Gasprijs klimt naar nieuw hoogtepunt in 2024
De Europese gasprijs heeft vandaag, donderdag 24 oktober, een nieuw hoogtepunt bereikt voor 2024. Na een gestage stijging de afgelopen dagen, schommelt de kale gasprijs nu rond de 42 euro per megawattuur, wat neerkomt op circa 41 cent per kubieke meter.
Bovenop de kale gasprijs betalen huishoudens nog een aanzienlijk deel aan belastingen, waaronder energiebelasting en 21 procent btw. Ook de energieleverancier rekent een marge in de vorm van inkoopkosten of een risico-opslag.
Ontwikkeling gasprijs 2024
Hieronder een grafiek van hoe de gasprijs zich in 2024 heeft ontwikkeld.
Opvallend is dat de prijs eind februari de helft lager stond dan nu. Toen stond de prijs op nog circa 22 cent per kuub. Er werden destijds contracten aangeboden met een vast jaartarief van circa 1,15 euro per kuub. De tarieven liggen nu beduidend hoger.
De gemiddelde gasprijs van energieleveranciers bedroeg per 1 oktober 1,286 euro per kuub, blijkt uit cijfers van energievergelijk.nl.
Oorzaken
Met name de geopolitieke situatie drijft de gasprijs op. Ook het Noorse gasaanbod valt wat tegen als gevolg van ongepland onderhoud.
Toch zijn er ook factoren die een prijsdempend effect hebben, zoals de hoger dan gemiddelde temperatuur en de goed gevulde gasvoorraden.
Druk op energiecontract
De scherpe stijging zet direct druk op de dynamische energiecontracten, die duurder worden. Volgens enever.nl, die de stroom- en gasprijzen van dynamische leveranciers bijhoudt, kost gas nu rond de 1,27 euro per kuub. Dat is meer dan in sommige vaste contracten wordt aangeboden.
Ook de dynamische stroomprijs ligt hoog, met een gemiddelde van ongeveer 29 cent per kilowattuur.
Prijsstijgingen in het verschiet
Als de hogere gasprijs aanhoudt of doorzet, kunnen ook de variabele en vaste contracten duurder worden. Op dit moment is er nog geen sprake van een stijging in deze contractvormen.
Per 1 januari 2025 voeren de grote energieleveranciers, waaronder Essent en Vattenfall, nieuwe tarieven door in hun variabele contracten. Zo’n 3,2 miljoen Nederlanders heeft een variabel contract.
GGoel
In deze grafiek lijkt de prijs fors te stijgen edoch als je een wat langere periode pakt, bv 2 jaar, dan zie je dat de gasprijs in werkelijkheid gewoon zijwaarts beweegt en grofweg de helft is van die 2 jaar geleden.
Dit is geen schokkende prijsverhoging maar een marginale prijsverhoging.
ReagerenVVictor
@Goel
Praat het maar goed. De prijs bijna het dubbele van het tarief in februari.
ReagerenAllesbehalve marginaal.
GGoel
@Victor
Het is niet zozeer goed/fout praten alswel gemiddelde vergelijken. Als je met de *laagste* prijs van het afgelopen jaar vergelijkt, ja, maar dat is natuurlijk een nogal verwrongen vergelijking. Beter zou je vergelijken met het gemiddelde van de afgelopen winter.
Als je over langere periode vergelijkt dat is de huidige prijs gewoon niet schokkend, gegeven de nieuwe realiteit van LNG-prijzen.
Tegelijkertijd wordt gas ook steeds minder belangrijk door alternatieve energiebronnen van stroom (in de winter waait het gemiddeld meer en harder), die langzamerhand gasverwarming / koken / douchen vervangen.
Reageren