Gasprijs nog altijd dubbel zo hoog als vóór energiecrisis
De Europese gasprijs blijft op een hoog niveau. In mei schommelt de kale marktprijs rond de 32 tot 36 cent per kubieke meter, wat ongeveer het dubbele is van het niveau van vóór de energiecrisis.
Toch zijn de hoge tarieven die huishoudens tegenwoordig betalen vooral het gevolg van de gestegen belastingen, veel meer nog dan van de kale gasprijs zelf.
Vergelijking gasprijs in 2025 met ‘oude normaal’
Hieronder zie je hoe de gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs zich sinds begin 2024 heeft ontwikkeld. De rode lijn vertegenwoordigt het niveau van het ‘oude normaal’ in de jaren 2018 tot 2020.

Tussen 2018 en 2020 schommelde de prijs tussen de 10 en 20 cent per kuub, wat ongeveer de helft is van nu.
Prijzen ruim boven de 1 euro per kuub
Voorlopig blijft de Nederlandse gasprijs dus ver boven de tarieven die huishoudens pak en beet 5 jaar geleden betaalden. Destijds waren er volop energiecontracten met een all-in prijs van ongeveer 80 cent per kuub.
Dat is nu wel anders met een gemiddeld tarief van ongeveer 1,30 euro per kuub in nieuw aangeboden contracten.
Energiebelasting boosdoener
Deze hogere prijs heeft echter niet zozeer te maken met de beursprijs voor gas, die zo’n 20 cent per kuub hoger ligt dan 5 jaar geleden, maar vooral met de sterk gestegen energiebelasting.
Hieronder zie je goed hoe de energiebelasting zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren.

Het belastingtarief lag in 2018 op ongeveer de helft van het tarief nu.
Nederland bij duurste landen
Uit recente cijfers van Eurostat blijkt dan ook dat Nederland nog steeds bij de duurste landen in Europa behoort. Ook een eerdere analyse van deze site bevestigt dit beeld.
“De Nederlandse energiebelasting pakt heel unfair uit voor huishoudens die in een matige of slecht geïsoleerd (huur)huis moeten wonen. Het ene huishouden krijgt dit jaar ruim 600 euro cadeau, de ander moet meer dan 1.000 euro betalen. Waarom zou geen enkel ander EU-land het Nederlandse systeem hebben ingevoerd?”
Martien Visser (Emeritus-lector Energietransitie Hanzehogeschool)
Volgens verschillende experts is het een politieke keuze om de belasting op gas zo hoog te houden.
Blijvende problemen met betaalbaarheid
Ondertussen zal de belasting op gas in 2026 verder stijgen, wat de betaalbaarheid van gas niet ten goede komt. Vooral huishoudens met slechte isolatie betalen de hoogste lasten, blijkt uit een rondgang.
Dat betaalbaarheid een probleem blijft, blijkt wel uit het grote aantal aanvragen voor het Noodfonds Energie. Het budget van 56,3 miljoen euro was binnen korte tijd op. Vele tienduizenden huishoudens bleven daardoor met lege handen achter.