Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs Vattenfall stijgt naar ruim 4 euro per m3

De gasprijs bereikte op donderdag 18 augustus weer een nieuw record. Op de Amsterdamse gasbeurs werd een eindstand genoteerd 243,9 euro per megawattuur. Dat is omgerekend 2,37 euro per kuub. Let wel, dit bedrag is nog zonder heffingen, zoals energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Als gevolg van de stijgende prijzen op de handelsmarkt zijn ook energieleveranciers gedwongen om hun tarieven te verhogen.

Uit een rondgang van deze site blijkt nu zelfs dat het eerste modelcontract boven de 4 euro per kuub gas uitkomt (!).

585 euro per maand

Het gaat om Vattenfall, één van de grootste energieleveranciers in Nederland. Dat bedrijf verhoogt het tarief van haar modelcontract naar een recordbedrag van 4,19 euro per kubieke meter. Dat betekent een verhoging van bijna 1 euro per kuub vergeleken met het vorige tarief dat werd aangeboden, ofwel een stijging van ruim 27 procent.

Ook de stroomprijs is fors omhoog gegaan bij Vattenfall, namelijk van 69 eurocent per kWh naar 89 eurocent. Een stijging van bijna 30 procent.

Een huishouden met een standaard verbruik van 2500 kWh stroom en 1.200 m3 gas die bij Vattenfall een nieuw energiecontract afsluit, gaat maar liefst 585 euro per maand betalen. Geen enkele ander energiebedrijf was ooit zo duur.

Ook andere leveranciers bewegen

Maar ook bij andere energiebedrijven zullen de energieprijzen in het modelcontract worden verhoogd vanaf begin september, is de verwachting.

Bij een aantal leveranciers die online contracten aanbieden, zie je dat nu al gebeuren. Zo werd het energiecontract bij Budget Energie ook duurder, blijkt uit een rondgang. Daar betaal je nu 0,81 per kWh voor stroom en 3,43 euro per m3 voor gas.

Benieuwd naar hoe de gasprijs zich ontwikkelt bij andere leveranciers? Check dan het gasprijs-overzicht.

Droogte speelt parten

De huidige druk op de gasprijs hebben we te danken aan het warme, droge weer. Doordat het waterpeil lager is, wordt het lastiger en duurder om steenkool, stookolie en diesel te vervoeren via de rivieren. Energiecentrales moeten daarom meer gas gebruiken, wat de prijs opdrijft.

Ook Franse kerncentrales produceren minder stroom door de hitte. Dat komt omdat het koelwater dat wordt gebruikt voor de reactoren te heet is om efficiënt te koelen. Gascentrales moeten daardoor op hun beurt harder draaien om het verlies aan stroomvoorziening te compenseren.

Tot slot speelt het extreme zomerweer in de VS een rol, waar er meer gas wordt gebruikt voor de elektriciteitsvoorziening van airco’s.

Wat staat ons deze winter te wachten?

De vraag voor veel huishoudens is wat ons deze winter staat te wachten. Stijgen de energieprijzen nog verder door? “Die kans is erg groot”, stelt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl.

De vraag naar gas zal de komende winter verder toenemen, terwijl er grote onzekerheden blijven bestaan over de gaslevering. Een koude winter zal de koopkracht van huishoudens keihard raken.

Koen Kuijper (energie-expert)

Volgens het Russische Gazprom zouden de prijzen deze winter nog eens 60 procent hoger kunnen worden komende winter. De prijzen hebben op de spotmarkt een niveau van 2.500 dollar per 1.000 kuub bereikt, stelt het energiebedrijf. Maar volgens conservatieve schattingen zou dat deze winter kunnen toenemen naar een onvoorstelbare hoogte van 4.000 dollar.

Vaste contracten lopen af

Ondertussen loopt bij steeds meer Nederlanders het vaste energiecontract af, wat voor enorme betalingsproblemen gaat zorgen, verwacht het Nibud.

Econoom bij ABN AMRO, Piet Rietman, hoopt dat het kabinet de problemen ‘snel en structureel’ kan oplossen. Pieter Omtzigt wil in eerste instantie vooral huurders met een laag inkomen compenseren, want zij hebben dat het hardst nodig. En het klimaatbeleid moet ook minder gericht zijn op de rijkere burgers, zegt hij.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

2 reacties

  • RRealist

    Inmiddels bij het modelcontract van Rattenfall: gas € 5,088679 per m³ en stroom € 1,091287 per kWh

    Reageren
  • BBetty

    Nu wij hebben tot 2023 nog een vast contract maar wij hebben geen keus in energie leverancier wij hebben namelijk stadsverwarming ….

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.