Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs stijgt in één dag met ruim 25 procent: dit zijn de gevolgen

Op de Amsterdamse gasbeurs, de TTF, is het weer eens onrustig. Gisteren, 9 augustus, maakte de gasprijs een reuzensprong omhoog van maar liefst 25 procent – van 31,5 naar 39,7 euro per megawattuur.

Vandaag tikte de gasprijs alweer 41,20 euro aan, wat neerkomt op 40,2 cent per kubieke meter. Dat klinkt misschien weinig, maar huishoudens moeten daar nog 50 cent aan energiebelasting, 10 cent inkoopkosten en 21 procent btw bovenop rekenen.

Inmiddels heeft de eerste grote energieleverancier de tarieven verhoogd. Zal de rest volgen?

Waarom deze stijging?

De hogere gasprijs wordt veroorzaakt door een dreigende staking bij Australische productiefaciliteiten voor vloeibaar gas (lng), meldt Reuters. Bij Woodside Energy Group en Chevron hebben honderden medewerkers aangegeven te willen staken.

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat incidenten direct een forse stijging van de gasprijs veroorzaken. Hoewel er krapte is op de markt, zijn er ook speculanten die de prijs beïnvloeden.

Als de staking doorgaat en langere tijd duurt, kan dit een grote impact hebben op de lng-export. Het wereldwijde aanbod van lng neemt dan af, wat gevolgen heeft voor de gasprijsontwikkeling.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Australië is verantwoordelijk voor circa 11 procent van de wereldwijde LNG-export.

Verstoringen in vraag en aanbod

Het gros van Australië’s LNG-export vindt zijn weg naar Azië, met name China, Japan, Zuid-Korea en India. Europa krijgt vrijwel niets rechtstreeks. Als deze landen echter minder LNG uit Australië ontvangen, zoeken ze alternatieven in gebieden waar ook Europa actief inkoopt. Dit kan leiden tot schommelingen in vraag en aanbod en daarmee prijsstijgingen, ook in Nederland.

Alsof dat niet genoeg is, waarschuwen analisten dat de Australische stakingen zouden kunnen samenvallen met gepland onderhoud aan Noorse gasinstallaties. Daarnaast wordt er zelfs rekening gehouden met sabotage van Noorse pijpleidingen.

Gas uit de Noordzee

Verschillende energie-experts, zoals Hans van Cleef (Publieke Zaken), stellen dat Nederland meer gas uit de eigen Noordzee moet gaan winnen om zo minder afhankelijk te worden van import. Dit zou niet alleen goed zijn voor de economie en gasprijs, maar ook voor de CO2-uitstoot. Bij het transport van vloeibaar gas, bijvoorbeeld uit Qatar, komen veel broeikasgassen vrij. Nederland heeft 130 gasvelden op zee.

Wat betekent dit voor huishoudens?

Vooralsnog heeft de hogere gasprijs niet direct gevolgen voor huishoudens, behalve voor iedereen met een dynamisch contract, waar de prijs 7 cent hoger is dan gisteren. Maar ook in de andere energiecontracten kunnen de tarieven wijzigen als de gasprijs langer hoog blijft of nog verder toeneemt.

In de variabele en vaste energiecontracten die vandaag worden aangeboden aan nieuwe klanten, blijven de tarieven op hetzelfde niveau als gisteren. We merken nog geen invloed van de flink hogere prijs op de beurs. Maar dat kan snel veranderen.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Op deze pagina is de live gasprijs te volgen, evenals de tarieven bij de verschillende energiebedrijven.

Gasprijs komende winter

Hoe zijn de vooruitzichten voor de gaslevering komende winter?

De leveringszekerheid lijkt niet in te gevaar te zijn, want de gasvoorraden zijn goed gevuld. Wel zal de aardgasprijs hoogstwaarschijnlijk hoger uitvallen dan het huidige prijspeil.

Voor gaslevering in het eerste kwartaal van 2024 wordt momenteel een kale prijs van 52,3 cent per kuub betaald. Tellen we daar de belastingen en btw bij op, dan komen we uit 1,23 euro per kubieke meter. Met 10 cent aan inkoopkosten zou de gasprijs in de dynamische contracten dan uitkomen op ongeveer 1,33 euro per kuub.

Met een dergelijke stijging van de dynamische prijs in het vooruitzicht kan een vast contract dan mogelijk een aantrekkelijke optie zijn.

Waar vind je de laagste gasprijs?

De laagste gasprijzen voor een variabel contract zijn momenteel te vinden bij:

 • Mega: € 1,050 per m3
 • Budget Energie: € 1,071 per m3
 • OM Nieuwe Energie: € 1,196 per m3

Deze tarieven kun je nu hier met elkaar vergelijken.

De prijzen in deze contracten worden maandelijks aangepast.

Jaarcontract

De laagste gasprijzen voor een jaarcontract zijn momenteel te vinden bij:

 1. Budget Energie: € 1,258 per m3
 2. Vattenfall: € 1,261 per m3
 3. Coolblue Energie: € 1,269 per m3

Bij meerdere leveranciers is bovendien een loyaliteitskorting te claimen in combinatie met een jaarcontract. Deze kan oplopen tot 300 euro, afhankelijk van je situatie.

De hoogste bonussen van dit moment staan hier opgesomd.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

55 reacties

 • JJoop0205

  Asap alles op electriciteit ( behalve die auto’s) want dat is een gepasseerd station. Paar dikke kerncentrales en we zijn als particulier van dat gezever af. Dat er een heleboel aandeelhouders dan zwaar overspannen het gesticht in verdwijnen.. het zij zo, want die hebben al die jaren van ons bloed, zweet en tranen hun zakken meer dan genoeg gevuld.

  Reageren
 • RRic

  Iedereen heeft een mening over het verdien model van de industrie en werkgevers . Daar worden wel de ( onze ) salarissen van betaald. Eten en doen daar leuke dingen van.
  Door de belastingen wordt bv NL ( En Europa) draaiende gehouden. Ook door belasting van de werkgevers en werknemers.
  Waarom wordt er niet meer gekeken naar het ( echte ) huishoudboekje van de regering? Waar gaat al het belastinggeld naartoe. Maak eens inzichtelijk waar al het geld naartoe gaat.
  Voedselbanken draaien door donaties en giften van bedrijven.
  Nederlanders die mede hiervan afhankelijk zijn worden door de regering vergeten.
  We hebben het over de toekomst van de jeugd. In een vol land waar geen geld verdiend wordt, zorg onbetaalbaar is . Geen woningen zijn.
  Nederland is geen land meer maar een grote wereldstad , met de problemen die daarbij horen.
  Kijk daar eens naar. Meer mensen op een klein plekje geeft meer emmissie.

  Het woord is over een paar maanden aan ons, maak de juiste keus bij de verkiezingen. Zorgen dat het huishoud boekje klopt.
  Kijk daarbij eerst naar de uitgave en niet alleen naar vullen van de kas.

  Reageren
  • MMo

   @Ric

   Helemaal mee eens!

   Reageren
 • MMauke

  Hallo allemaal.
  Mensen niet zwaar aantillen.
  Waar hebben we het over !!!!!

  We leven al in het eindtijd.
  Doe gewoon dan doe je gek genoeg. .
  Het leven is mooi met oxxio.

  Mmmmm.
  Geen cent teveel.
  Geniet van het leven zolang het duurt.
  Ik maak mij nergens druk over.

  Leef en laat leven.

  Okidoki.

  Reageren
  • MMo

   @Mauke

   Wat een verademing je reactie na al die zeurders hier die het allemaal zo goed weten!
   Je hebt helemaal gelijk leef nu en waardeer wat je hebt het kan zoveel slechter als je in een ander land woont!!!!!!

   Reageren
   • MMauke

    @Mo

    Dankjewel voor je lieve reacties
    Dat voelt goed.
    Mensen mopperen teveel.
    Heb geen zin.
    Doe gewoon, dan doe je gek genoeg toch !!!
    We hebben het veelste goed.
    Daar kan ik niet tegen.
    Een goed weekend toegewenst.

    Reageren
 • MMaikel Timmer

  Waarom moeten we eigenlijk betalen voor energie? Is de wereld niet van iedereen en dat het iedere persoon op deze wereld recht heeft op energie hoe dan ook, want hebt niet eens het recht om zelf op te wekken zonder een energie Maatschappij! We zijn toch een democratische wereld haha zijn wij niet we zijn moderne slaven (marionetjes zijn wij toch) hun laten een bericht los en de helft van Nederland gelooft het! Aub hou daar mee op zeg als een bedrijf zegt oh snel pak een contract want in de toekomst profiteren jullie ervan. Welke gek gaat vaste contracten aanbieden als ze weten dat in de toekomst het flink omhoog (denk na aub dan naaien ze eigen toch want dan heeft iedereen een vast tarief en hun inkoop is Kei hoog dus dan naaien ze ze eigen toch! Is manipuleren en da mag gewoon van het kabinet. We moeten gewoon zelf energie opwekken en kennen opslaan zonder iemand te moeten betalen nogmaals de wereld is van iedereen!!! niks of niemand of een land kan iets opeisen over hoe wij leven en hoe we onze energie opwekken toch? We moeten opstaan gaat nergens meer over dit ze worden alleen maar rijker over onze rug en ze betalen maar bonussen enzo daarom moeten wij meer gaan betalen!!!!! Gr

  Reageren
 • BBas

  En de gasprijs is alweer gezakt. Lang leve de paniek op deze site

  Reageren
 • JJan van W

  Over een klein jaartje gas weer boven de 300!! Maar het kan ook al in enige maanden. Bravo, lekker zakken vullen.

  Reageren
 • WWillem

  Zoals wilders het vertelde , wij exporteren onze eigen gas naar buitenland

  Ik denk dus om een buitenlandse contract te krijgen zodat ik ons eigen gasprijs zal betalen.

  Reageren
  • AA de Wit

   Wel heel vreemd
   De prijzen zakken in de zomer ,en in de winter gaan ze omhooggevallen.heel door zichtig

   Reageren
   • TToon A.

    @A de Wit

    Kwestie van vraag en aanbod.

    Reageren
  • RRonald

   @Willem

   Dan heb ik nieuws voor je!

   Waarschijnlijk heb je al een buitenlands contract. Bijna alle energiereuzen hebben we via allerlei overnames voor een schijntje verkocht aan buitenlandse bedrijven/investeerders. De prijsvechters zijn voor het merendeel
   Ook gewoon in handen van deze
   Oplichters!

   Mvg,
   Ronald

   Reageren
 • Rrob N

  ik betaal 93 euro per maand aan gas momenteel en electra 11 aan electra verbruik dit jaat jaar 2040 aan electra maar lever ruim terug ,want dat lever ik terug aan het net . huur wel zonnepanelen10 stuks voor 20 euro via woningbouw ik betaal momenteel 104 das 50 euro teveel p,m maar das mooie spaarpot dus nu van af 1februari 93 p.m voor 750 m3 gas woensdag nieuw contract vaste prijs voor 3 jaar lijkt dus net op tijd voordat de gasprijzen meschien weer de pan uit rijzen

  Reageren
  • JJan van westerveld

   @rob N

   Als het gasbedrijf failliet gaat, hoe groot ze ook zijn, ben je je spaarpot kwijt

   Reageren
   • RRonald

    @Jan van westerveld

    Gewoon je voorschot zo laag mogelijk zetten en het verschil automatisch naar je spaarrekening overboeken elke maand. Dan staat de buffer niet bij de grote boeven, maar bij jezelf. Als ze failliet gaan heb je je geld nog, gaan ze niet failliet dan betaal je de jaarafrekening gewoon vanuit je gespaarde buffer.

    Reageren
    • Hharry

     @Ronald

     Da,s een goeie ja helemaal mee eens. Maar beter is de 130 velden op de noordzee open gooien en daar gas vandaan halen.

     Reageren
 • BBert Janssen

  Allemaal om crisis te creëren.
  Wij het volk bang voor schaarste.
  Doe eens boodschappen in België of Duitsland dan weet je genoeg.
  Mensen laat je niet gek maken, als wij opstaan als volk is het genoeg geweest.
  Hoe lang nog?

  Reageren
  • DDirk

   @Bert Janssen

   Crisissen blijven creëren én angstporno propaganda is een verdien model van zowel kabinet als grootgeldverdieners , als ver voor de plandemie corona tijdperk.

   Reageren
  • RRob A

   @Bert Janssen

   Ja klop maar het domme klootjesvolk volk komt nooit in opstand. We laten als maar door de strot duwen.

   Reageren
 • MMarcel

  Overheid besteedlt de burger

  Reageren
 • BBas

  En vandaag weer bijna 10% omlaag. Stop nu eens met die paniekzaaierij.
  Het grootste deel van de energieprijzen is belasting en netbeheer.

  Reageren
  • MMarcel

   @Bas
   Het kabinet schroeft de gasprijs door vuil belastingtrucjes telkens weer omhoog ook al heb je een vast contract dan gaat de energieb.btw en leveringkosten en wat nog meer gewoon omhoog de kale prijs van gas en is een tiende deel ervan dus als die belasting er niet op zit dat heeft iedereen een betaalbare warmtebron Waarom moet Nederland afhankelijk zijn van Australië als ze zelf gas winnen Het zijn vuiler smeriger boeven in Den Haag die schijten hebben aan het volk Maar het volk blijft op schurken stemmen

   Reageren
   • Mmves

    @Marcel
    Precies dit, laatste zinnetje, je hebt toch een plaat voor je hoofd, als je straks op die Timmermans gaat stemmen

    Reageren
    • PPiet Triestelandje

     @mves
     Net wat u daar zegt, indien Timmermans komt te regeren dan kunnen we met z’n allen ons goedverdiend geld in zijn klimaatdoelen stoppen.
     Dan vertrekt ik uit dit land of ik stop met werken om vervolgens het “handje” op te houden.

     Reageren
   • BBeambte

    @Marcel

    Leer eerst eens de NL te schrijven en spreken. Ga dan weg als je t in NL niks vindt. Denk na, we hebben het hier erg goed. Jammer van die onwerkelijke waarheid gelovers of onruststokers.

    Reageren
  • TToon A.

   @Bas

   Reageren
 • NNaam

  Jullie vergeten de marge van de energiebedrijven mee te tellen in de som.

  Reageren
 • EE.Celak

  Toen hier mijn verzaking waren
  Is niet een Limburger die genjamerd heeft de GRONINGS
  TOT ALLE SPIJT VAN VERZAKING
  SCHADE WORD JE GEEN
  MILJONAIR is ons wel bekend in Limburg

  Reageren
  • KKlaas

   @E.Celak
   Praat nederlands

   Reageren
 • VVincent

  Gewoon Groningen weer open en dan 10procent van de opbrengst naar Groningen toen dan kunnen ze allemaal een nieuw huis bouwen

  Reageren
  • KKlaas

   @Vincent
   Wel in een andere regio bouwen graag

   Reageren
 • MMeeuw

  Hallo Nederland
  Waar zijn mee bezig iedere burger wordt gek gemaakt door de Medea elk dag andere verhaal.

  Reageren
  • PPaul

   @Meeuw
   Helemaal mee eens.
   Gasbaten net als Noorwegen in een investeringfonds.
   De winst terug naar de Nederlanders en degene die schade lijden.
   NAM etcetera worden gewoon betaald als elke onderaannemer.

   Reageren
 • EEdje

  Snap niet dat de overheid ingrijpt bij verlagen. duurt het maanden. Terwijl een verhoging de dag erop al kan.

  Reageren
  • MMartin

   @Edje altijd al zo geweest kijk naar de benzine prijs olieprijs ligt op het niveau van 6 jaar geleden benzine prijs blijft hoog om de pomp houder vlees op de botte te geven en die grote olie bedrijven en het rijk maar verdienen. Zoals rente op je spaargeld de banken maar verdienen zo werk het hier

   Reageren
 • CCornelis

  Onze overheid doen al jaren aan gelegaliseerde diefstal d.m v.
  veel te hoge belastingen
  Ben erg bang dat heel veel mensen volgend jaar in grote problemen komen als het prijsplafond komt te
  vervallen
  En Jette maar miljarden aan de Shell
  verstrekken die woekerwinsten
  maken
  Hypokriet zooitje in Den Haag

  Reageren
  • HHans

   Waarom zorgen maken, geld is van de overheid het zal ook daar weer terug moeten komen vroeg of laat.

   Reageren
 • RRichard

  Heb drie jaar vast bij Essent 1260kw dag
  1300kw nacht €67,00 per maand bij jaarafrekening nog 10 procent korting

  Reageren
  • JJan

   @Richard
   Huh, we hebben hier over gas..

   Reageren
 • TTerraneo

  Gooi gewoon de gas velden in Groningen weer open

  Reageren
  • JJack

   @Terraneo
   U woont daar zeker niet zelf? Ver van uw bed show? Wacht maar totdat de grond onder uw woning weg zakt. Dan vraag ik me af of u dezelfde opmerking zou maken.

   Reageren
  • AAlida

   @Terraneo

   U bent een echte grap jurk. Eventjes uitdagen en kijken wie er reageert.

   Reageren
  • PPostema

   @Terraneo En de Groningers ruimhartig compenseren.
   En gebruik de Noordzee gasvelden maximaal. Is beter voor het millieu dan gas ergens anders vandaan te halen.

   Reageren
 • EErik

  Stop met dat geneuzel over plus of min een paar cent per Kwh of M3. Klop maar eens aan bij de overheid die schatrijk wordt van al dit gedonder. Die hebben geen enkel belang bij een lage prijs voor ons als consument. Elektra en gas zijn een melkkoe geworden in plaats van een nutsvoorziening voor de bevolking.

  Reageren
 • PPeter f

  Gisteren bij gc voor 1,22 m3 , 1 jaar vast.

  Electra blijft wel duur 0.36 dal 0.37 piek

  Reageren
 • AAdrie

  Hoe zit het met stadsverwarming…

  Reageren
 • SSander

  Bij iedere grote stijging vanaf laag want 25% over 100 is stukken meer dan 25% over 30, een nieuwsbericht verspreiden. Het is volgens mij vooral aandacht zoeken.

  Het blijkt een lastig vraagstuk voor de consument. NL kennende is er altijd wel overheidssteun, dus ook als het weer helemaal uit de hand zou lopen, hoef je je nog steeds niet heel druk te maken.

  Gewoon vasteprijscontract afsluiten en niet meer hopen op nog goedkoper voorlopig, want dat krijg je deksel op de neus.

  Reageren
 • BBosman

  Gisteren contract aangegaan,blijf een glazen bol

  Reageren
  • MMarcel

   @Bosman

   Heel eerlijk:

   De TTF-prijzen schommelen al sinds half Mei een beetje om de huidige prijs heen. Paar cent erbij, paar cent eraf.

   Persoonlijk verwacht ik niet dat ze opeens gaan kelderen naarmate we meer richting winter gaan.

   Reageren
 • Jjaap

  eerst rusland, nu Australië (of all places).. wat wordt het over 2 maanden ? andorra ?
  kom op met die windmolens en kerncentrales, dan zijn we van niemand afhankelijk.. maar nee… dat kost geld en dan hebben we geen winst … pfff

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.