Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs stijgt weer door onrust Israël, Jetten: kijk naar energiecontract

Vanwege het conflict tussen Israël en Hamas en de daaruit voortvloeiende geopolitieke spanningen is de gasprijs opnieuw gestegen. Bij de start van de handelsdag bereikte de prijs een piek van 54,3 euro per Megawattuur (MWh), een stijging van 7,5 procent ten opzichte van de vorige vrijdag.

Minister Jetten van Energie en Klimaat geeft aan dat we ondanks de stijgende prijzen de winter doorkomen. De gasprijs zal volgens hem niet zo drastisch stijgen als ten tijde van het begin van het conflict in Oekraïne.

Wel raadt hij aan om energiecontracten kritisch te bekijken, met name gezien de onzekerheden in het Midden-Oosten.

Groeiende bezorgdheid voor de winter

In Brussel neemt de zorg toe over mogelijke prijsstijgingen van gas deze winter, ondanks dat de gasvoorraden volledig zijn aangevuld. Dit melden bronnen aan de Financial Times (FT). Een significant deel van het gas dat Europa consumeert, komt uit landen rondom Israël.

Europa is voor haar gaslevering afhankelijk van diverse regio’s, waaronder het Midden-Oosten en Rusland.

Een direct punt van zorg is de leveringszekerheid van vloeibaar aardgas (LNG) uit Egypte. Door het conflict met Hamas ontvangt Egypte geen gas meer uit Israël. Een andere zorg is de Straat van Hormuz, een cruciale vaarroute voor LNG-tankers. Gezien Iran, een tegenstander van Israël, aan deze straat grenst, vormt dit een potentieel risico voor de gaslevering aan Europa.

Om de energieprijzen te stabiliseren, overweegt de Europese Commissie het prijsplafond voor aardgas in de EU te verlengen.

Vast contract?

Het prijsplafond voor consumenten wordt in elk geval niet verlengd per 2024. Dat betekent dat huishoudens altijd het tarief gaan betalen dat in hun contract staat genoemd. Zelfs als deze uitkomt boven de 1,45 euro per kuub (of 40 cent per kWh voor stroom).

Volgens Jetten kan het gezien de huidige situatie in het Midden-Oosten verstandig zijn om het energiecontract onder de loep te nemen. Hij stelt dat een vast contract nu zekerheid kan bieden op een internationaal onrustige markt.

Het is verstandig om je te laten informeren of je een contract kan afsluiten met een vast tarief.”

Minister Rob Jetten (Energie en Klimaat)

Een vergelijking tussen de energie-aanbieders met een vast contract vind je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

60 reacties

  • WWalter Craanen

    Precies… ze willen dat we de armoede worden ingedrukt. Arme mensen zijn / worden afhankelijk van de overheid en dan hebben ze ons precies waar ze ons willen hebben.
    Prijzen worden door mensen bepaald. Die kunnen ook kiezen voor lage verkoopprijzen, maar die keuze maken ze nooit… vreemd hè

    Reageren
  • HHarry van Twist

    Is gewoon een verdien model geworden …voor iedereen behalve voor de energie gebruikers.

    Reageren
  • IInge van stek

    Dan ligt het aan Oekraïne en Rusland en nu weer in het midden oosten, waar is ons gas gebleven?

    Reageren
    • GGhk

      @Inge van stek ons gas zit onder de grond in Groningen, Waddenzee, Friesland en Drenthe

      Reageren
    • RRichard

      @Inge van stek
      Precies we hebben meer dan zat gas, maar dat word dik onder de prijs verkocht aan het buitenland vanwege langlopende contracten. En dan Groningen ook nog dichtgooien, de idioten. Compenseer Groningen voldoende, dan hoor je niemand zeiken en hoeft niemand in de kou te zitten. En het is goedkoper dan al die subsidies e.d. die ze nu verzinnen.
      Tijd dat ze een nuchter gaan nadenken, en klakkeloos alle hersenspinsels van die milleu wappies en Europa overnemen.

      Reageren
    • Ccj

      @Inge van stek

      dat gas wordt verkocht en in de pot ehhhh staatskas geduwd en duur gas rmterug gekocht omzigt heeft daar wel een punt zorg eerst voor onzelf de rest verkopen

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.