen worden bewust hoog gehouden. Net zoals de groene leugen en milieu. Waarom is de diesel alternatief hvo100 waardoor auto’s 90% minder uitstoten 30 a 40 cent duurder dan normale diesel? Waarom wordt hvo100 en AdBlue zoveel belast? Terwijl hier geen brandstoffen in zitten?

    Reageren
    • GGoel

      @M.C.

      Stroomprijs en gasprijs (LNG) worden op de respectievelijke markten bepaald; daar heeft de overheid geen invloed op (wel op belastingen).

      Wat betreft hvo100, die is gemaakt van alternatieve grondstoffen zoals afgedankt frituurvet, dierlijke en plantaardige vetten. Het heeft ook een relatief complex en duur productieproces. Ook is de markt een stuk kleiner, dus geen schaalvoordeel.

      Reageren
      • MMath

        @Goel
        Dus U zegt zelf dat de overheid wel invloed heeft op de marktprijs al is het maar d.m.v. belasting.
        Deze is in Nederland schandalig hoog.
        Dus hoe je het bekijkt, de overheid bepaald het grootste deel van de prijs.
        En waarom hier minder voorraad? Juist om de prijs omhoog te duwen.
        Minder verkopen meer winst.
        Win win situatie voor energie maatschappijen en overheid.

        Reageren
        • GGoel

          @Math

          Artikel “Dit betaal jij aan belasting op je energierekening (in 2024)” hier eerder gemist?
          Je betaald mogelijk zeer zeer weinig belasting, want het varieert tussen 6% en 45%. Dat laatste voor de zeer grote verbruikers (particulier). Het is dus soms schandalig laag en is sowieso een progressieve belasting, waar dat al in het belastingstelsel is.

          Er is minder voorraad omdat er minder gebruik is voorspeld zodat de burger veel geld kan worden bespaard.

          Energiemaatschappijen verdienen door die situatie niet meer of minder. Net als de overheid.

          U kunt uw aluhoedje weer afzetten.

          Reageren
  • EEppo

    Nederlandse gasvoorraad neemt af na ‘dunkelflaute’

    En nu het weer waait ,zetten ze weer de windmolens stil en zo ist elke dag wel wat .

    Reageren
  • NN.R.

    Sterk beleid weer in Nederland om de voorraad stilzwijgend maar tot 80% gevuld te houden. Bij 100% veel minder invloed van de prijsstijging gehad

    Reageren
  • DDiana

    Hier geloof ik niks van..eerst zeggen jullie we hebben zat..en in eens minder..ow dan maar duurde gaan maken..moet toch ergens geld vandaan getrokken worden..

    Reageren
    • GGoel

      @Diana

      “Jullie”???

      Dit is een vergelijkingssite die ook nieuws brengt.

      Reageren
  • GGoel

    Kan je nagaan hoeveel invloed die alternatieve energiebronnen hebben.
    Duitsland bijna het gehele energienet plat vanwege tekort aan stroom(bronnen) omdat Merkel zo gestoord was de kerncentrales te sluiten (en en passent ook nog eens Nord-Stream 2 zodat Duitsland geheel afhankelijk werd van Rusland, waarvan Oekraïne nu de gevolgen van draagt).

    Het is ook wel duidelijk dat wij niet zonder kerncentrales kunnen, ondanks de hysterie van de groene lobby, die vooral uitblinkt in tegen dingen zijn, maar zelden met een oplossing komen en daarom los van de realiteit staan.

    We hebben alle bronnen nodig: windmolens, zonnepanelen, aardwarmte en kernenergie, waarvan in de toekomst vast ook kernfusie.

    Reageren
    • GGoel

      “en en passent ook nog eens Nord-Stream 2…”
      en en passant ook nog eens de NS2 opende…

      Reageren
      • CCok hartman

        @Goel
        Helemaal mee eens zoveel mogelijk alternatieve bronnen inzetten ook geotechniek is nu nog prijzig en hetzelfde geldt voor waterstof. Dus hier de belastingdruk verlagen. Klimaat schade is vele malen duurder.

        Reageren
        • GGoel

          @Cok hartman

          Ik ben niet zo’n klimaatgekkie maar zie energieonafhankelijkheid als een basale veiligheidsbenodigdheid. Dat daarmee het klimaat mogelijk mee wordt geholpen dan is dat mooi meegenomen.

          Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.