Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs schiet omlaag: in één maand daling van 25 procent

De gasprijs is in één maand tijd met 25 procent gedaald. Op 11 december bedroeg de afsluitkoers 36,1 euro per megawattuur, wat neerkomt op 35,2 cent per kuub.

Een maand geleden was de gasprijs nog 47,9 euro per megawattuur. Dit betekent dat de prijs per kuub gas nu 11,5 cent lager ligt dan een maand geleden. Deze daling van de gasprijs is opmerkelijk en gunstig voor huishoudens, vooral omdat deze daling plaatsvindt in de winterperiode.

Ontwikkeling gasprijs 2023

Zo heeft de gasprijs zich de afgelopen tijd ontwikkeld op de Amsterdamse beurs (TTF).

Analyse:

 • De gasprijs begon hoog in januari 2023 met ongeveer 75 cent per m3
 • Vervolgens zien we een dalende trend tot aan begin juni
 • Daar bereikt de gasprijs het laagste niveau, namelijk zo’n 22,5 cent per kuub.
 • Daarna zien we een opwaartse trend tot aan midden oktober, waar de prijs een piekje bereikt van circa 53 cent
 • Vanaf dan dalen de prijzen weer langzaam tot aan ongeveer 35 cent (op 11 december 2023)

Ook energiecontracten goedkoper

Ook in veel vaste en variabele energiecontracten is de gasprijs wat gedaald.

 • Het goedkoopste variabele contract komt op naam van Budget Energie, waar de gasprijs momenteel ligt op 1,17 euro per m3
 • Het goedkoopste vaste contract is van Powerpeers voor een vaste jaarprijs van 1,20 euro per m3.
 • Huishoudens met een dynamische contract betalen vandaag (12 december) een prijs van circa 1,10 euro per m3.

Benieuwd naar de actuele gasprijs per energiebedrijf? Check dan dit overzicht.

In 2024 hogere gasbelasting

Het minder goede nieuws is dat de gasprijs vanaf 1 januari 2024 weer stijgt. Deze stijging is niet gerelateerd aan de handelsprijzen, maar wordt veroorzaakt door een toename in de belasting die de overheid heft op het gebruik van aardgas.

De energiebelasting op aardgas neemt in het komende jaar toe van 0,5927 euro naar 0,7054 euro per kubieke meter, inclusief btw. Als gevolg hiervan zal de gasprijs in alle soorten contracten (vast, variabel en dynamisch) in één keer met meer dan 11 cent per kubieke meter stijgen. Dit betekent voor iemand met een gemiddeld gasverbruik een toename van ongeveer 11 euro per maand aan gasuitgaven.

Daarnaast zijn er kostenverhogingen die door netbeheerders worden doorgevoerd. Een lichtpuntje is echter dat de belasting op elektriciteit wel afneemt.

Een overzicht van alle wijzigingen binnen de energierekening (per begin 2024) vind je hier.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

42 reacties

 • GGeert Jan

  Ja hier in dit land wordt geweldig gemopperd
  Maar lopen als schapen mee
  Waarom lukt zo iets wel in andere landen Frankrijk b v b
  De eu heeft ons niet veel goeds gebracht
  Er is maar 1 Europees land wat het goed heeft gedaan ZWITSERLAND

  Reageren
  • EErnst

   @Geert Jan
   Laat je niets op de mouw spelden, weer zo’n loze kreet. De gasprijs zakt pas al de wintervoorraad op is dan pas gaan ze voor een lager tarief inkopen en merkt de consument het pas in zijn afrekening een jaar daarna (2025)!!!!!

   Reageren
 • CCarolus Kerremans

  Ik heb een jaarcontract van 1jaar bij Pure ENEGIE…kan ik pas 30 februari afzeggen. Is dan nu overstappen mogelijk?

  Reageren
  • MMaikel

   @Carolus Kerremans ja overstappen is altijd mogelijk, waar je alleen wel op moet letten is dat je huidige energieleverancier een boete gaat rekenen voor misgelopen inkomsten. Hier over zou je even contact op kunnen nemen met de leverancier hoe hoog die boete zou worden.

   Reageren
 • GGoel

  Toch wel wrang voor al die mensen met een vast/variabel contract, terwijl dynamische contracten deze ‘winst’ (mindering in kosten) DIRECT in hun zak steken!
  En vergeet niet: in de lente/zomer/herfst/weekend regelmatig zelfs letterlijk geld toe voor elektriciteit (tot duppies per kWh)!

  Het is een raadsel waarom mensen zich blijven laten afzetten door energiemaatschappijen met vaste/variabele contracten.

  Reageren
 • DDecatelle

  Daarmee dat ik van ENGIE de zoveelste voorstel kreeg om mijn voorschot te verhogen!!!!!

  Reageren
  • RRyan

   @Decatelle
   Als je een voorstel krijgt om je maandbedrag te verhogen dan is dat een indicatie dat je nu te weinig betaald en/of teveel verbruikt.

   Reageren
 • PPeter Dr

  @kwassie. Dat Nederland veel geld geeft aan brussel klopt eigenlijk niet. In Europa worden de taksen geïnd daar waar goederen Europa binnen komen. Die taksen worden echter niet doorgestikt maar blijven in het land waar deze dus toekomen. Nu is Nederland met zijn belangrijke havens de nr 1 van die belastingen. Dat vergeten de politieke partijen telkens te vermelden. Het is bashen op Europa om toch maar de kiezer voor hen te winnen. Als Nederland de EU zou verlaten dan zou dat voordeel in één klap vernietigd worden. Men zou ook alles wat van financiële markten al naar Nederland verhuisde meteen verliezen. Nederland is dus het land dat mee van het meeste te verliezen zou hebben. Dat staat in schril contrast met wat men de bevolking doet geloven en net dat is wat extreem rechtse partijen de kiezer doen geloven.
  Nee, er moet meer gedaan worden om immigratie en misdaad te bestrijden en om de volksgezondheid en ons sociaal stelsel te behouden. Daar is wel werk aan de winkel maar dat doet men niet. Mensen moeten er blijven op zagen zodat we de werkelijke problemen iet ziet en dat is dat rijk veel rijker wordt en al de rest veel armer. Een lobby voor armen is er nu eenmaal niet. Die hebben daar geen geld voor. De rijkere bevolking en vooral de riskeren bedrijven die speciale taksrulings krijgen hebben dit wel.

  Reageren
 • JJan Smit

  Heb het vermoeden dat de energiebedrijven dit allemaal zagen aankomen. Neem nu een vast contract, gas en electriciteit wordt nog duurder – aldus die bedrijven de afgelopen maanden. In februari zitten we weer onder de euro per m³, zie je dan met je goedkope 1,23€ per kuub.

  Reageren
  • GGoel

   @Jan Smit
   Daarom dynamisch. En van dynamisch is Zonneplan het goedkoopst.

   Reageren
   • BBarry

    @Goel

    Klopt niet wat Goel zegt.
    Dit hangt af van het verbruik.

    Budget Energie is in veel situaties net wat goedkoper voor dynamisch, zij hanteren iets lagere vaste kosten en slechts 7,5 cent inkoopkosten voor gas. Daarmee goedkoper dan Zonneplan.

    Reageren
    • GGoel

     @Barry
     Opslag Budget Energie: 2,099 ct stroom en 7,501 ct gas.
     Opslag Zonneplan: 2,00 ct stroom en 8,00 ct gas

     Daarmee is Zonneplan VEEL goedkoper dan Budget Energie

     Reageren
     • TTip

      @Goel

      De meeste kosten worden doorgaans gemaakt met het gasverbruik en niet met stroom..
      Echter geef je aan dat Zonneplan ‘VEEL’ goedkoper is. Budget Energie is (iets) duurder qua stroom (lees) 0,099 ct. Alleen qua gas is Zonneplan (maar liefst) 0,499 ct duurder..
      Dat is een verschil van 0,4 ct (echter zijn stroom en gas niet echt te vergelijken qua verbruik, dus is het daadwerkelijke verschil misschien nog meer)

      Als ik het goed heb en reken met jouw voorbeeld, dan is Budget Energie toch VEEL goedkoper.

      Maar misschien lees ik het verkeerd…

      Reageren
  • CChristiaan

   @Jan Smit

   Gohh
   Meen je dat nou!
   Nederlanders zijn goed om zich te laten afzetten. En van zich te laten stelen!
   Nederlanders van vroeger zouden zich kapot schamen dat dit hun afstammelingen zijn geworden
   Allemaal soft en over al mee instemmen en het toe laten

   Reageren
 • DDonald Pesch

  Nederland is onleefbaar geworden! Wie houdt er nog van dat land??

  Reageren
  • MMo

   @Donald Pesch

   Mensen die het zich kunnen veroorloven zullen meer gaan imigreren doordat NL geen NL meer is straks.Nl zal straks nog veel meer worden overspoelt door (geluks) assielzoekers.
   Nog even en we ‘mogen’ geen kerst meer vieren want dit feest is a moslim kijk maar naar sinterklaas wat een gezeik! blijf af van onze traditie’s! Ga zo door met alles zo te verhogen dan
   redden de mensen met lage inkomens het helemaal niet meer.Ouderen die hun leven hard hebben gewerkt en nu zien wat ze over hebben per maand en vaak in de kou zitten triest hoor!

   Reageren
   • CClaudia

    @Mo
    Ben helemaal met jou eens mooi en heel goed gezegd

    Reageren
  • SStan Ny

   @Donald Pesch, klopt wat u zegt, daarom ben ik geëmigreerd. Als werkende Nederlander wordt je gewoon uitgeknepen. Een ieder wil wat van jouw inkomen hebben, de overheid voorop, kijk maar wat wij alleen al aan belastingen betalen. Ook is de energietransitie mislukt, doordat de roverheid geen plan heeft. Heb ook nooit begrepen wat die jetten daar deed. Die snapt er helemaal niets van.

   Reageren
 • FFrenske

  @Dommetje

  Je kunt deze mensen tóch niet laten werken. Dit noemen ze in welvarend Nederland discriminatie als ze werken kunnen ze geen Nike schoenen meer kopen en telefoons van 800 euro of meer.

  Reageren
 • FFrenske

  Heb petroleum kachel gekocht met reukloze petroleum prima betaal nu per mnd.77 euro aan stroom en gas. Tank in belgië en ook boodschappen. Aan mij niks meer te verdienen. Op lichters bende. Mensen moeten minder stoken kunnen ze weer de belasting verhogen .

  Reageren
 • TTanja

  Ik moet een contract af gaan sluiten . Ik heb zonnepanelen. Ik heb een eenpersoons huishouden.wie kan mij zeggen waar ik het beste naartoe kan gaan. Zit nu bij energie direct ,maar mijn contract was al in juni gestopt en heb nu automatisch variabel.

  Reageren
  • RRyan

   @Tanja

   Als je het aandurft, neem een dynamisch contract bij NextEnergy. Zit daar zelf ook en natuurlijk zijn er pieken, maar over het algemeen betaal ik vele malen minder dan een vast contract.

   Voorbeeld in juni 2023: ik rijd elektrisch en heb zonnepanelen. Door gunstige tarieven heb ik iets meer verbruikt dan opgewekt. Toch einde aan de streep 0 euro stroomkosten die maand door negatieve uren.

   Hele maand dus gratis gereden met de auto. Ook maanden er omheen 20-30 euro stroom. Nu pas in deze maanden is het hoger door weinig zon. Maar nog steeds maar rond 100 euro. Vergeleken met wekelijks tanken voor 80 euro nog steeds een groot voordeel

   Reageren
   • GGoel

    @Ryan
    NextEnergy is (VEEL) duurder dan Zonneplan. Bv opslag gas is bij NextEnergy voor elektriciteit 2,20 ct en voor gas 12,86 ct, terwijl bij Zonneplan gas 2,00 ct en elektriciteit 8,00 ct.

    Reageren
 • TTon

  We betalen meer btw dan dat we voor het gas betalen. Ruim 71 cent dadelijk in Januari. Onder het mom ontmoedigen om over te stappen op gasloos! Deze idioten in dit kabinet hebben makkelijk praten. En onze Timmer Frans koopt nog even een stulpje uit 1910 van ruim 1,5 miljoen. Géén verduurzaamde woning en alles wat je stookt gaat gelijk verloren. Maar wij moeten allemaal groen worden. Gewoon btw verlagen dan kunnen we allemaal genieten van één van onze eerste levensbehoeftes dan kan dat noodfonds ook gelijk weg!

  Reageren
  • JJaap

   @Jaap
   Las zelfs ergens dat ze de verwarming opstoken tot 27 graden met de ramen open.

   Reageren
  • MMo

   @Jaap

   Juist! en daarom worden de Nederlanders steeds agressiever vind je het gek…? ik niet!
   Ik ken zoveel mensen die uit angst voor de energierekening alleen s’avonds 1 of 2 uurtjes
   een elektrisch kacheltje aanzetten.
   En dan zie je dat gespuis/gelukszoekers op straat hangen en lachen naar de camera ja
   die hebben hier een prachtig leven,eten slapen zakgeld gratis zorg walgelijk!!!!!
   Wat ik wel erg vind is dat de mensen die echt trauma’s hebben opgelopen door de oorlog die hoor je niet die veroorzaken geen overlast maar worden vaak over 1 kam geschoren door die lozers!
   Wie is de schuld van dit alles????? precies de poppetjes uit Den Haag! en die moeten eerst nu maar eens aan de Nederlanders zelf denken maar ja dat roep heel Nederland waarom denk je dat Wilders zo hoog heeft gescoord.. precies!
   En nu weer al die gesprekken en elkaar maar dwars zitten kom op zorg dat het land weer goed wordt geleid! Nu moeten we weer wennen aan al die nieuwe gezichten in de politiek……de meeste die smeren hem allemaal maar ach wat geeft het die krijgen een giga wachtgeld mee echt pfffffffffffff
   Los Groningen en de toeslag affaire eerst eens op schande!
   De feestdagen komen er aan de goed betaalde bobo’s uit de politiek zitten er zelf lekker
   warmpjes bij in hun mooie woning en goedgevulde koelkast schaam jullie!

   Reageren
   • RRob vd Laar

    @Mo
    Verschillende mensen staan op de rand vand de afgrond ,er gaat hier te veel geld naar oorlogstuig,en naar de AZC’s.
    De oudere generatie die Nederland na de oorlog weer op de kluiten hebben geholpen worden nu gestraft doordat ze niet meer rond kunnen komen.Schandalig.!!! Ze moeten de leverings en de netwerkbedrijven weer samen voegen zodat de regering de prijzen in de hand kan houden. De leverings bedrijven maken woekerwinsten.

    Reageren
  • MMo

   @Jaap

   Wat ik ook niet helemaal eerlijk vind is dat er volgend jaar een tijdelijk noodfonds komt om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen met hun energiekosten.
   Betaal je meer dan 13% van je inkomen aan gas en licht dan krijg je een bedrag terug.
   Dus ben je erg zuinig op je verbruik heb je pech en denk je ik zet de verwarming lekker wat vaker aan en hoger wordt je beloont want dan kom je wel boven de 10% of 13 % raar….

   Reageren
   • HHenk

    @Mo inderdaad ongelijk. Beter zouden ze er een aflopend percentage van kunnen maken.

    Reageren
  • TTrijn.

   @Ton

   We hebben geen goede regering.
   Zoek de normale mensen om te regeren.
   Die zijn moeilijk te vinden..
   We moeten maar hopen dat hier geen oorlog komt.
   Toedeloe.

   t.

   Reageren
 • MMeneer

  Nog even en je betaald belasting per zonnepaneel wat je hebt. Ze hebben het nog niet bedacht, maar is je lucht wat je ademd schoon dan betaal je straks meer als je in een schoon deel van nederland woond. In de stad kost de zuurstof belasting dan een beetje.
  Ze komen nog langs om je zuurstof verbruik te meten. Voor kinderen tot 10 jaar is het nog gratis. Mensen met een zuurstoftankje betalen het via de zorgverzekering.
  Als je de winter doorbrengt in spanje, dan kun je een deel terug vragen via de belasting aangifte.

  Reageren
  • WWord

   @Meneer
   Amen to that

   Het is zo cynisch, maar de strekking is prachtig.

   “De politiek is er voor ons”
   En
   “Democratie”

   Kom op zeg.

   Tijd voor echte verandering! Maar wie is is tot zoiets in staat?

   Reageren
  • DDommetje

   @Meneer
   Nog even, dan moeten we ook gaan betalen als een windje laat vanwege geluidsoverlast en stank.

   Reageren
  • HHenk

   @Meneer
   Er wordt al belasting op zuurstof geheven. Overal waar ze het over CO2 hebben, bedoelen ze zuurstof. Iedereen ademt namelijk CO2 uit. Ook vele processen gebruiken zuurstof en dat wordt oa omgezet in CO2.

   Reageren
 • MM.C.

  Rijken worden rijker en de armen armer. Wie zijn er genoodzaakt om gas te gebruiken? Inderdaad, huurders en oudere woningen. Die mogen meer betalen. De rijken met hun nieuwbouw zonder gas, hebben er profijt van. Tis gewoon niet te geloven.

  Reageren
  • RRoel

   @M.C.
   Je hebt groot gelijk, maakt niet uit wie er regeert, kapitaal wint

   Reageren
   • JJ HAAN

    @Roel

    En dan ook nog een verhoging van het netwerk om dat het steeds duurder wordt,wie worden er nu bedonderd dan

    Reageren
 • RRoel

  Het is altijd hetzelfde, jaren geleden, iederen moet op de hr ketel,oke nu iederen naar elektrisch rijden,dan iederen zonnepanelen,dan alles verhogen , wegenbelasting omhoog voor elektrische autos, gasprijs incl belastingen omhoog, terug levering energie prijs omlaag , elektrische net zit vol , terwijl in 2013 al werd gezegd, uitbreiden van het hoogspanningsnet, wat is het volgende warmtepompen,,

  Reageren
 • DDe Groot-Zeidler

  Je mag wel zonnepanelen leggen op je huurwoning
  Ik heb er 6 via de woninbouvereniging
  En je had eerder moeten op inspringen ook op en vast contract

  Reageren
  • MMARCEL

   @De Groot-Zeidler
   6 Panelen, waar je dan huur voor betaald maar in de wintermaanden heb je er weinig aan, misschien kan je nu gratis je tandenborstel opladen

   Reageren
 • MMATH

  En dan zegt de overheid een van de belangrijkste punten van het nieuwe kabinet wordt armoede bestrijding.
  De laagste inkomens wonen gehuurd en mogen niet zelf zonnepanelen laten plaatsen. Niet toegestaan van woningcorporaties.
  Wij zijn b.v. over ongeveer 5jaar aan de beurt.
  Dus armoede wordt alleen maar groter en de politiek vind het prima zo.
  Later als iedereen van het gas af is, komt de overheid wel met zonnepanelen en laatpaal belasting. Zie nu suikertax.
  Maar BTW verlagen op groente en fruit is schijnbaar technisch niet mogelijk.
  Ze zullen en blijven ons bedonderen.
  Maarja nog geen 2jaar dan ga ik met pensioen.
  Ga dan lekker in Spanje wonen. Lekker bij mijn dochter die inmiddels geëmigreerd is. Zij was Nederland ook beu.

  Reageren
 • WWRM

  Gas is straks niet meer bruikbaar door overheidsbeleid en niets meer waard heel eenvoudig omdat het niet meer gebruikt mag worden

  En Jetten denkt ook gewoon door te gaan ondanks zijn demissionaire status

  Het is allemaal geopolitiek en als lemmingen rennen naar de afgrond

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.