Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs stijgt weer door wegvallen LNG-aanbod

De gasprijs vertoont weer een nieuwe stijging, met een toename van bijna 17 procent ten opzichte van het begin van de vorige week.

Vandaag, 5 maart, schommelt de koers op de Title Transfer Facility (TTF) – een belangrijk virtueel handelspunt voor gas – rond de 28 euro per megawattuur, wat neerkomt op ongeveer 27,3 cent per kuub gas. Ter vergelijking: aan het begin van vorige week lag deze prijs nog rond de 24 euro, oftewel 23,4 cent per kuub.

De recente stijging van de gasprijzen kan toegeschreven worden aan twee belangrijke factoren.

Productie LNG omlaag

Ten eerste hebben Amerikaanse ondernemingen besloten hun productie van vloeibaar natuurlijk gas (LNG) terug te schroeven.

EQT Corp, de grootste gasproducent in de Verenigde Staten, heeft aangeven de productie voor de maand maart met een derde te verlagen als antwoord op de lage gasprijs.

De inkomsten van gasbedrijven in de VS lopen terug nu de gasprijs de afgelopen tijd fors is gedaald. Door de productie te verlagen, hopen ze zo de prijs weer op te drijven en dus meer te verdienen.

Vulseizoen begint weer

Ten tweede is de Europese Unie bezig met voorbereidingen voor het vulseizoen, een periode waarin gasopslagfaciliteiten worden aangevuld ter voorbereiding op hogere vraag in koudere maanden. Dat kan zorgen voor een licht opwaartse prijsdruk.

Goed gevuld

De gasopslagen zijn op dit moment overigens nog zeer goed gevuld voor de tijd van het jaar, wat de relatief lage gasprijs van dit moment ook voor een belangrijk deel verklaart.

Het onderstaande diagram laat dat goed zien. Het verschil tussen 2021 en 2022 is enorm.

Langere termijn gunstig

Goldman Sachs voorspelt voor de langere termijn een dalende trend voor de Europese gasprijs. Vanaf 2025 wordt er een overschot verwacht op de globale gasmarkten, veroorzaakt door een toename van LNG-aanbod uit Qatar.

Volgens de Amerikaanse bank kan dat in 2026 leiden tot een daling van de TTF-gasprijs tot onder de 15 euro per megawattuur.

Verwachtingen energieprijzen: kansen en risico’s

Eerder spraken we met energie-econoom Hans van Cleef over zijn verwachtingen rondom de gasprijs op korte en langere termijn.

Ons recente artikel belicht ook diverse risico’s die benadrukken waarom het risico op prijsstijgingen van gas reëel blijft.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

 • GGoel

  Goed stuk trouwens!

  Reageren
 • GGoel

  Belangrijk om te weten is dat gas uit de VS vooral schaliegas is. Dit is relatief duur om te winnen waardoor de gigantische voorraad schaliegas van de VS in feite fungeert als ondergrens van de gasprijs. Daalt gas onder een bepaalde grens, dan stopt die schaliegasproductie waardoor de gasprijs weer stijgt.

  Tegelijkertijd is er zo’n gigantische voorraad schaliegas dat die ook een bovengrens van de gasprijs bepaalt: komt de gasprijs boven een bepaald niveau dan schaalt de productie bijna schier oneindig op welke een dempend effect op LNG heeft.

  VS zit ook niet in het OPEC kartel (want echte kapitalisten), dus bepaald de VS op dit moment behoorlijk de onder- en bovengrens van LNG.

  Dit geheel lijkt al te grote schommelingen te voorkomen. Tegelijkertijd wordt wereldwijd grootschalig overgestapt op alternatieve energiebronnen die de komende jaren in toenemende mate een neerwaartse druk op LNG zullen hebben, wat productie met te hoge kosten elimineert.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.