Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs naar recordhoogte door langdurige droogte

0 reacties

De Nederlandse gasprijs is maandag wat verder gestegen. Deze staat nu op 230 euro per megawattuur (MWh), wat de hoogste stand ooit is.

De recordprijs is waarschijnlijk het gevolg van de langdurige droogte die hebben geresulteerd in lagere rivierstanden. Hierdoor is het lastiger om kolen en diesel via water te vervoeren. Gas vormt dan, ondanks het hoge tarief, een geschikt alternatief. Het gevolg is dat de prijs nog wat verder wordt opgedreven.

De actuele gasprijzen (per energieleverancier) check je hier.

Onzekerheid

De gasprijs schommelt al geruime tijd rond de 200 euro per MWh. Dit heeft alles te maken met de grote onzekerheid rondom gasleveringen aan Europa.

Na de coronacrisis begonnen economieën weer op te leven waardoor de vraag naar gas toenam. In februari explodeerde de gasprijs echter doordat Rusland minder gas ging leveren aan West-Europa. De kans bestaat nu zelfs dat Rusland de gaskraan richting West-Europa volledig dichtdraait, wat de prijs nog verder zou kunnen laten stijgen.

Uit onze eigen analyse blijkt ook dat de gasprijs in Nederland het hoogste is van alle Europese landen.

Afhankelijk

Het Nederlandse gas is vanwege de oorlog sterk afhankelijk van Britse en Noorse gasvelden. Andere Europese landen importeren hun gas uit onder meer Noord-Afrika en Azerbeidzjan.

Nederland importeert ook steeds meer LNG, bijvoorbeeld uit de VS. Er wordt hard gewerkt om deze import verder te vergroten, maar het is onzeker in hoeverre een adequate capaciteit kan worden gerealiseerd.

Al deze onzekere factoren zorgen ervoor dat de gasprijs voorlopig nog wel even op dit niveau blijft.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.