Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs sinds augustus met 50 procent gedaald

29 reacties

Goed nieuws voor Nederlanders die zich zorgen maken over de hoge energiekosten. De Europese gasprijs is maandag gedaald naar een laagste punt sinds tijden, namelijk 168,5 Megawattuur. Dit komt neer op 1,64 euro per kubieke meter.

Eind augustus lag de gasprijs nog op een duizelingwekkende 3,35 euro per kuub, ofwel ruim 2 keer zo hoog. Desondanks is groothandelsmarkt voor stroom en gas nog steeds onrustig. Nederlanders betalen drie tot vier keer zoveel voor energie als een jaar geleden.

Benieuwd of dat minder kan? Maak dan hier een vergelijking.

Prijsplafond

Vanwege de hoge energieprijzen heeft de overheid per 1 november een prijsplafond ingevoerd voor stroom en gas.

De grenzen binnen dit plafond zien er als volgt uit:

  • Maximaal 1,50 euro per m3 gas tot maximaal 1.200 m3
  • Maximaal 0,70 euro per kWh tot maximaal 2.400 kWh

De genoemde bedragen kunnen nog lager uitvallen als de prijzen op de groothandelsmarkten ook dalen. Dat lijkt nu in elk geval met de gasprijs te gebeuren. Het plafond kan dan in theorie op 1,20 euro per m3 uitkomen.

Toch profiteert lang niet iedereen (evenveel) van het energie plafond. Denk aan mensen met stadsverarming, een warmtepomp of een hoog elektriciteitsverbruik vanwege medische redenen. Voor deze groepen komt er hopelijk een maatwerkoplossing.

Geen angst voor tekort

Gelukkig is de angst voor een mogelijk gastekort komende winter zo goed als verdwenen. Dat komt vooral omdat de voorraden goed gevuld zijn als gevolg van de vloeibare gasimport vanuit de VS. Daarnaast vloeit er meer aardgas vanuit Noorwegen richting Europese landen.

Vorige week steeg de gasprijs nog als gevolg van de toespraak die Vladimir Poetin hield. Daarin kondigde de Russische leider een gedeeltelijke mobilisatie aan van het reserveleger.

Waarom merk ik niets van de lagere gasprijs?

Dat de gasprijs op de groothandelsmarkt is gedaald, betekent niet direct dat het energietarief bij je energieleverancier ook omlaag gaat. Energiebedrijven kopen namelijk stroom en gas in voor langere periode en voor toekomstige prijzen.

Bovendien is de prijs op de gasbeurs nog zonder heffingen en btw. In 2023 gaat de btw op stroom en gas weer omhoog. Per kuub betaal je dan zo’n 90 eurocent aan energiebelasting, ODE en btw, bij een kale prijs van 1,70 euro.

Dynamische leveranicers

Bij de dynamische energieleveranciers, zoals Tibber en NextEnergy profiteer je wel vrijwel direct van de lagere prijzen op de gasbeurs.

Zo koopt deze laatste partij momenteel gas in op 1,824 euro per kuub, wat aardig in de buurt komt van de prijs op de Amsterdamse gasbeurs.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

29 reacties

  • MMimi

    Hoe doen mensen het met de hoge maand lasten? De gasten stoom rekening is hoger dan mijn huur wat moet ik betalen want met 1000 euro kan ik dit niet betalen en die 800 euro eenmalig plus 500 , helpt voor 1 maand, wat doen mensen in dezelfde situatie? Ik mag ook niet rood staan bij de bank en schulden maken lijkt nu wel verplicht en al die stress wat erbij komt met deurwaarders die dan ook nog geld er boven op doen, rijken hebben hier geen problemen mee maar mensen met een laag inkomen kunnen toch niet 718 euro (Oxxio) per maand betalen! En de voedselbank dat is een goed bedoeld organisatie maar dan wens ik iedereen dezelfde vieze troep toe, gezond eten begint niet bij de voedselbank, ja je krijgt fruit of groenten die de 2 dagen niet eens halen ben geen vuilnisbak! Daarom kom ik daar niet meer en ben zelfs in het ziekenhuis beland erdoor want mijn darmen waren gewoon gestopt met werken na een overheerlijk keek een jaar over datum, ik zou graag Raad willen krijgen ivm gasten elekta en niet die goedbedoelende tips waar ik ziek van word of waar ik mag bedelen want het is gewoon mensonterend

    Reageren
  • JJohan

    Ja dit is nu precies wat marktwerking doet. Hoge prijzen voor de consument dikke winsten voor de bedrijven met hoge winstuitkering voor de aandeelhouders. Tijd voor de overheid om dit weer in eigen beheer te gaan doen zonder marktwerking. Veel bedrijven komen in de problemen en zullen uiteindelijk nood gedwongen moeten sluiten met alle gevolgen van dien voor medewerkers. Natuurlijk zijn Nederlanders bereid om een graadje lager te stoken of korter te douchen. Misschien moeten we zelf meer actie ondernemen naar de energie maatschappijen door onze rekeningen niet meer te betalen zodat ze zelf failliet gaan en de overheid wat moet doen en het zelf weer in de hand te gaan nemen.

    Reageren
  • CCA

    Ben van het gas afgegaan sinds vandaag. Contract liep af en kreeg terug en dat werd verrekend met de nieuwe prijs. 812 per maand. Ja wat denk je met drie kids in huis. Belachelijke prijzen gewoon. Terwijl het gas uit Groningen verkocht wordt aan Duitsland. Lijkt de crisis wel van voor de 2e wereld oorlog. Armoe troef voor de minium waar niets aan gedaan wordt. Ja de voedselbank mogen ze eten halen. Oude mensen in de kou zetten en bijna zonder eten. Zorg ook weer afgeschaald wordt volgend jaar voor hun. We vergrijzen..Ja Ja zal naar de vluchtelingen gaan die 5 jaar alles gratis krijgen. En als ze niet mogen blijven hier blijven hangen in Nederland. Als eerste een huis krijgen. Kinderen die thuis moeten blijven wonen zeker tot hun 30ste omdat er geen huizen voor hun zijn. Ouders daar door ook gekort worden op alles. Lonen die zo laag zijn in de lagere opleidingen. Nog geen 1100, euro per maand op je 23ste. En dan zeggen dat er zoveel werk is in Nederland. Schiphol die vast loopt omdat door de lage betalingen er mensen te kort zijn. Zorg die vast loopt door dat er niet te werken valt in de zorg door te weinig mensen en die er nog werken ontslag daar door nemen. Dan maar weer buitenlanders halen. Die zijn goedkoper. Nederland is het duurste land van Europa. Boeren die moeten stoppen terwijl er toch oorlog is in Oekraïne. Waar halen wij eten als er oorlog komt zonder de boeren? En waarom moet er daar gebouwd worden. Opdat er in de natuur geen huizen gebouwd mogen worden en op die grond straks wel. We zitten echt vol.

    Reageren
  • PPaula

    @Annie. Klopt als een bus. Maar niet alleen onze overheid maakt er een potje van, de bazen van de Europese Unie blunderen ook maar verder. De sancties maken alles ook alleen maar erger en erger. Plus, zo langzamerhand zien ze door de bomen het bos niet meer.

    Reageren
  • HHenk

    @Frans

    Bedankt voor je foutloze intelligente bijdrage!

    Reageren
  • GGerrit

    Moet sinds 17sept 902euro betalen alleen voor het gas
    Heb aow plus een pensioentje.Dit wordt onmogelijk. Leverancier Engie

    Reageren
    • MMario

      @Gerrit

      Het is een tragedie wat er nu speelt. Succes ermee.
      Engie heeft afgelopen 6 maanden 5 miljard euro winst gemaakt. Ze willen je graag bedanken voor je bijdrage

      Reageren
  • MMelissa

    Precies dit maar er zijn nog steeds naïeve burgers die schoothondje van den haag zijn ze doen alles wat denhaag ze vertelt en oplegt. Maar wel ruzie maken van burger naar burger terwijl waar ze echt hun woeden op moeten uiten doen ze niet dom volk

    Reageren
  • FFrank

    Ik ben overgestapt naar Frank energie daar betaal je vooraf en aan de hoge prijzen daar kom ik niet aan
    Zomers minder in winter belast je meer omdat je meer verbruikt

    Reageren
  • AAd Wouters

    Daar gaan we weer, Rutte met zijn marktwerking!

    Reageren
  • TT Jacobs

    Het lijkt wel of dit kabinet alleen maar wil dat de energiebedrijven vreselijk veel winst kunnen maken en de “gewone ” burger daar voor moet zorgen .
    Dit stikt mij erg hard

    Reageren
    • FF

      @T Jacobs

      dat krijg je als politici in alle grote enegiebedrijven bergen aandelen hebben

      Reageren
      • SSmeef

        Geachte F
        Als je zo’n opmerking plaats, dan is het handig om daar ook wat bewijs van mee te sturen.
        Persoonlijk lijkt mij dit een onbetrouwbare reactie, zoals de heer Baudet dit ook kan doen.

        Reageren
  • AA.somar

    Wij verdienen geen miljoenen zoals de koningshuis die kunnen wel betalen wij moeten elke dubbeltje omdraaien en El maand met 50euro rond komen
    Onze belasting geld gaat naar de rijk en de gaswat ze verkopen en verdienen ook en wij kunnen stikken of doodvallen de rijke wordt nog rijker en wij worden arm rutte en de koninklijke moeten in onze schoenen staan dan voelen ze wat en hoe het leven zit dankjewel

    Reageren
  • RRonald

    Waarom grijpt minister jetten niet in hij schuif het door naar acm terwijl hij minister is

    Reageren
  • EEMAP Hessels

    Dit kan zo niet doorgaan.Laten we al die energiebedrijven toch nationaliseren!!Al die bedrijven nemen nu een loopje met ons en doen alles voor hun grote winst!Het zijn de oorlogwinstmakers anno 2022!

    Reageren
  • GGort

    De energiebedrijven verkopen nu minder eenheden, (iedereen heeft de thermostaat laag staan, of gebruikt helemaal geen gas), Daardoor vallen hun winstprognoses voor 2022 tegen. Zij verhogen daardoor de verkoopprijs per eenheid m3, voor de consument, en houden hun winsten in op niveau en in stand.

    Reageren
  • FFrancine

    Ik ga per 8 oktober 2022 een gasprijs van€3,39633 betalen per m3!!! Bij Eneco.
    Ik heb net een mail gekregen daarover. Ik heb een variabel contract voor onbepaalde tijd. Al voor de ellende.
    En de gasprijs daalt???
    Niet te merken….

    Reageren
    • SSonja

      @Francine
      Erecode moet de regels naleven en mag jou niet per 8 oktober nieuwe prijzen laten betalen. Zij zijn verplicht om 30 dagen te houden tussen aankondiging en bepaling. Je kunt via de ACM een bezwaarschrift downloaden zodat de prijsstijging pas 3 weken later ingaat.

      Reageren
      • RRonald

        @Sonja wat heb je aan 3 weken later

        Reageren
        • JJoël

          @Ronald Betere overbrugging naar het prijsplafond vanaf 1 november.

          Reageren
    • FFrans

      @Francine
      Je mag dus je contract opzeggen?

      Reageren
    • AAd

      @Francine
      Je kunt met een variabel contract voor onbepaalde tijd altijd overstappen naar een goedkopere aanbieder. Onbepaald wil zeg dat er tijdsduur is afgesproken.

      Reageren
      • AAndre

        Onbepaald betekend dat er géén tijdsduur is afgesproken en dan mag je boetevrij opzeggen met 1 maand opzegtermijn.

        Reageren
  • MMarian

    Waarom word de stroomprijs niet ontkoppelt van de gasprijs

    Reageren
    • PPieter

      @Marian
      Goede vraag! En bijzonder raar eigenlijk dat maar weinig mensen die vraag stellen…
      1. Ontkoppelen maakt dat de stroomprijs minder afhankelijk wordt van de gasprijs;
      Daarmee kan de stroomprijs flink omlaag ten opzichte van de gasprijs; dat is beter voor de economie en voor ons allemaal, immers als stroomproducenten moeten gaan concurreren gaan de prijzen omlaag; nu worden deze producenten slapend giga en over de top rijk en gaan vele huishoudens en ondernemers ten gronde;
      2. Ontkoppelen is beter voor het milieu, immers, milieuvriendelijk geproduceerde stroom (zon, wind en water) kan zo een stuk voordeliger en dus aantrekkelijker worden dan gas en duur geproduceerde stroom;
      3. En niet onbelangrijk: de invloed van Poetin op de economie van Europa wordt bij ontkoppeling een stuk minder, immers Poetin heeft ons nu met de gasprijs (en door de koppeling dus ook de stroomprijs) flink in de houtgreep….
      Dus inderdaad, Marian, ik begrijp niet waarom het kabinet of anders defensie niet ingrijpt en ons verlost van deze aanval op onze economie.

      Reageren
    • MMel

      @Marian
      Je slaat de spijker op zijn kop. Plus nog heffingen vragen terwijl lage en middenstand dubbeltjes moeten omdraaien is ronduit schandalig! Ook warmteprijs dat nu gekoppeld is aan de gasprijs stijgt ook onnodig hoog (met nodige heffingen natuurlijk) ik vind dat het volk gecompenseerd moet worden met wat ze teveel betalen. Andersom doet belastingdienst toch ook? (Als niet genoeg betaald is zijn ze er rap bij met factuur sturen). Mogen wij ook even een factuur opmaken of geldt dit enkel voor box3? Zoals spaarcompensatie ook heel snel was maar toeslag compensatie niet… Als je geen top inkomen hebt dan val je buiten de boot…. Jammer.

      Reageren
  • JJan Martens

    ButgetEnergie is sinds januari mijn energieleverancier, omdat Fenor failliet was verklaard. Ik heb een variabel tarief en krijg elke maand een tarievenoverzicht voor de daarop volgende maand. Na de maand krijg ik een overzicht van het gebruik en de kosten voor die maand. In juli kreeg ik de tarieven voor augustus en begin september het overzicht van het verbruik en de kosten van augustus. Mij bleek toen dat Budgetenergie 5 cent meer rekende voor stroom per kw/uur en 18 cent meer voor een cub gas dan wat zij als tarieven hadden opgegeven. Kan dit zomaar. Als je belt krijg je een slecht Nederlands sprekende persoon met een verward verhaal. Wat moet ik hiermee? Het is nu 26 september en voor de maand oktober heb ik de tarieven nog niet ontvangen. Wat moet ik hiermee?

    Reageren
    • JJohn

      @Jan Martens, volgens mij moeten energieleveranciers 30 dagen van tevoren de nieuwe tarieven doorgeven. Dit zoals de ACM heeft bepasld. Ook de grotere aanbieders zijn hiervoor op hun vingers getikt. Zij plegen dus in feite contractbreuk. Misschien een idee om dit aan te geven.
      Groet.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.