Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs schiet omhoog: zet je tarief vast nu het nog kan

Op 5 juni, registreerde de gasprijs de sterkste stijging in drie maanden tijd. Op de Amsterdamse beurs TTF ging de prijs die dag in één klap met ruim 20 procent omhoog naar bijna 30 euro per Megawattuur.

Het nieuws kwam kort na het moment dat veel energieleveranciers nieuwe vaste en meerjarige contracten in de markt zetten.

Ten opzichte van vorige week donderdag (1 juni), is de gasprijs op dit moment (8 juni, 13:00) 25 procent hoger.

Is dit het moment om je energietarief vast te zetten, voordat de prijzen omhoog gaan?

Vraag uit Azië neemt toe

De verhoogde gasprijzen zijn het resultaat van een groeiende vraag naar vloeibaar gas (LNG) vanuit Azië. Met name China vindt het nu een gunstig moment om bij te kopen. En ook landen als Japan en Korea melden zich nu actiever op de gasmarkt.

In het Verre Oosten is het warmer dan normaal waardoor airco’s harder moeten draaien. De stroom die daarvoor nodig is, wordt deels opgewekt door gasgestookte centrales. Sowieso wordt er in Azië nu meer gas gebruikt.

Een bijkomende factor is de aankondiging van Saoedi-Arabië om vanaf juli minder olie te produceren, wat leidt tot hogere prijzen in de LNG-contracten op lange termijn.

Stijging tot € 80 per MWh

Cyril Widdershoven, onafhankelijk energie-expert, spreekt in het AD de verwachting uit dat de gasprijzen structureel hoger gaan uitvallen, tot wel 80 dollar per MWh. Dat is omgerekend zo’n 72 cent per m3.

Inclusief belastingen en marges zou de gasprijs voor consumenten dan zo’n 1,65 euro per kuub bedragen.

Het duurt zeker tot 2026 voor er voldoende capaciteit is om aan de vraag naar LNG te voldoen. Tot 2026 moet Europa dus concurreren met Azië om de schaarse LNG.”

Cyril Widdershoven (energie-expert)

In april bespraken we al vier risico’s voor stijgende energieprijzen.

Hogere tarieven

Op dit moment ligt het gemiddelde tarief bij energieleveranciers op:

 • € 1,356 per m3 voor gas
 • € 0,377 per kWh voor stroom

Een verdere stijging van de gasprijs leidt onvermijdelijk tot hogere gastarieven in de nabije toekomst. Europa heeft maar weinig langlopende contracten voor de afname van LNG, wat betekent dat de gasprijs voor consumenten wordt bepaald door prijzen op de spotmarkt (TTF).

Ook de elektriciteitsprijs is afhankelijk van de gasprijs, omdat gas nog altijd wordt gebruikt voor de opwekking van stroom.

Ga voor zekerheid

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen hoe de gasprijzen zich zullen ontwikkelen, is het duidelijk dat de risico’s en onzekerheden aanzienlijk zijn.

Als je geen fan bent van onzekerheid, is het verstandig om nu actie te ondernemen en je tarief voor minimaal een jaar vast te zetten, voordat de prijzen verder stijgen. Op die manier ben je komende winter beschermd tegen grote prijsschommelingen.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Steeds meer vast contracten

Gelukkig zijn de vaste energiecontracten terug van weggeweest.

Sinds deze week heb je de keuze uit 1, 2 en zelfs 3 jarige contracten. Waarvan de tarieven nu nog ruimschoots onder het prijsplafond liggen.

Eenvoudig energie vergelijken voor een vast contract doe je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

117 reacties

 • MMoon

  Ik lees net op Google nieuws dat de gasprijs gaat vlammen.
  Gek wordt je van deze onrust,de ene zegt wacht nog even tot juli maar als je dit dan weer leest.

  Reageren
  • PP v Iersel

   @Moon

   Ik heb vastgezet voor 3 jaar. De gasprijzen blijven stijgen nu. Bovendien verhoogt de politiek de belastingen fors in 2024. Nu 3 jaar zekerheid gekozen.

   Reageren
   • MMarleen

    @P v Iersel ik snap dat je voor zekerheid kiest met het vastzetten voor 3 jaar. Weet alleen wel dat met het vastzetten van een energie contract je alleen de leveringstarieven vast zet. Dit betekent dus dat dit niet betekent dat de belastingverhoging per 2024 geen invloed op jou zou hebben. De vastgezette leveringstarieven zijn dus excl BTW en energiebelasting. Met andere woorden per 2024 ga jij ook gewoon de verhoogde belasting betalen.

    Reageren
   • MMoon

    @P v Iersel
    Ik heb de knoop toch doorgehakt en een 3 jarig contract genomen gas 1.33.
    Ik zit al vele jaren naar tevredenheid bij mijn leverancier en weet dat alles altijd netjes verloopt dan kies ik dat toch liever want goedkopere leveranciers krijgen best wel veel negatieve recensies qua communicatie en jaarafrekening.
    Het blijft de komende 2 jaar erg onduidelijk welke kant het op kan gaan met de prijzen dus ga voor rust en zekerheid.Variabel prima is goedkoper maar o wee als het een gure winter wordt…kassa!

    Reageren
   • HHanneke de Jong

    Die belastingen krijg je gewoon op je rekening hoor

    Reageren
 • KKoen

  Wat een suggestieve kop. Beetje jammer @redactie, dit is echt misleiding.

  Als je nu voor zekerheid gaat en je contract voor langere tijd vastlegt, is je enige zekerheid dat je teveel betaalt.

  Reageren
  • HHans van Tol

   @Koen

   En zó is het Koen!

   Reageren
  • AAns

   @Koen dat denk ik niet, de prijzen schieten nu al omhoog.

   Reageren
 • HHans van Tol

  Vast contract? Nee, liever niet. De grote energieleveranciers zijn dan 1, 2, of 3 jaar verzekerd van hun hoge winstmarge. En denken aan hun verdienmodel, dus niet aan uw portemonnee. Neem gewoon een dynamisch contract.

  Reageren
  • BBerry

   @Hans van Tol wat is een dynamisch contract ?

   Reageren
 • UUco

  Toch interessant…
  Drie jaar geleden was 75ct/m3 een mooie prijs voor de consument.
  Met de inflatie die we hebben gehad zou dit ‘nu’ rond de euro zitten.
  Toen was de spotmarkt prijs lang nog een stuk lager geweest dan dat hij nu is.
  Belastingen waren toen ook lager?
  Dan is 1,23 voor een cuub toch niet slecht om voor drie jaar vast te zetten nu?
  Dat een dynamisch prijs op de lange termijn gemiddeld het goedkoopst is snap ik.

  Reageren
 • PPhilipsen

  Beste allen, maar vooral beste redactie,
  Toen ik dit nieuwsbericht las schrok ik even, oei, mijn contract loopt bijna af, ik zal hem maar snel vastzetten dan! Maar des te meer je leest en des te verder je je verdiept blijkt ook deze onafhankelijk lijkende website in te zetten op de angst van onverhoopt vaste hoge lasten dan nodig en daarmee massamanipulatie. Niemand weet precies wat de prijzen gaan doen, maar dit klinkt mij – als energieleek – nogal opgezet geldgedreven manipulatie.

  Mijn conclusie, nu vooral nog niet vastzetten.

  Jammer, energievergelijk.nl en als ik ongelijk heb, excuses, maar het riekt naar manipulatie.

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Philipsen

   Bedankt voor je reactie en je kritische blik.

   Ons doel bij energievergelijk.nl is om lezers te voorzien van de meest accurate en actuele informatie over de energiemarkt. De suggestie om energietarieven vast te zetten is gebaseerd op huidige markttrends en voorspellingen van experts, maar we begrijpen dat niemand toekomstige prijzen met absolute zekerheid kan voorspellen.

   Het is absoluut niet onze bedoeling om angst te zaaien of te manipuleren. We proberen echter wel serieuze signalen over potentiële prijsstijgingen in de gasmarkt te delen. Het is aan elke individuele lezer om deze informatie te gebruiken bij het maken van beslissingen over hun energiecontracten.

   We waarderen je feedback en blijven ernaar streven om zo duidelijk en transparant mogelijk te zijn in onze berichtgeving.

   Reageren
   • HHans van Tol

    @Koen Kuijper

    Dan zou ik als onafhankelijk redacteur nooit zo’n adviserende, dwingende, sturende kopregel schrijven…

    Reageren
 • EEric

  Ten eerste is de prijs nmog niet hoog, men maakt met deze prijs nog steeds een vette marge van 66%!!
  Paniek zaaien om niets en mensen in een te duur harnas jagen.

  Reageren
  • EEwout

   @Eric

   Vergeet niet dat mensen die vorig jaar een vast (meerjarig) contract hadden de grote winnaars waren een veel minder betaalden dan de mensen die variabel zaten. Dus als de gasprijs inderdaad verder stijgt, is dit een ideaal punt om het tarief vast te zetten.

   Reageren
 • RRoald

  Wat een misleidend artikel. De gasprijs moet nog verdubbelen wil het tarief nu vast zetten interessant zijn. Simpelweg omdat energieleveranciers nog lang niet de daling hebben gevolgd
  Lopen een aantal maanden achter. Enige wat je nu absoluut niet moet doen is je contract vastzetten. Erg jammer dat bange mensen door dit gewauwel weer de dupe zijn straks.

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Roald

   Bedankt voor je reactie. We willen duidelijk stellen dat ons doel is om consumenten te informeren over markttrends, niet om angst te zaaien.

   Hoewel energieleveranciers inderdaad wat vertraging kunnen hebben in het aanpassen van prijzen, kunnen stijgende gasprijzen op korte termijn wel resulteren in hogere energietarieven (op korte termijn).

   Het is aan iedereen zelf om te bepalen wat in hun specifieke situatie de beste keuze is.
   Bij een strenge winter en hoge prijzen kan het wijs zijn om de prijs vooruit te fixeren. De keuze ligt dus tussen zekerheid op de lange termijn of de hoop op een positief scenario met dalende prijzen in de toekomst.

   Reageren
   • HHans van Tol

    @Koen Kuijper

    Dan zou ik als onafhankelijk redacteur nooit zo’n adviserende, dwingende, sturende kopregel schrijven…

    Reageren
  • JJos

   @Roald
   In een dalende markt is het voor alle partijen onverstandig!
   De prijzen voor een variabel contract zijn voor het derde termijn al gedaald en nu kopen ze in voor het vierde kwartaal.
   Wat heel belangrijk zou zijn is dat alle betrokkenen die aan deze review deelnemen, hun ei
   gen huidige energieprijzen en contractprijzen hier vermelden!
   Hiermee kunnen de deelnemers zelf ook een schatting maken in de toekomst.

   Reageren
  • EEric

   @Roald jij hebt helemaal gelijk Ronald! Wij waarschuwen ook al een tijd voor de cowboys waar het verdienmodel het langlopend contract is. Bij deze partijen gaat eigen belang boven klant belang! Ofwel kortdurende klantrelaties.
   De verwachting is om eind juli in actie te komen als je stabiliteit en een stukje rust wilt in je budget.
   Wij verwachten dan het laagste punt bereikt te hebben.

   Ik wens iedereen een mooie zomer en wijsheid toe tot het maken van zijn eigen goede keuze. ( laat je het niet opdringen!)

   Reageren
  • EEls

   @Roald
   Net een contract vast laten zetten voor 1 jaar..Heb nog bedenktijd..Maar jij zegt dus niet vastzetten!
   Gaan de prijzen nog meer zakken dan denk je?
   Hoor het graag.
   Alvast bedankt.

   Reageren
   • Rron

    @Els, t zijn allemaal kenners die niks vastzetten, en ze weten ook allemaal hoe de markt werkt. Jou vraag aan @Roald is ongeveer van de strekking hoe een koe een haas vangt. Maar dat deze persoon schijnbaar zoveel indruk maakt en je zelfs zou willen /laten bepalen hoe jij het zou willen doen is vrij bizar.

    Reageren
   • TThea van Eijndthovem

    @ik wil ook graag advies om nu mijn flexibele kontact voor 1 Jr vast te zetten?? Verstandig??

    Reageren
 • NNiels

  Ik zit nu op een dynamisch contract en betaal gewoon naar echt verbruik. Bij gas is een groot gedeelte belastingen en leveringskosten en bij electra zit we weer op niveau voor de oorlog. Ik heb in 2022 ongelofelijk veel moeten betalen en voelde ik me enorm gepiept door de partijen. Zelfs bij het nieuwe contract zeiden ze bij variabele prijzen betaal je meer als bij vast. Dat klopt gewoon niet en het resultaat zien we in de hoge winsten

  Reageren
  • NNico

   @Niels helemaal mee eens. Iedereen met een dynamisch contract betaald het minst. Geen woeker winsten en opeengestapelde veiligheidmarges door de energiemaatschappij. Ook geen hoge opzeg boetes. Geen buitensporige salderingsregeling die iemand zonder panelen moet betalen. Om de consument te beschermen tegen dit soort angst gestuurde verleidingen zouden alle vaste en variabele contracten moeten worden verboden. Dan betaal je gewoon wat energie kost en worden de prijzen ook niet opgejaagd door vooraf teveel in te willen kopen. Dit is allemaal jacht op de kwetsbare consument met weinig geld die straks de dupe is omdat hij altijd teveel zal moeten betalen.

   Reageren
 • CCor

  Gaan we weer of nemen ze de boel in de maling omdat wij dat toch niet kunnen controleren.

  Reageren
  • EEllen

   @Cor
   Zo is het! Denkende aan de boeren en
   Kwekers die speculeren met het groot inkopen en verkopen van de gas en elektra prijzen om te kunnen verdienen… de wereld is ziek..

   Reageren
 • CCarin

  Ovéstappen kan je doen , maar de boete per 1 juni is geen 100 euro meer. Nu berekenen ze de boete aan de hand van wat je nog had moeten betalen in de resterende looptijd, dat kan dus in de honderden euro’ s lopen. Dus overstappen is voor mij geen optie meer.

  Reageren
 • VVynckier

  De prijzen stijgen gewoon uit paniek de markt wordt van zelf weer stabiel en dan dalen de prijzen. Ze maken de mensen gewoon gek met dit soort mails.

  Reageren
  • JJos

   @Vynckier
   Helemaal mee eens!

   Reageren
  • JJos

   @Vynckier
   Helemaal mee eens!
   De energie-expert van deze website gaat uit van dezelfde gegevens als wij!
   Hij denkt dus dat de prijzen gaan stijgen!

   Reageren
   • JJos

    @Jos
    In een dalende markt!!

    Reageren
   • RRoald

    @Jos

    “Expert” dan moet die eerst maar eens terug naar school

    Reageren
  • EEric

   @Vynckier angst zaaien is het nieuwe normaal…..straks prikken tegen angst?

   Reageren
 • CC.P.K. Consultancy

  Voor een vaste prijs voor 3 of 5jaar! @Fieny

  Reageren
 • BBennie

  Waarom hebben ze mijn gegevens nodig? Ik woon in Eindhoven en of ik nou in het stadsdeel Woensel of Gestel woon, de prijs van energie is toch overal hetzelfde. Dus vandaar mijn vraag.

  Reageren
  • JJos

   @Bennie

   Om je te benaderen met aanbiedingen!

   Reageren
  • MMoon

   @Bennie

   Ik kan het mis hebben maar de netbeheerkosten kunnen wel per gemeente verschillen toch?

   Reageren
   • JJos

    @Moon
    Niet binnen één gemeente maar wel per gemeente, afhankelijk van de afstand van het gastransport!
    Eindhoven was voldoende geweest! Dat is ook wat @Bennie bedoeld.

    Reageren
 • AAnne

  Kees heb jezelf ook al een contract voor 1 of 3 jaar. Zo ja laat het dan zien voor welk bedrag?
  De energiemaatschappij heeft de laagste gasprijzen nog niet eens doorberekend.
  Gek dat ze dan nu al een prijsverhoging door kunnen berekenen.

  Reageren
 • KKees

  De genoemde kwh prijs is dat de totale prijs dus met alles erbij en aftrek van de belasting?
  Bedankt.

  Reageren
 • MMarc

  Er zit nog voor 60-80 jaar gas in Groningen voor eigen gebruik, de kraan wordt langzaam dichtgedraaid het gas is voorheen aan Duitsland weggegeven ( waarom anders wordt er geen openheid van zaken gegeven in de kamer als leden daar om vragen zoals ontzigt ) en wij betalen de hoofdprijs. Wanneer schopen ze die Rutte nou eens weg, 12 jaar ellende en allerlei schandalen onder Rutte

  Reageren
  • HHenk

   @Marc

   Ja je heb gelijk die Rutte moet weg trouwens de hele regering weg met ze ze maken Nederland kapot met alles

   Reageren
 • RRuud

  Wel toevallig dat dit nieuws ten tijde van het gas debat naar voren komt

  Reageren
  • MMartin

   @Ruud

   Huizen in Groningen schokbestendig maken, en pompen maar, tis toch van de gekke, zoveel gas nog in voorraad. En de regering die kan aant gas.

   Reageren
   • RRichard

    Martin dan heb jij nog werkelijk geen idee wat zich in Groningen afspeelt.
    Iemand die niet of geen connecties met Groningen heeft kan makkelijk zeggen aardbeving bestendig maken van de huizen en pompen maar. Er zit nog voor 60 tot 80 jaar gas in de grond. Dit vind ik heel makkelijk praten voor iemand die niet weet waar degene het over heeft. Alle leed, psychische problemen. Ik wou wel weten hoe je zou reageren als je er zelf woonde, dagelijks vechten. Als ze nu naast jouw huis naar gas gaan pompen en jij komt in die ellende terecht dan praten we wel weer eens verder. Het probleem licht niet in Groningen maar bij poetin en de eu

    Reageren
  • FFrans

   @Ruud, u vermoedt een wereldwijd complot?

   Reageren
 • JJan

  Triest,dat we zo met ons basis behoeftes om moeten gaan.
  De 1 betaald bijna niets,de ander betaald de hoofdprijs.
  Gokken noemen we het nu.
  Hypotheek of huur van een huis doe je zelf aan,maar gas en licht,en ziektekostenverzekering hebben we niet in de hand.Triest.Terug naar het poldermodel.Oftewel,gas en licht in handen van de staat en een ieder gelijke kwh en kuub gas prijs.Of….

  Reageren
  • CCorne

   @Jan
   Niet helemaal waar wilde vroeger kopen kreeg geen hypotheek verdiende te weinig .maar kreeg geen sociale huurwoningen want salaris was veel te hoog .mijn ort toen werd niet meegeteld 1300 gulden toen .en mij extra uren niet 450 gulden dus nu zit ik particulier in een veel te klein appartement voor veel te veel geld en bedankt dus is niet altijd vrije keus

   Reageren
  • RRuud

   @Jan. Helemaal mee eens . Energie en zorg in handen van de staat…(liefst wel met een andere regering ..)

   Reageren
 • DDaniël

  Ik wacht nog drie maanden, dan is het weer bijna gratis, en dan neem ik een 3 jarig contract, ik ga toch geen vast contract nemen met deze woeker prijzen.

  Reageren
  • RRon Verhoeve

   @Daniël
   Ah, jij begrijpt hoe het werkt.

   Reageren
  • JJoep

   @Daniël, jij snapt het. Dat ga ik ook doen. Eerst ff de dure contracten aan de mensen verkopen die in paniek zijn. En als iedereen vast zit komen ze bij ons of we alsjeblieft tegen de helft minder ook een vast contract willen hebben

   Reageren
  • CCor

   @Daniël
   Juist, het is bang makerij… er is gas genoeg, het wordt alleen misbruikt door de investeerders!
   Gas, stroom, water zijn levensbehoeften en moeten Nationaal van de Staat zijn.
   Geen privatisering!!!

   Reageren
 • JJack

  Een jaarcontract bij Greenchoice voor één jaar vast tegen een gasprijs van € 1,219 lijkt mij op dit moment het veiligst hij zal wellicht nog iets lager kunnen maar m.i. binnen één jaar geen 20 ct. lager vrees ik. Het risico naar boven in deze tijden is volgens mij vele malen hoger dus zet ik hem voor 1 jaar vast. Vergeet ook niet naar de vast kosten te kijken die zijn bij bijvoorbeeld energiemaatschsppij de bron enorm hoog veel mensen hebben dat niet in de gaten jammer kan veel geld kosten

  Reageren
 • AArja

  Help help ik weet het niet meer ? Vorige week bij Jinek wordt er gezegd als je financieel ruimte heb neem geen vast contract ! Want de gas prijs gaat dalen ??? Maar zeiden ze als je zeker wilt zijn van je maandlasten en stress heeft over de prijzen dan moet je hem wel vast zetten !
  Oké dacht ik dan wacht ik toch maar even ook al kreeg ik wel een aanbod van Essent voor drie jaar maar ik vond de prijs nog zeer pittig ! Dus maar gokken op een daling ??? Maar nu met deze negatieve berichten weet ik het gewoon niet ?
  Wat is nu een goede prijs voor gas en voor elektriciteit???? Kan iemand mij dit vertellen ???
  Dank je wel als je een reactie kunt geven !!!

  Reageren
  • BBianca

   @Arja gister op het eind van de dag stond ie weer op 25,5 euro.
   Ik wacht nog even met vastzetten.

   Reageren
  • RRalph

   @Arja
   Ik zou gewoon wachten. Berichtgeving is in de meeste gevallen gewoon sensatie.

   Reageren
  • YYbbor

   @Arja heb nog steeds dynamisch via Zonneplan. Huidige gasprijs is 0,95 euro. Zit al weken onder de 1 euro. Dus is nog wel een verschilletje met 1,29 euro. Als hij omhoog gaat zien we wel weer.

   Reageren
  • NNico

   @Arja
   Neem een dynamisch contract. Ik heb deze winter de overstap gemaakt en het is de beste beslissing ooit. Ik betaal gewoon wat het kost. Bij Essent moest ik 1000 euro voorschot betalen in Januari. Niet te doen dus direct overgestapt. mijn daadwerkelijke kosten waren slechts 275 euro. Inmiddels maar 55 euro/maand. Bij een vast contract betaal je altijd te veel en nooit te weinig. De risicos voor toekomstige prijsstijgingen zit er namelijk in verwerkt. Ook iedereen die nu nog een ‘goedkoop’ vast contract had heeft in de jaren daarvoor gewoon teveel betaald.

   Reageren
 • LLorenzo Ilmagnifico

  Deze reactie is geplaatst om.mensen dingen te doen, welke ze eigenlijk niet willen. Pure ophitserij en misleiding. De energie bedrijven bieden elkaar op terwijl het gasverbruik van de huushuidimgen bijna nu-l is

  Reageren
 • MMike

  Paniek zaaien… zodat mensen gauw weer een vast contract nemen… dat bied zekerheid, maar voor wie, voor de leverancier natuurlijk!!!

  Dit is gewoon keiharde maffia..
  Legaal en met hulp vanuit de haag!!!!

  Eerst angst zaaien, dan lekker oogsten….

  Reageren
  • FFrans

   @Mike

   Maar complotdenken mag toch niet? ook al zou je gelijk hebben. Ha, Ha,Ha.

   Reageren
  • CChantal

   @Mike
   Juist dat dus.
   Ik denk precies hetzelfde

   Reageren
 • AArjan

  Ik snap niet waarom er nu al paniek qordt gezaaid. Via een dynamisch energie contract betaal je ten eerste veel minder er zijn zelfs uren geweest waar ikbgeld terug kreeg als ik energie gebruikte. Al 1 uur gehad waar ik bijna 33ct/kwh terug kreeg. Op dit moment betaal ik 6juni 96,5 ct per m3 gas en gemiddeld 24,3 ct per kwh. Met een dynamisch contract van zonneplan ga je meteen met de dagprijs omhoog of omlaag maar de marge met de grote jongens met lange enegie contracten zit er nog een erg hogere marge op. En als je nu vast zet en de prijs mocht dalen dan zit je vast aan je contract. Als de prijs mocht stijgen dat zit er nog een ruime marge op mijn contract voor ik ook de prijs ga betalen voor een langdurig contract. Ik laat me niet oplichten door de praktijken van de grote energie leveranciers. Die verdienen het meeste er aan. Ik blijf bij zonneplan. Deze jongens zijn nog geen 1 dag boven het prijsplafond geweest zelfs in de tijd van de hoge prijzen.

  Reageren
  • PPat

   @Arjan

   Goed gesproken

   Reageren
  • SSjoerd

   @Arjan
   Uiteraard ga je in de winter met een dynamisch contract, als er weinig zonne-energie opgewekt wordt, ook makkelijk 1 euro per kWh betalen en 4 euro per kuub.

   Reageren
   • JJaco van Enteren

    @Sjoerd
    Wat is dat voor uit de duim gezogen scenario,foei ga je schamen paniek zaaier.

    Reageren
   • SSDE

    @Sjoerd. Wat een paniekzaaierij.
    Vorig jaar, voor het energieplafond betaalde ik als ik de €380,00 die iedereen kreeg meerekende €44,77 per maand. Ondanks de hoge prijzen nog nooit zo goedkoop.
    Ik heb een twee onder éénkapper uit 1986. Een dynamisch contract. Twaalf zonnepanelen ā 400Wp. En een beetje gezond verstand inzake gebruik energie. Gebruikte ongeveer 1000 kubieke meter gas. 1800kWh stroom en leverde 3500kWh terug.

    Reageren
   • JJJ

    @Sjoerd

    Gemiddelde december prijs 2022 was €0,28 (plus 0,17 belasting etc) per KWh

    Reageren
   • NNico

    @Sjoerd
    Ik ben in december overgestapt naar dynamisch. Ik heb in de afgelopen winter gemiddeld nooit meer dan 0.30 eur/kwh betaald! Inclusief alle belastingen en inkoopvergoedingen! De allerhoogste prijs ooit was vorig jaar augustus. Met 56 ct all in. Die euro/kwh die jij noemt betaal je voorlopig echt niet. ook niet in de winter. Ik heb alles electrisch, en alleen al deze 6 maanden ruim 4000 euro in mijn eigen zak gehouden. Ja de prijzen fluctueren maar niet zo heel veel. En elke gebouwde windmolen maakt het weer goedkoper. Dat prijs van elektriciteit nu hoger is dan in 21 heeft enkel met de belasting te maken die verdubbeld is.

    Reageren
  • RRudolf

   @Arjan

   Bij wie zit je dan?

   Reageren
   • AArjan

    @Rudolf Zonneplan

    Reageren
  • JJJ

   @Arjan

   Zelfde hier. Dynamisch is in mijn optiek het beste

   Reageren
 • SSjoerd Huurdeman

  Mijn redenering: energieverkopers zijn geen filantropen. Ze bieden vaste contracten aan als ze prijsdalingen verwachten. Zo zijn hun omzet en marges gegarandeerd. Hetzelfde geldt andersom: verwachten ze prijsstijgingen dan is het aantal vaste contracten op de vingers van een hand te tellen. Geen dus.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.