Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasunie op de vingers getikt door ACM

Koen Kuijper

0 reacties

De Nederlandse netbeheerder van gas, de Gasunie Transport Services (GTS) moet haar inkomsten op korte termijn met 100 miljoen euro laten dalen. Dat maakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op vrijdag 24 november bekend. GTS staat al een tijdje onder observatie van de ACM, omdat het bedrijf een monopoliepositie bekleedt in Nederland.

Te hoge tarieven

De toezichthouder constateert dat GTS te hoge tarieven hanteert vergeleken met vergelijkbare gastransporteurs in Europa. Daarnaast zou de bedrijfsvoering van de Nederlandse onderneming veel minder efficiënt werken dan bij andere gastransportbedrijven in Europa. Er moet dus iets veranderen.

Op dit moment verdient de Gasunie ruim 1 miljard euro aan inkomsten voor het transport van gas. Dat is echter onevenredig hoog stelt de ACM en daarom moeten de inkomsten omlaag. In eerste instantie gaat dat in één keer met 100 miljoen euro, daarna stapsgewijs tot 2021 met nog eens 100 miljoen.

Consument profiteert

De consument zal de lagere tarieven al per juli van dit jaar gaan merken. Waarschijnlijk gaat het om een bedrag van 25 a 30 euro in eerste instantie. Netbeheerkosten voor gastransport zijn goed voor ongeveer 20 procent van de totale gasrekening van consumenten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.