Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs schiet omhoog: zet je tarief vast nu het nog kan

Op 5 juni, registreerde de gasprijs de sterkste stijging in drie maanden tijd. Op de Amsterdamse beurs TTF ging de prijs die dag in één klap met ruim 20 procent omhoog naar bijna 30 euro per Megawattuur.

Het nieuws kwam kort na het moment dat veel energieleveranciers nieuwe vaste en meerjarige contracten in de markt zetten.

Ten opzichte van vorige week donderdag (1 juni), is de gasprijs op dit moment (8 juni, 13:00) 25 procent hoger.

Is dit het moment om je energietarief vast te zetten, voordat de prijzen omhoog gaan?

Vraag uit Azië neemt toe

De verhoogde gasprijzen zijn het resultaat van een groeiende vraag naar vloeibaar gas (LNG) vanuit Azië. Met name China vindt het nu een gunstig moment om bij te kopen. En ook landen als Japan en Korea melden zich nu actiever op de gasmarkt.

In het Verre Oosten is het warmer dan normaal waardoor airco’s harder moeten draaien. De stroom die daarvoor nodig is, wordt deels opgewekt door gasgestookte centrales. Sowieso wordt er in Azië nu meer gas gebruikt.

Een bijkomende factor is de aankondiging van Saoedi-Arabië om vanaf juli minder olie te produceren, wat leidt tot hogere prijzen in de LNG-contracten op lange termijn.

Stijging tot € 80 per MWh

Cyril Widdershoven, onafhankelijk energie-expert, spreekt in het AD de verwachting uit dat de gasprijzen structureel hoger gaan uitvallen, tot wel 80 dollar per MWh. Dat is omgerekend zo’n 72 cent per m3.

Inclusief belastingen en marges zou de gasprijs voor consumenten dan zo’n 1,65 euro per kuub bedragen.

Het duurt zeker tot 2026 voor er voldoende capaciteit is om aan de vraag naar LNG te voldoen. Tot 2026 moet Europa dus concurreren met Azië om de schaarse LNG.”

Cyril Widdershoven (energie-expert)

In april bespraken we al vier risico’s voor stijgende energieprijzen.

Hogere tarieven

Op dit moment ligt het gemiddelde tarief bij energieleveranciers op:

 • € 1,356 per m3 voor gas
 • € 0,377 per kWh voor stroom

Een verdere stijging van de gasprijs leidt onvermijdelijk tot hogere gastarieven in de nabije toekomst. Europa heeft maar weinig langlopende contracten voor de afname van LNG, wat betekent dat de gasprijs voor consumenten wordt bepaald door prijzen op de spotmarkt (TTF).

Ook de elektriciteitsprijs is afhankelijk van de gasprijs, omdat gas nog altijd wordt gebruikt voor de opwekking van stroom.

Ga voor zekerheid

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen hoe de gasprijzen zich zullen ontwikkelen, is het duidelijk dat de risico’s en onzekerheden aanzienlijk zijn.

Als je geen fan bent van onzekerheid, is het verstandig om nu actie te ondernemen en je tarief voor minimaal een jaar vast te zetten, voordat de prijzen verder stijgen. Op die manier ben je komende winter beschermd tegen grote prijsschommelingen.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Steeds meer vast contracten

Gelukkig zijn de vaste energiecontracten terug van weggeweest.

Sinds deze week heb je de keuze uit 1, 2 en zelfs 3 jarige contracten. Waarvan de tarieven nu nog ruimschoots onder het prijsplafond liggen.

Eenvoudig energie vergelijken voor een vast contract doe je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

117 reacties

 • AAllie

  Eigenlijk moeten we nu gas kopen en lokaal opslaan in tanks thuis, voor de winter. Dan betaal je straks niet die dure winter-prijs…

  Reageren
  • SSander

   @Allie
   En wat denk je hoeveel due investering je gaat kosten?
   Onderaan de streep is dat geen bezuiniging.

   Reageren
 • HHans Mulder

  Gas wordt hoofdzakelijk gebruikt om te verwarmen. Dat doe je tot zeg oktober niet. Intussen wordt er wel gas gewonnen, waar zelfs onze paniek energieleveranciers niet de hoofdprijs voor willen betalen. Wat schiet je op met een vaste gasprijs die 10 cent onder de gesubsidieerde 1,45 euro ligt. 1200m³x 10cent= 120 euro. Ik zeg als je vast wil wacht tot eind september

  Reageren
  • JJos

   @Hans Mulder
   Meer dan waar!
   Recent is de gasopslag aangesproken en nu zijn ze alweer aan het aanvullen.
   Zijn er nog betrouwbare waarzeggers?

   Reageren
 • JJ.v.d.Vlekkert

  Altijd leuk zoveel wijsneuszen die het echt menen te weten.
  Ben gelukkig zo vrij om een eigen keuze te kunnen maken.
  Ik krijg zo onderhand een puntloos van al die doemdenkers in on land.
  Ga weer lekker hout sprokkelen, ben je overal van af.
  Wel dan weer een vergunning aanvragen.

  Reageren
  • EErik

   @J.v.d.Vlekkert

   Het verontrust me hoeveel mafkezen met complottheoriën en “alle energiemaatschappijen zijn oplichters” hier rondlopen.

   Vinden zoveel mensen zich nou zo vreselijk zielig en hebben moeite met eigen verantwoordelijkheid of trekt deze site mensen aan die alleen maar kunnen klagen over anderen zodat ze zelf niet na hoeven denken.

   Deze site geeft me wel het idee dat de Nederlandse bevolking alleen maar kan klagen en jammeren en zichzelf zo vreselijk zielig vinden en het hier zo vreselijk slecht is allemaal.

   Kan je uitnodigen om in elk willekeurig ander land te gaan wonen werken en kom over 10 jaar nog eens op de lijn.

   Reageren
   • MMike

    @Erik
    Wat moet het heerlijk zijn om naïef door het leven te gaan.

    Reageren
   • NNico

    @Erik
    De enige die baat heeft bij een vast contract is de energieleverancier. Die garandeert hiermee haar exorbitante winsten. Alle risicofactoren zitten in de prijs verwerkt. Valt het tegen maken ze winst valt het mee maken ze nog meer winst. Ik heb een dynamisch contract en daar betaal ik 30 procent minder dan de beste huidige aanbieders, en 60 procent minder dan de Januari aanbiedingen. Ik heb altijd minstens 25 procent minder dan het prijsplafond betaald. Dat plafond wat nu ineens de nieuwe super deal is wordt misbruikt om de meest kwetsbare in het web te lokken. Ga je op deze contracten in betaal je gegarandeerd teveel.

    Reageren
   • MMo

    @Erik

    Je hebt helemaal gelijk!!
    Mensen hebben het zeer goed in dit land kijk maar in de wereld wat er allemaal voor naars gebeurt maar ja dat zit in de mens .. hebben hebben ik ik ik blehhhhh.

    Reageren
 • SSander

  De TTF Future daalt bijna even hard als dat ie gisteren steeg. Ik kan me ook niet voorstellen dat er niet goed is nagedacht over die grote leveranciers om tegen 1,20-1,30 per m3 voor 3 jaar te gaan leveren. Dus let op met in paniek raken.

  Wat interessanter is: wat zou een mogelijk laagste prijs kunnen worden voor gas per m3 incl, voor een minimaal 1-jarig contract? Oxxio zit op 1,22 en ik betaalde 0,82 bij Vattenfall voor 12maanden afgesloten mid 2021.

  Iemand een idee?

  Reageren
  • SSers

   @Sander. We zitten alweer in een neergaande trend. Ik werd 5 weken geleden gebeld door mijn energieboer. De bood mij een vast kontrakt aan tegen een giga hoge prijs en beheerde glashard dat de prijzen absoluut op hun laagste prijs stond. Ok heb maar nee gezegd. Ik weer het ook niet maar vraag me af wat er gebeurt als de oorlog in de Oekraïne ( hopelijk snel) over is.

   Reageren
   • SSander

    @Sers

    Nou die oorlog in Oekraine die ik niet snel voorbij zijn. Het lijkt steeds grimmiger te worden. Maar ook als de oorlog zou stoppen en Europa geen gas van Rusland wilt importeren dan blijft het schaarstevraagstuk -voor zover dat klopt- toch intact?

    Ik denk dat onder de E1,00 per m3 niet meer terugkomt eerlijk gezegd, als de prijs mid 2021 al 0,82 en het jaar ervoor 0,71 (heb ik betaald) was.

    Reageren
    • NNanny

     @Sander heb gisteren 92 cent per kub betaald…

     Reageren
    • JJos

     @Sander
     Als u er belang bij heeft geef ik u een formule waarmee u het zelf kunt uitrekenen met de grafiek van de TTF.
     De enige waarde die u dient in te voeren is de dagkoers.
     Door de energiebelasting van 592658 cent per m³ gas wordt het natuurlijk wel erg moeilijk om onder de 1 Euro te blijven voor een m³ aardgas.

     Reageren
     • JJos

      @Jos
      Bedoeld is een energiebelasting van 59, 2658 cent per m³!!

      Reageren
  • JJos

   @Sander
   Net onder de € 1,00 per m³ All in!
   En daar hoop ik ook vurig op.

   Reageren
 • GGijs van Dam

  Gasprijs komt nog harder omlaag. Stop nu eens met paniek berichten. We waren 70€ in prijs gedaald en ginger er 7 omhoog… Vanmorgen vroeg. Nu alweer 5 omlaag van de top dus de daling zet zich voort

  Reageren
 • MMoon

  Pfff moe wordt ik er van,ik vind het niet zo gek hoor dat de mensen tegenwoordig een steeds korter lontje krijgen.Er wordt flink geld uitgegeven aan van alles en nog wat door onze vriend Rutte maar wij worden opgefokt met dit zulke berichten en willen aan ons verdienen trap er niet in!

  Reageren
 • SSteven

  Keek net nog even naar de gasprijs op de gasmarkt. Er is een paar centen bij gekomen. Niet echt omhooggeschoten zoals deze website ons wil doen geloven.
  Economische motieven liggen hieraan ten grondslag. Angst aanjagen is een goede motivator in deze.

  Reageren
  • RRoald

   @Steven

   Ik denk dat ze gesponsord worden en energieleveranciers lachen zich een kriek doordat ze bange mensen zo makkelijk kunnen misleiden. 1 voordeel als die bange mensen nu allemaal tegen veel te hoge tarieven van het moment hun prijzen vastzetten dan zullen voor de andere mensen de prijzen nog verder dalen de komende maanden. Wat kennelijk velen ook niet beseffen is dat er steeds meer alternatieven voor traditionele energie komen. Dit is in een sneltrein vaart ontwikkelt het laatste jaar. Het ziet er gewoon heel slecht uit voor producenten van grijze energie de komende decennia, maar mensen bang maken is niet zo moeilijk. Misschien krijg je er de prijs en je winst mee omhoog.

   Reageren
 • MMirjam

  Slim advies, nu reservegelden achter de hand opdoen. Ook om risico van later faillissement te voorkomen. Bij oversluiten een loyaliteitsbonus op einde contract krijgen moet ook niet mogen, waar is de waakhond? Want gaat een leverancier voortijdig failliet, no bonus. Ik wil hem per maand als ik een contract afsluit. Ik wacht nog even tot de prijzen dalen en hoop stiekem dat anderen het advies volgen.

  Reageren
 • RRich

  Beste advies is vaak om het tegenovergestelde te doen wat de energieleveranciers aanbieden.

  Prijzen dalen en ineens kan er een vast contract worden afgesloten. Energieleveranciers weten maar al te goed dat de komende periode de prijzen verder zullen dalen maar laten maar al te graag nu je contract vastzetten voor de nog veel te hoge prijs.

  Reageren
  • DDiana

   @Rich

   Juist dit is een heel vies spel wat ze nu spelen.
   Velen trappen daarin.

   Reageren
  • RRené

   @Rich

   Ik heb al sinds de energiecrisis een dynamisch contact en heb op de namen rond augustus 2022 na altijd goedkoper gas gehad dan het prijsplafond. Nu zo rond de 30ct per kuub en in de kerstvakantie zelfs meerdere keren negatieve tarieven. Vaste contracten zijn duur vooral nu met alle onzekerheid. Zet je besparing op de spaarrekening een gas niet in op deze aangestuurd dure contacten, want alle onzekerheid zit daar gewoon in de kosten verwerkt.

   Reageren
   • Ggerard schaaf

    De energie bedrijven doen zich voor of ze met de klient meedenken en ondertussen nadien ze jexeen extra oor aan

    Reageren
   • AArjan

    @René reken wel even je enegie belasting erbij. Ik zit nu ook op 36,8 ct per m3 gas. Maar met energie belasting is dat 96,5ct en dat betaal je dan ook aan Rutte.

    Reageren
   • DDolf

    @René

    Bij wie heb je het dynamisch contract?

    Reageren
   • HHenny

    @René, bij wie zit jij met je dynamisch contract? Ik heb dynamisch srroomcontract bij Tibber en overweeg ook op dynamisch over te gaan met gas. Ik twijfel omdat ik geen kijk heb op de dynamische gasprijzen en straks in de winter wil verwarmen als het mij uitkomt en niet als de gasprijs gunstig is. Ik werk fulltime thuis, dus kan het stroomgebruik grotendeels aanpassen aan de gunstige prijs, maar met gas lijkt me dat meer een uitdaging. Kun je me als ervaringsdeskundige op een of andere manier een indicatie geven van het verloop van de gasprijzen in de winter?

    Reageren
 • LLente

  Wat ’toevallig ‘ zeg.
  T lijkt wel een 1 april grap.
  Gasprijzen die hartje zomer zo hard stijgen…. de warmte is in hun bol geslagen.
  Wie dit geloofd moet zijn hoofd koel houden

  Reageren
  • Ssimon

   @Lente

   Kijk, Lente snapt het helemaal. Paniek is een hele slechte raadgever! De laatste profeet is trouwens 2000 jaar geleden overleden.

   Reageren
  • WWilliam

   @Lente, in de zomer worden de gasvooraden gevuld vandaar de hogere prijs.
   Vorig jaar kochten de Europese landen per land in, dus er was onderling concurrentie dat dreef de prijs vorig jaar augustus behoorlijk op. Dit jaar is besloten om dat niet meer te doen en gezamenlijk in te kopen.
   Er is dus zeker geen reden tot paniek, wel een verklaarbaar reden voor de steiging.

   Reageren
  • PPolitiek en energiebedrijven lijken wel de mafia allemaal niet te vertrouwen

   Het gaat heel snel de verkeerde kant op met Nederland het wordt nederzakia

   Reageren
 • JJan

  Je word letterlijk genaaid door de energy maatschappij en ook door de regering ,en we accepteren het allemaal want er is is genoeg geld bij de mensen

  Reageren
 • AArne

  Bijzonder vreemd,de olieprijs zakt ook nu,er dreigt een recessie waardoor minder vraag naar olie en gas,we hebben met mooi weer een stroomoverschot,maar de prijzen zullen stijgen?
  Neigt naar manipulatie..

  Reageren
 • PPaul

  Laat je niet gek maken, de prijs daalt alweer op de TTF markt.

  Wekenlang zien we berichten dat de gasprijs daalt en redenen waarom. Nu stijgt ie ineens (had niemand voorspeld) en de paniek slaat toe, ook bij de vergelijkers. Met allemaal redenen waarom die stijgt.

  Ja, zo kan ik het ook. Achteraf een koe in de kont kijken.

  Reageren
  • RRené

   @Paul

   Die vergelijkers zijn niet in paniek, die ruiken keiharde euro’s! Als je per afgesloten contract betaald krijgt, heb je er belang bij om mensen bang te maken voor stijgende prijzen. Een zekerheid heb je: als je nu afsluit, zit je de hele winter erg duur te stoken.

   Reageren
 • KKlaassen

  Dieven zijn het

  Reageren
 • JJan kok

  Goedemiddag, ik denk dat je in dit land genaaid wordt met je broek aan . Het duurt maanden voordat de prijs zakt,maar 20- 30%stijgen kan in een paar uurtjes

  Reageren
  • KKarin Singeling

   @Jan kok ongelooflijk hè…. Je kunt vast contract afsluiten en de gasprijs stijgt…..

   Reageren
  • SSteven

   @Jan kok eens. Ik vroeg mij trouwens ook af waarom er zoveel energiemaatschappijtjes in Nederland zijn? Coolblue, ANWB, enz. Er valt volgens mij gruwelijk veel te verdienen.

   Reageren
   • AAle Stegenga

    @Steven
    Nou die kleintjes die jij noemt die zie je juist het minst of helemaal niet op dit soort vergelijkings sides… het zijn de grote jongens die betalen voor de angst berichten… dat zijn de geld kloppers

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.