Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs stijgt weer door vrees voor escalatie van oorlog in Israël

Door de zeer penibele situatie in Israël en een vrees voor verdere escalatie van het conflict in het Midden-Oosten is de gasprijs vandaag opnieuw gestegen. Eerder was er juist sprake van een wat lagere gasprijs als gevolg van gunstigere weersvoorspellingen en inspanningen van de VS om het conflict in bedwang te houden.

Op het moment van schrijven schommelt de beursprijs rond 52 euro per megawattuur (MWh), wat neerkomt op een stijging van bijna 4 procent ten opzichte van donderdag 19 oktober. In dit artikel bespreek ik de laatste ontwikkelingen rondom de gasprijs en de mogelijke consequenties voor je energiecontract.

Gasprijs in oktober

Tussen 9 en 13 oktober was er een aanzienlijke stijging van de gasprijs, die steeg van 35 cent naar 53 cent per kuub, als directe reactie op het Israëlisch-Palestijnse conflict

TIP
Volg de gasprijs hier live.

De sluiting van het Tamar-gasveld voor de kust van Israël, een bron voor gasvoorziening, droeg bij aan deze abrupte prijsstijging.

Bovendien hebben spanningen in de regio de operationele risico’s voor Qatarese lng-schepen vergroot. Deze schepen, die een belangrijke rol spelen in de Europese gasvoorziening, varen door de strategisch belangrijke Straat van Hormuz, ten Zuiden van Iran. De betrokkenheid van Iran bij het conflict heeft de veiligheidsuitdagingen in dit gebied verergerd, met mogelijke gevolgen voor de Europese gasmarkt.

Bezorgdheid groeit verder

De stijgende gasprijs van vandaag reflecteert de groeiende angst voor een verhoogde Amerikaanse betrokkenheid in het Midden-Oosten. Incidenten zoals een toename van droneaanvallen op Amerikaanse troepen en onderschepte kruisraketten bestemd voor Israël versterken deze angst.

President Joe Biden oproep aan het Amerikaanse volk om de financiële last van de oorlogsinspanningen te ondersteunen, wijst eveneens op een mogelijke escalatie.

Gasprijs leveranciers zal gaan stijgen

Vertalen we de kale prijs van 52 euro per MWh van vandaag naar een prijs per kuub en tellen we hier een gangbare inkoopvergoeding, de energiebelasting en btw bij op. Dan komen we uit op een all-in prijs van 1,31 euro per kuub bij de energieleveranciers.

Een vergelijkbaar tarief zien we op dit moment in de goedkoopste vaste contracten. Maar daar kan op termijn verandering inkomen, gezien energiebedrijven gas straks voor een hogere prijs moeten inkopen.

Eerder gaf energie-expert Bart Koenraadt in zijn blog dan ook vier goede redenen om juist nu een vast contract af te sluiten.

Hoewel de prijs voor dynamische contracten momenteel nog rond de 1,20 euro per kuub ligt, is de verwachting dat deze op korte termijn zal stijgen.

Op de hoogte blijven?

In deze tijd is het slim om de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden om geïnformeerd te blijven en passende beslissingen te nemen aangaande jouw energiecontract.

Volg ons via onze X-pagina en blijf automatisch op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

4 reacties

 • LLouise

  Zeer goede, realistische blog fijn dat sommige mensen zich hebben verdiept en op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de wereld. Ook hoe dit zich dan weer verhoudt tot de schommelingen in de energieprijzen. Veel goede tips ook. Dank hiervoor.

  Reageren
 • WWRM

  De gasprijs had reëel kunnen blijven maar dan hadden we niet de EU, Rutte met zijn geopolitiek die zorgde dat Nederland als onvriendelijk land tegen de Russische Federatie werd betiteld en Kaag Jetten combinatie met hun klimaat fata morgana moeten hebben

  We kunnen er op blijven stemmen maar dat heeft iets als suïcidaal en als lemmingen naar de afgrond rennen

  De keerzijde we worden dagelijks bij NPO1 en de reclame geïndoctrineerd

  Reageren
  • JJa toch!

   @WRM
   Het moet niet gekker worden met Jetten!
   Het begint hier een energiedictatuur te worden!

   Reageren
   • WWRM

    @Ja toch! als het explodeert in het midden oosten hoeven we ons weinig zorgen meer te maken

    Dan exploderen olie en gasprijzen en gaan ALLE energie leveranciers failliet

    Voor de rest zitten we vermoedelijk in een wereld oorlog dan

    Voor de rest gaat geen mens meer luisteren naar een halve zool als Jetten Onder dergelijke omstandigheden wordt alles vloei en kneedbaar inclusief de putten in Groningen voorzover die dan nog niet volgestort zijn

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.